Antena Meniu Search
x

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească imediat ofensiva în Rafah

Război Israel - Hamas. Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat vineri Israelului să înceteze ofensiva militară la Rafah în sudul Fâşiei Gaza. Anterior, a decis că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a preveni și pedepsi actele de genocid din Gaza, însă nu a cerut încetarea focului. Decizia vine după ce  procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a anunţat luni că a depus cereri de emitere a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al ministrului apărării Yoav Gallant, precum şi pe numele a trei lideri Hamas.

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 18:01

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească imediat ofensiva în Rafah
Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească imediat ofensiva în Rafah - Profimedia

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului "să oprească imediat" atacurile din Rafah după o cerere de urgență înaintată de Africa de Sud, care a solicitat măsuri suplimentare pentru protejarea civililor din Gaza. "Israelul trebuie să pună imediat capăt ofensivei sale militare" la Rafah, a transmis președintele CIJ, Nawaf Salam, la finalul ședinței.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că se va reuni mai mulţi miniştri din Guvernul său în vederea unor consultări.

Totodată Israelul trebuie să menţină punctul de trecerea a frontierei de la Rafah deschis pentru ajutor umanitar "fără restricţie", a mai decis CIJ.

Articolul continuă după reclamă

CIJ a mai cerut şi "eliberarea imediată şi necondiţionată" a persoanelor luate ostatice de Hamas în atacul de la 7 octombrie 2023. Curtea "consideră că este profund îngrijorător faptul că un număr dintre ostatici rămân în captivitate şi îşi reiterează apelul în favoarea eliberării lor imediate şi necondiţionate".

Pe acelaşi subiect

Deciziile CIJ sunt obligatorii juridic, dar instanţa nu poate forţa punerea lor în aplicare

Curtea Internaţională de Justiţie este un tribunal separat de Curtea Penală Internaţională care are de asemenea sediul la Haga. Deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă instanţa nu dispune de mijloace să se asigure că acestea sunt puse în aplicare.

Israelul a afirmat în faţa instanţei că o încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi în timpul atacului din 7 octombrie.

Decizia CIJ survine la câteva zile după o decizie istorică a procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI). Karim Khan a cerut mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării israelian Yoav Gallant şi a trei lideri ai Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Israel şi în Fâşia Gaza.

Curtea Internaţională de Justiţie, sesizată în decembrie de Africa de Sud pentru "genocid", a ordonat în ianuarie Israelului să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni orice act de genocid şi a permite intrarea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza. CIJ nu a mers însă până la a ordona o încetare a focului.

Autorităţilor de la Pretoria au făcut în continuare sesizări la CPI, argumentând că situaţia umanitară îngrozitoare din Gaza obligă instanţa să ia măsuri de urgenţă suplimentare.

Război Israel - Hamas. Bilanţul morţilor de ambele tabere

Conflictul a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac al combatanţilor Hamas în sudul Israelului, care a provocat moartea a peste 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP întocmit pornind de la date oficiale israeliene. Din cele 252 de persoane luate ostatice pe 7 octombrie, 124 se află încă în Gaza, dar 37 ar fi murit, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva de amploare lansată drept ripostă de Israel a devastat Fâşia Gaza, unde cel puţin 35.709 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din teritoriul palestinian condus de Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească imediat ofensiva în Rafah