Antena Meniu Search
x

Mărturia pasagerului care a aterizat un avion, după ce pilotul a leşinat: „A fost o situație de viață sau de moarte”

Bărbatul care, fără nici o experienţă de zbor, a reuşit să aterizeze un avion, la începutul acestei săptămâni, după ce pilotul a leșinat acordat un interviu emoţionant pentru Today. El a mărturisit că a simţit o emoţie surprinzătoare în mijlocul momentului de criză: calmitate.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 16.05.2022, 11:10

Darren Harrison
Mărturia pasagerului care a aterizat un avion, după ce pilotul a leşinat - Facebook/ Brittney Harrison

Într-un interviu exclusiv cu Savannah Guthrie, Darren Harrison a mărturisit că nu a avut „timp să intre în panică”, după ce şi-a luat angajamentul de a ateriza un avion, fără să aibă vreo experienţă de zbor. El a reușit, cu ajutorul controlorilor de trafic, să aducă avionul cu succes la sol, după ce pilotul a avut o urgență medicală.

El a recunoscut că, deşi nu avea pic de experienţă în a pilota un avion, nu s-a stresat şi nu a simţit spaima tocmai din cauza situaţiei înfricoşătoare, până în momentul în care a adus avionul în siguranţă la sol.

„Cineva m-a întrebat zilele trecute care este ritmul meu cardiac, sau care credeam că îmi este ritmul cardiac, când se petreceau toate acestea, și am spus «Probabil 90»”, a spus Harrison, designer de interior, pentru Today. „Și au continuat să mă întrebe: «Dar când s-a terminat totul?» Și am spus că probabil atunci pulsul era 160”.

Harrison, care așteaptă un copil cu soția sa în această vară, a spus că în timpul aterizării, „nu a avut timp să intre în panică”.

Pe acelaşi subiect

„Când am oprit avionul, atunci m-a lovit”, a spus bărbatul de 39 de ani. „Am fost destul de calm și concentrat tot timpul pentru că știam că este o situație de viață sau de moarte. Fie faci ceea ce trebuie să faci pentru a controla situația, fie vei muri. Și asta am făcut.”

Săptămâna trecută, Harrison se întorcea dintr-o scurtă vacanţă de pescuit în Bahamas, pentru a fi alături de soţia sa gravidă, când singurul pilotul a leşinat. Problemele de la bordul aeronavei au început atunci când aceasta a ajuns la aproximativ 100 de kilometri de destinație. Bărbatul, ajutat de un alt pasager, a reuşit să mute pilotul şi să preia comanda. Întregul incident a fost surprins pe audio LiveATC. Harrison poate fi auzit vorbind cu controlorii de trafic aerian, dezvăluind cât de alarmantă a fost situația.

„Am o situație gravă aici, pilotul a devenit incoerent”, se aude vocea acestuia. „Nu am idee cum să zbor cu avionul.”

Când a fost întrebat care este poziția sa, Harrison le-a spus controlorilor că nu are nicio idee. „Văd coasta Floridei în fața mea și habar n-am”, le-a mărturisit el controlorilor, la acel moment.

Pasagerul a reuşit cu succes să aterizeze avionul

Controlorul de trafic a fost instructor de zbor timp de 20 de ani, însă nu zburase niciodată într-o astfel de aeronavă. Acesta a reuşit să îi ofere pasagerului instrucţiuni cu ajutorul unei scheme a comenzilor de la bordul avionului. „Ştiam că avionul zboară ca oricare altul. Tot ce aveam de făcut era să îl calmez, să îl ghidez înspre pista de aterizare şi să îi explic cum să reducă din viteză pentru a putea aduce avionul în siguranţă la sol”, a relatat Morgan pentru WPBF-TV. La scurt timp, controlorul de trafic ar fi auzit doar „Sunt pe pistă! Cum opresc chestia asta?”.

Prin îndrumare atentă, controlorul de trafic aerian a putut să-l îndrume şi să-i explice care sunt paşii pentru aterizare. Până la ora 12:30, Cessna 208 cu un singur motor ajungea în siguranță la sol pe Aeroportul Internațional Palm Beach. Robert Morgan, controlorul care l-a ghidat pe Harrison, l-a numit „cel mai bun student al lui vreodată”.

„Mi s-a cam scufundat inima și mă gândeam «Mulțumesc lui Dumnezeu!»”, a relatat Morgan, care este și instructor de zbor cu jumătate de normă, amintindu-și momentul în care Harrison a spus că avionul a aterizat în siguranță. „Mulțumesc lui Dumnezeu. Am fost copleșit de emoție. Imi venea să plâng din cauză că acumulasem atât de multă adrenalină. În ochii mei, el a fost eroul. Eu îmi făceam doar meseria”.

Informațiile despre reușita bărbatului au fost confirmate și de Administrația Federală a Aviației, reprezentanții instituției anunțând deschiderea unei anchete în acest caz pentru a stabili ce s-a întâmplat cu pilotul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Mărturia pasagerului care a aterizat un avion, după ce pilotul a leşinat: „A fost o situație de viață sau de moarte”