Antena Meniu Search
x

Malta continuă să vândă ”pașapoarte de aur” multimilionarilor care vor să obțină cetățenia UE, dezvăluie The Guardian

Guvernul maltez continuă să vândă cetățenia multimilionarilor care au legături autentice minime cu țara, a dezvăluit o anchetă sub acoperire a jurnaliștilor The Guardian.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 23.04.2021, 15:18

Balcoane colorate de-a lungul unei străzi celebre din orașul antic Valletta, Malta
Balcoane colorate de-a lungul unei străzi celebre din orașul antic Valletta, Malta - Shutterstock
  • Malta este acuzată că a oferit cetățenia persoanelor din afara spațiului UE în schimbul investițiilor în țară.
  • Schema a fost criticată de Comisia Europeană.

Solicitanții bogați semnează contracte de 1 milion de euro în schimbul pașapoartelor malteze după o perioadă de calificare de 12 luni, sugerează filmările secrete, în știri care vor alarma și mai mult Bruxelles după scurgerea documentelor din această săptămână de la una dintre cele mai mari firme de brokeraj de pașapoarte din lume, scrie The Guardian.

Memoria cache de e-mailuri și documente din datele Henley & Partners, care a fost obținută de Fundația Daphne Caruana Galizia și partajată cu The Guardian și alte mass-media, a dezvăluit cât de mulți ruși, chinezi și saudiți bogați au zburat în Malta pentru a-și asigura așa-numitele ”pașapoarte de aur”.

Solicitanții de pașapoarte închiriau apartamente în care nici măcar nu locuiau

S-a descoperit că mulți închiriau apartamente pentru a pretinde că sunt „rezidenți”, dar au lăsat proprietățile goale.

Pe acelaşi subiect

Pentru a stabili dacă practicile dezvăluite în scurgerile de informații încă continuă, un jurnalist sub acoperire The Guardian a pozat în martie drept consilier al unui industrial rus multimilionar care dorea să cumpere cetățenia malteză pentru el și familia sa.

Într-o întâlnire video cu doi directori Henley, inclusiv Dominic Volek, șeful grupului de clienți privați și membru al comitetului executiv al firmei, reporterului i s-a spus cum:

 - Solicitanții bogați de pașapoarte malteze sunt așteptați să petreacă doar trei săptămâni în țară, ceea ce firma a spus e considerat suficient de guvernul din Malta pentru a demonstra o „veritabilă legătură” cu țara și pentru a obține cetățenia.

 - Clienții H&P obțin cu mai puțin efort un pașaport.

 - Unii clienți nu își folosesc niciodată proprietățile închiriate, căci preferă să stea la hoteluri unde nu sunt nevoiți să facă ordine și să-și gătească.

Abonamente la salile de sport ori donațiile, luate în considerare în acordarea cetățeniei

Unora dintre clienți li se cer dovezile unor legături suplimentare cu Malta, precum aderarea la o sală de sport, abonament la un serviciu de telefonie mobilă sau o donație către o organizație caritabilă locală.

Compania a furnizat reporterului sub acoperire documente care să ateste că, pentru aproximativ 888.000 de euro, solicitanții ar putea obține un pașaport maltez după aproximativ 12 luni.

Taxele includeau o investiție de 750.000 EUR în Malta; închirierea unei proprietăți malteze cu o închiriere anuală de cel puțin 16.000 EUR pentru anul de calificare și apoi pentru încă cinci ani după „jurământul de loialitate”; și o donație de cel puțin 10.000 EUR pentru o „organizație sau societate non-guvernamentală, sportivă, culturală, științifică, filantropică, pentru bunăstarea animalelor sau artistică”.

Combinat cu taxele companiei de peste 100.000 EUR, plus alte costuri asociate cererii, suma totală pentru o familie de doi adulți și doi copii a ajuns la 1,2 milioane EUR.

Comisia Europeană a luat măsuri împotriva Maltei și Ciprului pe tema ”pașapoartelor de aur” 

În octombrie, Comisia Europeană a lansat proceduri de încălcare a drepturilor comunitare împotriva Maltei și Ciprului cu privire la schemele lor, menționând că solicitanții au beneficiat de cetățenia UE fără să fi stabilit legături autentice cu țara.

„Comisia consideră că acordarea cetățeniei UE pentru plăți sau investiții prestabilite fără nicio legătură reală cu statele membre în cauză, subminează esența cetățeniei UE”, se arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Malta continuă să vândă ”pașapoarte de aur” multimilionarilor care vor să obțină cetățenia UE, dezvăluie The Guardian