Antena Meniu Search
x

Moldovenii au luat în calcul distrugerea Aeroportului din Chișinău de teama unei invazii rusești

Instituțiile din Republica Moldova erau conștiente, încă de acum un an, că Federația Rusă ar putea încerca unele provocări sau atacuri la adresa securității naționale, motiv pentru care s-a luat în calcul inclusiv distrugerea pistei Aeroportului din Chișinău, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, la Jurnal TV.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 16:31

Aeroportul din Chișinău
Moldovenii au luat in calcul distrugerea Aeroportului din Chișinău de teama unei invazii rusesti - jurnaltv.md

"Zilele acestea se discută despre faptul că aparent, Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Acest lucru era conștientizat cu un an în urmă și toate instituțiile noastre era pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul Chișinău. Prin distrugerea piste sau prin blocarea acestei piste instituțiile țării noastre întotdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile", a declarat la Jurnal TV ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu.

Oficialul de peste Prut nu a vrut să între în detalii cu privire la aspecte de ordin tehnic sau militar, dar a precizat că o serie de scenarii au fost luate în calcul de instituții.

"Există modalități standard de protecție a unui aeroport. Eu, dacă îmi permiteți nu o să întru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic, funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare să primească avioane. Prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste, poți, dar din nou eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute, pregătite de instituțiile noastre, de Ministerul Apăririi, de SIS. Nu știu care care erau țintele Federației Ruse, dar pot să va spun că instituțiile noastre totdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile", a mai spus Popescu.

Maia Sandu, în vizită la București. A discutat cu Iohannis despre situaţia de securitate din Moldova şi aderarea la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, joi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. "România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război", a spus preşedintele, arătând că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional.

Şeful statului a precizat că tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind "alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre". "Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări", a declarat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Moldovenii au luat în calcul distrugerea Aeroportului din Chișinău de teama unei invazii rusești