Video Mărturia unei românce din Italia surprinsă de erupția vulcanului Etna . Autoritățile se așteaptă la noi valuri de lavă și chiar la un cutremur puternic
O nouă erupţie a vulcanului Etna a dat peste cap insula Sicilia din Italia. În Catania şi în alte oraşe, casele, străzile şi maşinile au fost acoperite de un strat gros de cenuşă vulcanică, iar vizibilitatea a fost redusă spre zero. Din motive de siguranţă, aeroportul a fost închis aproape o zi, spre furia pasagerilor care au rămas blocaţi.
Locuitorii oraşelor Adrano şi Biancavilla s-au trezit în zorii zilei în zgomote puternice. Apoi, s-a întunecat brusc şi un nor imens s-a înălţat la câţiva kilometri în aer.
Massimo Padalino, operator turistic: "Au început să cadă bucăţi de lavă stinsă, pe care le puteți vedea aici în mâinile mele. Sunt lungi de trei până la patru centimetri, dar din fericire sunt ușoare. Etna se face iar simțită, ca de obicei."
Turiştii aflaţi în zonă nu au putut să observe valurile de lavă din cauza plafonului de nori. Asta deşi experţii spun că înălţimea coloanei a fost de 11 kilometri.
Mauro Coltelli, Institutul Naţional de Geofizică al Italiei: "Un fenomen major şi prin prisma faptului că a avut o durată destul de lungă, a durat aproape patru ore, ceea ce e oarecum neobişnuit. Vor urma alte valuri de lavă. Ar putea să apară peste câteva zile sau peste câteva săptămâni sau luni."
Puţinii oameni care s-au încumetat să iasă din case au avut nevoie de umbrele, în timp ce o ceaţă groasă a redus vizibilitatea la câţiva metri. Acoperişurile caselor, străzile şi maşinile au fost acoperite de un strat gros de cenuşă vulcanică şi lavă stinsă. Alexandra, o româncă mutată în Catania pe când avea opt ani, spune că autorităţile au reacţionat imediat.
Alexandra Georgiana Muntean, româncă stabilită în Italia: "Protecţia Civilă a emis o stare de alertă. Administraţia Municipală, din cauza stratului de cenuşă depus, a compromis circulaţia rutieră. Au fost închise şi toate cimitirele, dar şi toate parcurile din Catania şi au fost anulate toate activităţile în aer liber. Chiar şi şcolile, în unele oraşe mai aproape de vulcanul Etna, au fost închise."
În Catania şi Adrano, oamenii au început să cureţe totul cu apă. Fost carabinier, Giuseppe Cariotti a povestit pentru Observator care este situaţia în Sicilia.
Giuseppe Cariotti, Protecţia Civilă din Sicilia: "Daunele sunt semnificative pentru că cenuşa vulcanică provoacă pagube mari culturilor şi afectează şi respiraţia. Se încearcă liniştirea populaţiei pentru că este aşteptat un cutremur puternic."
Pentru pasagerii din aeroportul Fontanarossa au urmat însă ore de indignare. Zborurile au fost anulate.
"Suntem peste 500 de oameni şi nu ştim unde o să dormim şi unde o să mâncăm. Suntem aici de la prânz şi nu au făcut altceva decât să ne ia la mişto. Trebuia să fim la hotel de două ore jumătate şi încă nu a venit autobuzul."
Etna este cel mai activ vulcan din Europa şi se trezeşte de câtve ori pe an. În 2021, un astfel de eveniment a durat câteva săptămâni, timp în care s-a scurs atât de multă lavă încât înălţimea vulcanului a crescut cu 30 de metri. Ultima erupţie majoră a avut loc în 1923.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰