Antena Meniu Search
x

Video Mărturiile turiştilor români din Kuşadasi: clipe de groază, la un pas de perdeaua de foc ce a mistuit Turcia. "Ne-au evacuat, suntem toţi pe plajă"

Panică, noaptea trecută, printre turiştii români din Kuşadasi, una dintre cele mai populare staţiuni din Turcia. Un incendiu uriaş de vegetaţie a fost la un pas să înghită hotelurile în care erau cazaţi. Oamenii au fost evacuaţi şi duşi pe plajă, în timp ce salvatorii s-au luptat toată noaptea cu focul. Şi pe zi, elicopterele pompierilor au luat apă din mare ca să prevină un nou dezastru. Incendiul a făcut scrum păduri pe o suprafaţă de 500 de hectare. 

de Redactia Observator

la 30.06.2024 , 19:19

Uriaşul incendiu de vegetaţie a început să pârjolească dealurile de lângă Kuşadasi după lăsarea serii. Flăcările au avansat rapid din cauza vântului care bătea cu 80 de kilometri la oră. Perdeaua de foc a ajuns în dreptul mai multor hoteluri în care se aflau şi turişti români.

Turişti români, prinşi în infernul de foc din Turcia

"Ne-au evacuat din hotel, suntem toţi pe plajă. Şi focul este foarte aproape. Ăsta e hotelul, ăsta e focul. E foarte aproape!", spune un turist român din Turcia, care filmează incendiul.

Vezi și

"La noi, la hotel, încă nu a început evacuarea, dar foarte multă lume, cu bagajele, cu copiii, sunt în recepţie. Pleacă, încearcă să găsească o soluţie să scape din calea flăcărilor", povesteşte o turistă româncă. "Ne-a tăiat apa, eram în duş când s-a tăiat apa. S-a luat tot curentul şi suntem aici", spune un alt bărbat.

Pe acelaşi subiect

Incendiile de vegetaţie au făcut scrum păduri întregi

Turiştii au scăpat teferi, pentru că flăcările nu au ajuns până la clădiri. Au făcut însă scrum păduri întregi. 500 de hectare de vegetaţie au fost mistuite de foc, în jurul popularei staţiuni. Incendiul a închis circulaţia şi pe şoselele care duceau spre Selciuc sau Izmir, unde cei panicaţi încercau să-şi găsească scăparea.

"Pe la miezul nopţii lucrurile s-au liniştit, aşa că toată lumea a putut să se întoarcă la hotel. Atât cei care erau pe plajă, cât şi cei care plecaseră din zona hotelului, din zona staţiunii", povesteşte Cosmin Vasile, manager agenţie de turism.

"Aceste incendii sunt cauzate de caniculă. Am înregistrat temperaturi foarte ridicate, zilele astea. Trebuie să fim mai precauţi!", a declarat Ibrahim Yumakli, ministrul Agriculturii din Turcia. 

Opt focare, inclusiv lângă Bursa sau Ankara

Temperaturile de peste 40 de grade au aprins vegetaţia în principal în estul Turciei, lângă Kuşadasi, dar şi în centrul şi vestul ţării. Sunt opt focare în total, inclusiv în apropiere de oraşe mari precum Bursa sau Ankara. Turcia este una dintre cele mai populare destinaţii pentru români. Numai anul trecut, a fost vizitată de aproape un milion de turişti din ţara noastră.

Românii care ajung în Turcia prin agenţiile de turism pot apela la acestea pentru a-şi schimba cazarea, în cazul în care se confruntă cu astfel de situaţii care le pun în pericol viaţa. "Dacă au mers pe cont propriu, le recomand să părăsească incinta hotelului, să ţină legătura cu hotelierul şi să să aştepte undeva la distanţă faţă de locul de incendiu", transmite Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.

Autorităţile turce au mobilizat aproape o mie de pompieri pentru a stinge flăcările de lângă Kuşadasi. În prezent nu mai arde cu flacără deschisă, dar focarele încă mocnesc. "În continuare mai sunt elicoptere care se duc în apropierea hotelului, se duc acolo, la mare, pentru a lua apă din mare şi a mai arunca pe acel deal", adaugă Cosmin Vasile, manager agenţie de turism.

Ministerul de Externe îi atenţionează pe cetăţenii români care vor să ajungă în Turcia că doar sâmbătă au fost fost înregistrate 44 de focare de incendii în ţară. Turiştii sunt sfătuiţi să aibă rezervoarele pline la maşini şi să-şi facă provizii de apă şi alimente. În cazul în care au probleme, pot contacta Consulatul României la Izmir la numărul de telefon al instituţiei: +90 530 415 00 77

Incendii puternice au izbucnit şi în Grecia

Autorităţile avertizează că şi în Grecia sunt active mai multe incendii, multe dintre ele în destinaţii preferate de români, precum insulele Evia, Creta, Lesbos, Chios, Samos dar şi în Ciclade. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Cum se termină diseară meciul România - Olanda?
Observator » Stiri externe » Mărturiile turiştilor români din Kuşadasi: clipe de groază, la un pas de perdeaua de foc ce a mistuit Turcia. "Ne-au evacuat, suntem toţi pe plajă"