Masacru în Africa de Sud: 72 de morți în urma revoltelor. Oameni călcați în picioare și magazine jefuite
Poliţia din Johannesburg, Africa de Sud a anunţat că numărul persoanelor ucise în urma celor mai violente proteste organizate vreodată a ajuns la 72. Armata a fost mobilizată pentru a restabili ordinea publică.
Protestele au izbucnit săptămâna trecută când fostul preşedinte sud-african, Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, s-a predat autorităţilor pentru a executa o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare pe care a primit-o pentru ultraj transmite CNN. În trecut, el a refuzat să se prezinte la sediul comisiei anticorupţie pentru a-şi recunoaşte vinovăţia după acuzaţii de luare de mită şi fraudă. Zuma a ocupat funcția de președinte din 2009 până în 2018 și a fost considerat ca fiind o figură cheie în mișcarea de eliberare a țării.
Numărul morților a urcat la 72 în urma revoltelor derulate și marți. Mulți oameni au fost călcați în picioare în timpul jafurilor din magazine. Poliția poliția și armata au tras grenade asurzitoare și gloanțe de cauciuc pentru a încerca să oprească tulburările.
Peste 1.200 de persoane au fost arestate în provinciile Kwzulu-Natal, de unde provine Zuma, şi Gauteng. De aproape o săptămână, protestatarii au jefuit magazine, au incendiat mall-urile şi s-au confruntat cu poliţiştii, care au răspuns cu atacuri, folosindu-se de gloanţele de cauciuc. Armata a fost mobilizată pentru a veni în sprijinul ofiţerilor de poliţie care se declară epuizaţi în urma incidentelor din ultimele zile.
"Unde vom sta, ce vom mânca, ce vom face, nu știm nimic. Într-adevăr, pierdem totul.Este foarte dureros și nu știu ce pot spune despre asta. Nu este vina noastră. Nu știu ce s-a întâmplat cu guvernul. Nu știm, dar nu este vina noastră. Nu am făcut-o. Nu facem nimic", a povestit un localnic jurnaliştilor.
- Peste 100 de persoane au fost arestate în urma protestelor din Cuba. O persoană a murit iar internetul a fost...
- Proteste împotriva Guvernului, în Cuba: oamenii scandează ”Libertate”. Președintele: ”Comuniști, ieșiți...
- Rusia avertizează împotriva oricărui ”amestec străin” în criza care zguduie Cuba
Cele mai mari proteste din istoria Africii de Sud
Pentru instaurarea liniştii si ordinii publice, soldaţii au patrulat marţi, purtând în blindate puşti cu muniţie pentru a asigura dcetăţenilor un sentiment de ordine. "Nu putem permite nimănui să îşi bată joc de statul nostru democratic şi i-am instruit pe cei responsabili de aplicarea legii să-şi dubleze eforturile pentru a putea stopa scenele de violenţă şi pentru a spori desfăşurarea pe teren", a spus ministrul de Interne, Bheki Cele.
Luni seara, preşedintele Cyril Ramaphosa a făcut apel la calm şi a anunţat că armata va fi trimisă în zonele afectate. El a recunoscut că protestele au fost intensificate de nemulţumirile politice şi că acestea ar putea submina şi mai mult desfăşurarea campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, mult centre fiind forţate să îşi suspende activitatea. Numărul morţilor de coronavirus a fost în creştere în ultima perioadă, iar medicii transmit că sistemul de sănătate este depăşit de situaţie. Lipsa paturilor din secţiile ATI şi numărul insuficient al tuburilor de oxigen sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă cadrele medicale din Africa de Sud.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰