Antena Meniu Search
x

Marea Wadden este sărbătorită astăzi printr-un doodle special, oferit de Google

Google sărbătoreşte astăzi, printr-un doodle special, marea Wadden, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Pământ localizat în nordul Europei.

de Redactia Observator

la 30.06.2021, 13:01

Doodle Marea Wadden
Marea Wadden sărbătorită printr-un doodle special

Zona intertidală este localizată în partea de sud-est a Mării Nordului şi se învecinează cu Germania, Danemarca şi Ţările de Jos. Locul este renumit pentru bogata biodiversitate, în special pentru habitatele sale tranzitorii de canale de maree, nisipuri, nămoluri, plaje şi dune.

Astăzi, Marea Wadden, care se întinde pe o suprafaţă de 9.000 de km2 este renumită pentru fauna sălbatică unică. Zonele maritime și olandeze ale mării au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009, urmată de partea daneză în 2014. Guvernele ţărilor lucrează împreună pentru a asigura protecția și conservarea mării. Ei cooperează în domeniul monitorizării speciilor și al cercetării ecosistemelor locale, cât şi a problemelor politice și economice care afectează Marea Wadden.

De ce este Marea Wadden unică în lume

Sute de raţe şi gâşte folosesc zona ca punct de oprire a migraţiei sau ca loc pentru iernare. Totodată, este un habitat bogat în care se regăsesc foarte mulţi pescăruşi, lopătari şi păsări de pradă. Peştii mari, înclusiv somonul atlantic şi păstrăvul brun sunt încă prezenţi în mai multe zone ale Mării Wadden, în timp ce sturionul european supravieţuieste doar în anumite zone special amenajate.

Pe acelaşi subiect

Pe lângă păsări, fauna mai este reprezentată de o serie de animale mici precum scoici, melci, raci și viermi, dar aici se pot întâlni și mamifere de talie mare, ca focile cenușii, care au locul unic de reproducere în Parcul Național Wattenmeer.

De asemenea, Marea Wadden este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o reţea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanţa sa nu se raportează numai la contextul căii de migraţie din Atlanticul de Est, ci şi la rolul, pe care îl joacă în conservarea populaţiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa – Eurasia.

Insulele mării Wadden au fost în trecut staţiuni extrem de populare datorită nămolului pe care turiştii îl foloseau pentru diverse tratamente şi care a fost folosit ulterior şi pentru tratamente cosmetice. Plimbările cu barca sunt acum parte dintre atracţiile turistice ale zonei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Marea Wadden este sărbătorită astăzi printr-un doodle special, oferit de Google