Antena Meniu Search
x

Români martori la violențele din Barcelona: ”Atâta ură nu am văzut” (Video)

A fost o noapte de foc în Catalonia. Mii de români au privit înspăimântaţi războiul din stradă. Aproape 200 de oameni au fost răniţi în confruntarea dintre forţele de ordine şi manifestanţii care cer independenţa regiunii.

De Redactia Observator la 19.10.2019, 21:55
Vezi și

A fost o noapte de foc în Catalonia. Mii de români au privit înspăimântaţi războiul din stradă. Aproape 200 de oameni au fost răniţi în confruntarea dintre forţele de ordine şi manifestanţii care cer independenţa regiunii. Doar pe străzile din Barcelona au fost cinci sute de mii de protestatari. După lăsarea întunericului, au izbucnit cele mai violente proteste din ultimul deceniu. Speriaţi şi cu lacrimi în ochi, românii au urmărit de la ferestrele caselor cum manifestanţii au atacat cu pietre şi sticle, iar pe străzi au format baricade incendiare. Bianca Iacob, trimisul special Observator în Barcelona, a vorbit cu mulţi dintre ei. 

Haos şi baricade în flăcări. Inima Barcelonei s-a transformat peste noapte în scena unui război civil.

”Cerul Barcelonei este plin de fum, nu se mai vede aproape nimic. Au fost explozii la fiecare intersecţie, explozii foarte mari, sunt ca nişte bombe”, povestește o româncă din Barcelona.

Localnicii şi turiştii au fost sfătuiţi să rămână în case. Mascaţi şi extrem de furioşi, sute de manifestanţi radicali au pus stăpânire pe centrul oraşului. Ca să facă rost de proiectile, au spart asfaltul. Apoi s-au ascuns în spatele baricadelor construite din tomberoane. Le-au incendiat şi au lansat ofensivă după ofensivă. Pentru prima dată în ultimii doi ani, Poliţia a scos pe stradă tunurile de apă. Forţele de ordine au răspuns cu proiectile de cauciuc şi fumigene. Românii stabiliţi în Barcelona au privit înspăimântaţi războiul din stradă.

ANDRADA CAMELIA MANTA, româncă din Barcelona: Au un ghid al violenţei unde li se spune unde trebuie să lovească poliţiştii, cum să se îmbrace, masca de pe faţă să aibă oţet ca să nu îi afecteze fumigene şi tot felul. Sunt foarte bine pregătiţi şi clar e o grupare mare în spate. A fost înfricoşător având în vedere că sunt aici de 10 ani. Niciodată nu am văzut ceva similar!

Prinşi în mijlocul luptelor dintre protestatari şi poliţişti, mai mulţi ziarişti au acuzat că au fost agresaţi.

RADU TRASCĂU, roman din Barcelona: Atâta ură nu am văzut nici atunci când, pentru o zi, s-a proclamat independenţa Cataloniei.

Manifestaţiile şi violenţele din Catalonia au început luni, când nouă lideri separatişti catalani au fost condamnaţi la închisoare. Ieri a fost punctul culminant al protestelor. Separatiştii au declarat grevă generală, iar în centrul oraşului Barcelona au ajuns 500 de mii de oameni.

Liderii catalani cer un nou referendum asupra independenţei provinciei, dar condamnă violenţele. Iar guvernul de la Madrid a avertizat că atacurile asupra poliţiei pot fi pedepsite cu şase ani de închisoare. Teama de noi violenţe a dus şi la amânarea meciului FC Barcelona - Real Madrid, "El Clasico", programat săptămâna viitoare.

BIANCA IACOB, reporter Observator: Urmează a şasea seară de proteste, aici, in Barcelona. Poliţiştii patrulează, şi nu doar în intersecţiile importante ci şi pe străduţe. Pentru că Barcelona este un oraş turistic, oficiul pentru turism a pus la dispoziţie o linie pentru toţi cei care vizitează în aceast weekend Barcelona şi, dacă, din întâmplare, sunt implicaţi în violenţele de stradă să poată suna şi să primească asistenţă în cel mai scurt timp.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Români martori la violențele din Barcelona: ”Atâta ură nu am văzut” (Video)