Antena Meniu Search
x

Maia Sandu: "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare"

Republica Moldova trece prin provocări fără precedent a spus joi  Maia Sandu, în cadrul unei declaraţii comune de presă, la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Klaus Iohannis.  "Îi mulţumim României pentru că este prietenul şi avocatul nostru", a spus Maia Sandu care a anunţat că, săptămâna viitoare, şeful noului Executiv de la Chişinău, Dorin Recean, va veni la Bucureşti. 

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 15:48

Maia Sandu: "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare"
Maia Sandu - Observator

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă umbrită de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. "Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr", a adăugat ea. "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze la Chișinău un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare, demnă, hotărâtă în drumul ei spre Uniunea Europeană.

Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă un comunicat în care anunţa că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană şi ar pune la cale o operaţiune sub steag fals, în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse. În replică, autorităţile de la Chişinău au transmis că nu confirmă această informaţie şi au făcut un apel la calm.

Instituțiile din Republica Moldova erau conștiente, încă de acum un an, că Federația Rusă ar putea încerca unele provocări sau atacuri la adresa securității naționale, motiv pentru care s-a luat în calcul inclusiv distrugerea pistei Aeroportului din Chișinău, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

"Astăzi mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Azi avem atât de multe proiecte comune. Îi sunt recunoscătoare domnului preşedinte, Guvernului, Parlamentului pentru proiectele comune Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multe domenii. Aşa cum a spus în glumă ministrul Aurescu - Republica Moldova este statul care are doi miniştrii de Externe în acest timp. 

Pe acelaşi subiect

Prim-ministrul nostru a anunţat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, cum e firesc, la Bucureşti. Suntem tot mai aproape de România, de UE, de familia noastră. Din păcate bucuria acestei apropieri e umbrită de tragedia acestui război crunt care continuă de un an de zile. Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorul ţărilor europene. Europa este puternică datorită unităţii şi fermităţii cu care apăra viaţa oamenilor", a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună de presă susţinută împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, joi la Palatul Cotroceni.

Ea a vorbit şi despre provocările de securitate din ultima perioadă şi a subliniat că Republica Moldova nu va cădea, chiar dacă Rusia ar dori un Guvern marionetă în Moldova aservit intereselor Kremlinului.

"Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un Guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne fermă. România e alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. E pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică", a completat Sandu.

Aceasta a amintit despre parcursul european al Moldovei şi despre sprijinul României pentru aderarea la UE. "În 2022 ţara noastră a obţinut statutul de candidat la UE. România ne-a sprijinit pe tot parcursul. Ştim încotro mergem şi ştim ce avem de făcut. La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai pregătiţi. Am crescut exporturile către UE, avem resurse de energie", a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

De asemenea, Sandu a vorbit de dimensiunea economică bilaterală. "Prioritatea noastră în acest an e reconstruirea economiei, continuare reformelor. În domeniul economic, România rămâne principala piaţa de desfacere. Aici vin 30% din exporturile noastre. Cine gustă merele, strugurii, prunele noastre le duce mereu dorul. Vrem să atragem mai multe investiţii româneşti în Republica Moldova. Vom continua implementarea proiectelor comune de infrastructură în transporturi şi cel energetic. Nimeni nu ne va putea şantaja cu întreruperea gazului", a mai precizat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a adus în discuţie şi colaborarea cu România în domeniul educaţional. "Un proiect important unde continuăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice şi în diaspora. Mulţumim România pentru consecvenţă, altruism, îndrumare. Mulţumim că ne ajutaţi să fim mai puternici. Angajamentul nostru ferm este de a aduce Europa în Moldova şi de a aduce Moldova mai aproape de ţările europene", a conchis Sandu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Maia Sandu: "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare"