Antena Meniu Search
x

Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Chișinăul dezminte şi cere populației să rămână calmă

Tensiune în Moldova în ziua vizitei preşedintelui Maia Sandu în România. Ministerul rus al Apărării susţine că ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană. Chișinăul cere populației să rămână calmă.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 10:42

Tensiuni în R. Moldova. Rusia acuză Ucraina că va invada Transnistria. Chișinăul cere populației să rămână calmă
Maia Sandu şi Vladimir Putin - Profimedia

Ministerul Apărării rus a acuzat joi Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, după o operaţiune sub steag fals, transmite agenţia rusă de stat RIA Novosti, citată de Reuters. Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie. 

"Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova. Instituţiile noastre cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării vor informa neîntârziat opinia publică", se arată pe canalul oficial de Telegram al guvernului Republicii Moldova.

Rusia cuză Ucraina de pregătirea unei provocări sub steag fals în Transnistria

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării susţine că are informaţii potrivit cărora Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană. În aceste presupuse provocări, susţine ministerul rus, regimul de la Kiev ar intenţiona să implice unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv unităţi ale formaţiunii naţionaliste Azov.

Pe acelaşi subiect

"Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. În acest scop, diversionişti ucraineni vor fi îmbrăcaţi în uniforme ale forţelor armate ruse", se afirmă în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

"Ministerul Apărării al Rusiei urmăreşte cu atenţie situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Nistreană şi este gata să răspundă la orice fel de schimbări ale situaţiei", potrivit aceluiaşi comunicat postat pe contul de Telegram al instituţiei de apărare ruse.

Ruşii: Ucraina a concentrat trupe la frontiera cu Republica Moldova. Vrea depozitul de muniţie din Cobasna (Transnistria)

În acelaşi timp, mai multe conturi de Telegram şi media oficiale ruse au difuzat o serie de informaţii potrivit cărora Ucraina şi-ar fi concentrat trupe la frontiera cu Republica Moldova. În aceste mesaje se afirmă că "există temeri că Moldova ar putea permite Ucrainei să obţină controlul asupra depozitelor de muniţii de la Cobasna, întrucât Chişinăul s-ar teme de un succes al operaţiunii militare speciale ruse" în Ucraina, după cum notează publicaţia pro-Kremlin Vzgliad.

Separat, agenţia de stat rusă TASS îl citează pe adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin afirmând că Occidentul ar fi dat instrucţiuni guvernului de la Chişinău să suspende orice interacţiune cu administraţia din Transnistria.

"Actualele autorităţi moldovene, la ordinul Occidentului, au luat cursul spre abandonarea acordurilor anterioare" cu Tiraspolul, a declarat Galuzin într-un interviu pentru TASS, citat de numeroase publicaţii pro-Kremlin. Diplomatul rus susţine că anul trecut situaţia din regiune s-a deteriorat şi a apreciat că se poate constata o răcire a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.  Galuzin a criticat în acest context Republica Moldova pentru că nu ar fi dispusă să stabilească un dialog pe această temă.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat  pe  13 februaarie în baza unor informaţii primite de la Kiev, că Moscova ar planifica o lovitură de stat pentru a răsturna actualul guvern de la Chişinău şi a antrena Transnistria în războiul său împotriva Ucrainei.

Anunţul Ministerului Apărării rus intervine la numai o zi după ce Republica Moldova a anunţat că ar putea renunţa la calitatea de membru în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), ca urmare a declanşării procedurii de denunţare a acordurilor semnate în cadrul CSI. O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri de către ministrul de externe Nicu Popescu. Într-o intervenţie la Jurnal TV, el a afirmat că instituţiile statului au făcut o evaluare a acordurilor şi în scurt timp vor publica lista documentelor ce vor fi denunţate, informează Deschide.md.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a abrogat un decret din 2012, în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, ceea ce a dat naştere la diverse speculaţii, dintre care unele mergând până la posibilitatea ca Moscova să recunoască independenţa Transnistriei, pe care să o folosească drept un cap de pod împotriva Ucrainei, conform presei moldovene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Chișinăul dezminte şi cere populației să rămână calmă