Antena Meniu Search
x

Masacru al talibanilor: au ucis cu brutalitate nouă barbați Hazara. O victimă a fost făcută bucăți: ”Este timpul războiului"

Talibanii sunt acuzaţi de uciderea și torturarea a nouă persoane care făceau parte din minoritatea Hazara din Afganistan, potrivot Amnesty International.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 13:40

Nouă persoane au fost ucise de talibani
Nouă persoane au fost ucise de talibani - Getty Images

În raportul publicat joi, Amnesty transmite că nouă bărbaţi, membri ai Hazara, au fost ucişi în perioada 4-6 iulie 2021, în Ghazni, o regiune din estul ţării, transmite BBC. Organizaţia pentru drepturile omului a stat de vorbă cu câţiva localnici din satul Mundarakht, care au fost martori ai scenelor cumplite şi au examinat fotografiile realizate imediat după asasinate.

Conform declaraţiilor martorilor, şase bărbaţi ar fi fost împuşcaţi în cap, iar alţi trei au fost torturaţi până la moarte. Unul dintre bărbaţi ar fi fost sugrumat cu propria lui eşarfă, iar muşchii braţului i-au fost tăiaţi, în timp ce un altul a fost împușcat până a fost făcut bucăți. Întrebaţi de localnici de ce comit aceste crime, talibanii au avut un răspuns halucinant. "Când este timpul conflictului, toată lumea moare, nu contează dacă aveți sau nu arme. Este timpul războiului", ar fi spus unul dintre agresori.

Reprezentanţii organizaţiei compară atacurile actuale cu cele petrecute în urmă cu 20 de ani şi atrage atenţia faptului că minorităţile etnice şi religioase sunt în continuare ţintele principale ale talibanilor. "Brutalitatea cu sânge rece amintește de trecutul talibanilor și un indicator înfiorător a ceea ce poate aduce guvernarea talibanilor. Aceste ucideri sunt dovada faptului că minoritățile etnice și religioase sunt în continuare supuse unui risc deosebit, sub conducerea talibanilor în Afganistan", a spus Agnès Callamard, activistă pentru drepturile omului. Ea transmite că în timpul atacurilor talibanilor, reţelele de telefonie mobilă au fost tăiate în mai multe zone cucerite de talibani, astfel încât informaţiile despre crime să rămână ascunse.

Ce este minoritatea Hazara

Hazara este un grup minoritar etnic și religios, care se trage din mongoli și Asia Centrală. Este una dintre cele mai mari minorități etnice din Afganistan, reprezentând aproximativ 10-12% din populația de 38 de milioane de oameni a țării. Aceștia sunt vizați de talibani pentru că sunt în primul rând musulmani șiiți, spre deosebire de majoritatea afganilor care urmează ramura sunnită a islamului. Trăsăturile lor asiatice distincte și utilizarea unui dialect persan numit Hazaragi îi diferențiază, de asemenea, de restul țării. Se crede că sunt descendenți ai fondatorului imperiului mongol, Ginghis Han, și ai armatei sale, care au invadat Afganistanul în secolul al XIII-lea. 

Talibanii erau cunoscuți şi în trecut pentru că au condus cu brutalitate Afganistanul, privând femeile și minoritățile etnice de mai multe drepturi, înainte de a fi înlăturați de la putere de o coaliție condusă de SUA în 2001. Într-o conferință de presă, după ce au intrat în Kabul, grupul jihadist a promis că nu va lansa atacuri de răzbunare împotriva celor care au colaborat cu forțele SUA și că va acorda, de asemenea, drepturi femeilor, dar în temeiul legii Sharia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Masacru al talibanilor: au ucis cu brutalitate nouă barbați Hazara. O victimă a fost făcută bucăți: ”Este timpul războiului"