Antena Meniu Search
x

”M-am născut liber, voi muri liber”. Refuză să se vaccineze chiar dacă nu va primi transplantul pentru a putea trăi

Un american de 38 de ani din Carolina de Nord a refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19 chiar dacă din această cauză nu va putea primi un transplant de rinichi, singura lui șansă de a rămâne în viață. 

de Redactia Observator

la 01.02.2022, 18:04

”M-am născut liber, voi muri liber”. A refuzat să se vaccineze și nu va primi transplantul pentru a putea trăi
”M-am născut liber, voi muri liber”. A refuzat să se vaccineze și nu va primi transplantul pentru a putea trăi - Facebook

Regulile medicale internaționale prevăd ca un transplant poate fi prioritizat în funcție de rata de supraviețuire a pacientului. Șansele ca o persoană să primească un organ scad dacă aceasta este acoolică, fumează, este obeză sau de exemplu refuză să urmeze recomandarea medicilor de a se vaccina. Persoanele care primesc un transplant vor suferi de imunosupresie pe tot parcursul vieții, adică vor fi mai predispuse la infecții, motiv pentru care trebuie să evite orice risc de îmbolnăvire.

De mai bine de patru ani, Chad Carswell, în vârstă de 38 de ani, suferă de o boală severă de rinichi. În iulie 2020, a început să facă dializă, iar acum rinichii lui funcționează la doar 4% din capacitate.  Într-un interviu pentru The Washington Post, Carswell a mărturisit că a solicitat recent un transplant de rinichi, dar a fost refuzat pentru că nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Și, în ciuda condiției impuse de spital ca cei care vor să primească organe să fie vaccinați anti-Covid, el refuză imunizarea.

Carswell a recunoscut că starea lui de sănătate este o „bombă cu ceas” și că trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima. Și cu toate astea spune că nu se va vaccina, chiar dacă asta înseamnă că va piarde transplantul care îi poate salva viața. „Nu mă vaccinez sub nicio formă. Dacă ajung pe patul de moarte și îmi spun: „Ai un rinichi care te așteaptă dacă te vaccinezi”, le voi spune: „Ne vedem pe lumea cealaltă”.”, a spus el în presa americană.

Nu este singura persoană nevaccinată aflată pe o listă de așteptare pentru un transplant căreia i se refuză un organ. Săptămâna trecută, familia unui alt bărbat din SUA, D.J. Ferguson a spus că un spital din Massachusetts i-a refuzat un transplant de inimă pentru că nu s-a vaccinat, potrivit Associated Press. În octombrie, un spital din Colorado a declarat că va refuza să facă un transplant de rinichi unei femei dacă aceasta nu se vaccinează anti-Covid.

Pe acelaşi subiect

Toți beneficiarii de transplant trebuie să se vaccineze anti-COVID

În ambele cazuri, spitalele au citat politici potrivit cărora toți beneficiarii de transplant trebuie să se vaccineze din cauza studiilor care arată că acești pacienți prezintă un risc mai mare de a muri din cauza COVID-19. Studiile estimează că rata mortalității pacienților cu transplant care contractă COVID-19 este de aproximativ 20-30%, potrivit The Post.

Spitalul Brigham and Women’s din Boston, care a atras recent critici pentru că a refuzat transplantul de inimă pacientului Ferguson, a explicat într-o declarație că există peste 100.000 de pacienți care așteaptă organe și că aproximativ jumătate nu ajung să primească un organ în cinci ani.

„Având în vedere lipsa de organe disponibile, facem tot ce putem pentru a ne asigura că un pacient care primește un organ transplantat are cele mai mari șanse de supraviețuire”, a spus spitalul. De asemenea, a citat recomandări din partea Societății Americane de Transplant și a altor organizații. 

Nu vrea să se vaccineze chiar dacă știe că va muri fără transplant

Atrium Health Wake Forest Baptist, spitalul unde Carswell spera să primească transplantul, a refuzat să comenteze cazul său. Într-o declarație pentru The Post, o purtătoare de cuvânt a declarat că politica de vaccinare a spitalului este menită să protejeze pacienții cu transplant, care prezintă un risc ridicat să dezvolte o formă gravă de COVID-19. „Înțelegem că unii pacienți nu-și doresc să fie vaccinați. În acest caz, pacienții pot opta să fie evaluați la alt centru de transplant.”

Carswell a povestit că are un lung șir de probleme de sănătate. După ce a fost diagnosticat cu diabet de tip II, Carswell a spus că a dezvoltat infecții și alte complicații la picioare, ambele fiind amputate. A avut COVID-19 de două ori, a spus el - o dată în noiembrie 2020 și din nou în septembrie 2021, când a și stat internat.

Carswell a trecut la dializă în 2020, când funcția rinichilor a început să scadă rapid. În ultimele luni, a căutat un nou rinichi și a găsit mulți oameni dornici să-i dea unul. Dar a spus că nu vrea să fie forțat să se vaccineze. Susține că nu crede în teoriile conspirației despre vaccinuri, dar rămâne sceptic cu privire la modul în care au fost dezvoltate serurile.

Vaccinurile împotriva coronavirusului au trecut prin evaluări riguroase de siguranță și sunt eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA recomandă tuturor celor peste 5 ani să se vaccineze anti-Covid.

Pentru Carswell totul se rezumă la o alegere personală. „Este vorba de a ne susține drepturile și de a înțelege că avem de ales”, a spus el. Tânărul a spus că este dispus să accepte consecințele, chiar dacă asta îl costă viața. „M-am născut liber. Voi muri liber.” așa își susține el cauza. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ”M-am născut liber, voi muri liber”. Refuză să se vaccineze chiar dacă nu va primi transplantul pentru a putea trăi