Antena Meniu Search
x

Marturii din mijlocul protestelor din Turcia: Cum au degenerat manifestatiile

O tanara care traieste in Istanbul a povestit pe blogul personal care este adevarul despre protestele violente din ultimele zile. Defne Suman critica actiunea in forta a autoritatilor, dar si masurile luate in ultima perioada de catre guvernul turc.

"Pentru toti prietenii mei care traiesc in afara Turciei:

Scriu pentru a va spune ce s-a intamplat in Istanbul in ultimele cinci zile. Trebuie sa scriu asta personal deoarece majoritatea surselor mass-media sunt inchise de guvern, iar transmiterea informatiilor din om in om si internetul sunt singurele mijloace care ne-au ramas pentru a da explicatii si a cere ajutor si sprijin.

Un grup de oameni care nu apartine niciunei organizatii sau ideologii s-a strans in Parcul Gezi din Istanbul. Printre ei erau si multi dintre prietenii mei si studenti. Motivul a fost simplu: sa previna si sa protesteze fata de distrugerea parcului pentru constructia unui mall, chiar in centrul orasului.

Demolarea parcului trebuia sa inceapa joi dimineata. Oamenii au plecat in parc, cu paturi, corturi si familii, inclusiv copii. Si-au instalat corturile si au petrecut noaptea in parc, sub copaci. Dimineata au venit si buldozerele pentru a incepe operatiunea de demolare a copacilor batrani de sute de ani si s-au lovit de rezistenta oamenilor.

Seara, numarul protestatarilor s-a inmultit. La fel si fortele de ordine. Intre timp, guvernul a inchis toate caile de acces catre Piata Taksim. Metroul a fost inchis, cursele de vapoare au fost anulate, drumurile au fost blocate.

Scolile, spitalele si chiar hoteluri de cinci stele din Piata Taksim si-au deschis portile pentru cei raniti. Doctorii au umplut salile de curs si camerele de hotel, pentru a da ajutor. Unii politisti au refuzat sa loveasca oameni nevinovati si si-au dat demisia. In jurul pietii au fost montate aparate de bruiaj pentru a taia accesul la internet si 3G. Locuitorii din zona si-au pus la dispozitie conexiunile wireless pentru oamenii de pe strada. Restaurantele au oferit mancare si apa gratis".

Tanara mai spune ca, pe langa actiunea violenta a autoritatilor, exista si alte nemultumiri printre turci: „Peste toate acestea, controlul guvernului asupra vietilor private ale cetatenilor a devenit de nesuportat. Statul, prin politica sa conservatoare, a adoptat mai multe legi si regulamente referitoare la avort, nasterea prin cezariana, vanzarea si consumul de alcool si chiar culoarea de ruj pe care trebuie sa o poarte insotitoarele de zbor”.

Internetul a devenit un mijloc de transmitere a informatiilor din mijlocul protestelor, asa cum s-a intamplat si in perioada "Primaverii arabe". A fost creat un cont pe reteaua de socializare Tumblr, pe care sunt postate fotografii si clipuri cu evenimentele care au loc in Istanbul si alte mari orase din Turcia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Marturii din mijlocul protestelor din Turcia: Cum au degenerat manifestatiile