Antena Meniu Search
x

Marea Britanie a trimis două nave de război în apropiere de Insula Jersey unde 80 de nave de pescuit franceze protestează: ”Arată ca o invazie”

Tensiuni din cauza pescuitului post Brexit între Franţa şi Marea Britanie. Guvernul britanic a trimis două nave de război în zona Insulei Jersey. Aici s-au strâns peste 80 de nave de pescuit franceze în semn de protest faţă de condiţiile impuse după Brexit.

de Redactia Observator

la 06.05.2021, 16:58

Vezi și
  • 80 de ambarcațiuni franceze protestează joi în apropierea insulei Jersey, față de regulile privind pescuitul după Brexit.
  • Marea Britanie a trimis două nave ale Marinei Regale în apropiere.
  • Franţa a amenințat că va opri electricitatea pe insulă.

Marea Britanie a trimis două nave înarmate ale Marinei Regale în apropierea insulei Jersey, din Canalul Mânecii. “Vor monitoriza” cele 80 de ambarcațiuni franceze ce protestează față de regulile privind pescuitul după Brexit. Franţa a ameninţat marți că va opri electricitatea pe insulă.

Parisul este nemulţumit că autorităţile britanice nu permit accesul pescarilor francezi în apropierea Insulei Jersey, o comunitate autonomă afiliată Marii Britanii. "Suntem pregătiţi să recurgem la măsuri de retorsiune", a avertizat marţi ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, conform cotidianului Le Figaro. Acestea ar putea include oprirea "alimentării cu electricitate prin cablul submarin", a atras atenţia Annick Girardin. Insula Jersey este alimentată cu electricitate din Franţa.

Jersey este cea mai mare și cea mai cunoscută dintre Insulele Canalului Mânecii, care este dependență a coroanei britanice. Este situată în largul Normandiei, la aproximativ 20 de kilometri de coastele Franţei, iar în timpul verii este o destinație turistică apreciată atât de francezi cât și de englezi. 

 Cauzele tensiunii dintre francezi și britanici

Pe acelaşi subiect

În urmă cu o săptămână, administraţia  lui Emmanuel Macron a avertizat că va aplica măsuri de retorsiune în domeniul financiar dacă Guvernul Boris Johnson nu respectă cotele de pescuit stabilite prin Acordul post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. "Noi cerem ca orice acord să fie respectat, dacă nu va fi respectat, vom aplica măsuri de retorsiune în alte domenii în cazul în care va fi necesar. Marea Britanie aşteaptă autorizaţii pentru servicii financiare. Nu vom da nicio autorizaţie atât timp cât nu vom avea garanţii privind pescuitul şi privind alte subiecte", a declarat Clément Beaune, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit în cadrul Acordului Comercial şi de Cooperare post-Brexit. Asociaţiile pescarilor din Marea Britanie contestă prevederile Acordului, iar în acest context, autorităţile de la Londra nu au aplicat documentul în totalitate. Acordul Comercial şi de Cooperare post-Brexit are trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Francezii protestează cu 80 de ambarcațiuni de pescuit. Marea Britanie a trimis două nave de război în apropiere

Două nave de patrulare britanice au ajuns joi în largul insulei Jersey, unde 80 de bărci franceze s-au adunat în semn de protest față de regulile post-Brexit privind drepturile de pescuit. HMS Severn și HMS Tamar au fost trimise zonă pentru a supraveghea flotila franceză. Downing Street a spus că navele de patrulare, care sunt înarmate, au fost trimise pentru a „monitoriza situația”, dar unii au criticat decizia ca fiind o reacție dură. De asemenea, și autoritățile franceze au trimis patrule pentru a monitoriza situația.

Trimiterea acestor două nave ţine joi prima pagină în presa din Marea Britanie, care subliniază escaladarea tensiunilor într-un subiect care a fost exploziv pe parcursul negocierii Brexitului.  ”Boris trimite canoniere să apere Jersey”, titrează Daily Express, iar Daily Mail publică o primă pagină asemănătoare, cu o fotografie a HMS Severn. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării subliniază că este vorba despre ”o măsură strict preventivă, în acord cu Guvernul din Jersey”. Premierul britanic Boris Johnson aprecia miercuri că orice blocare a porturilor din Jersey de către pescari francezi ”ar fi total nejustificată” şi îndemna la o ”dezescaladare a tensiunilor”.

Parisul a anunţat că Londra a publicat o listă cu 41 de nave franceze - din 344 de cereri - autorizate să pescuiască în apele Jersey, însă această listă este însoţită de noi exigenţe ”care nu au fost consultate, discutate şi nici notificate înainte”, în cadrul acordului.

Furia creşte şi în rândul pescarilor britanici: ”Arată ca o invazie”

În emisiunea postul iTV Good Morning Britain, preşedintele Asociaţiei Pescarilor de la Jersey Don Thompson le-a reproşat joi pecarilor francezi faptul că vor să ”pescuiască fără constrângeri în apele noastre, în timp ce vapoarele noastre sunt supuse la tot felul de condiţii cu privire la cantitatea (de peşte) pe care o pot pescui, acolo unde pot pescui”. El a apreciază că ar fi ”extrem de nedrept” ca Guvernul Johnson ”să capituleze în faţa acestui lucru” şi că asemenea tactici ar putea fi folosite ”din nou în viitor”.

Eurodeputata franceză Stéphanie Yon-Courtin, membră a Comisiei Pescuitului, subliniază la BBC că guvernul britanic ”ar trebui să înţeleagă că pescarii noştri au nevoie să-şi continue activitatea”. În privinţa ameninţării cu tăierea curentului electric, ea apreciază că ”în ultimă instanţă, dacă nu avem alte mijloace să ne facem înţeleşi, atunci va trebui să avem în vedere acest lucru”.

Un pescar din Jersey, Josh Dearing, a descris prezența bărcilor franceze în portul Saint Helier ca pe o ”invazie”, potrivit Daily Mail.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie a trimis două nave de război în apropiere de Insula Jersey unde 80 de nave de pescuit franceze protestează: ”Arată ca o invazie”