"Ucigaşul tăcut" care face victime printre români. Medicii avertizează: "Ca şi cum ai fuma un pachet de ţigări pe zi"
Aerul este tot mai greu de respirat pentru locuitorii din Iaşi. Valorile substanţelor poluante din atmosferă au crescut alarmant în ultimele zile, chiar şi de 4 ori peste limita admisă. Un factor care contribuie la acest fenomen este chiar încălzirea locuinţelor în această perioadă cu temperaturi scăzute. Medicii avertizează că cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii sau alergii.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Medicii au stabilit cauza morţii lui Silviu Prigoană. De ce s-a prăbuşit în restaurantul din Bran
De sus, Iași se vede cu greu prin negură. Deși pare a fi ceață, în realitate ce vedem e un aer foarte poluat. Un fenomen din ce în ce mai întâlnit în perioada rece a anului.
Zile de poluare extremă în Iaşi
"Dacă le raportăm la valoarea medie zilnică, valoarea limită zilnică prevăzută în legislaţie, au fost de 3 ori ca şi ordin de mărime. Oxizi de sulf, de azot, amoniacul, care împreună formează particulele în suspensie. Ajung în plămâni". Practic, zilele acestea în Iași, oamenii respiră otrăvuri.
Principala sursă de poluare rămâne tarficul şi cel mai tare resimt acest lucru oamenii care aşteaptă mijlocele de transport în comun în staţiile de autobuz sau tramvai. În zonele foarte aglomerate, aerul devine aproape irespirabil.
Fenomenul este unul cât se poate de obișnuit în marile orașe în sezonul rece, explică specialiștii. "În perioada rece, încălzirea rezidenţială are o contribuţie semnificativă. Nu vorbim doar de cetralele de apartament, ci de sobe şi de sisteme centralizate. Tot ce înseamnă arderea combustibilului fosil. În general, seara, după ora 18 până spre miezul nopţii sunt valorile cele mai mari, de la 2 până la 4 ori mai mare faţă de limitele admise", a explicat Galea Temneanu, director APM Iași.
"Aerul apăsat, se simte încărcat, fumul. De atâţia ani, ne-am obişnuit cu mirosul acesta. Plecăm la munte, la părinţi, la ţară la părinţi acolo unde sunt mai puţine maşini, unde e mai puţin trafic", spune un localnic.
Desigur, noxele de la trafic, praful de pe şantiere dar și emisiile de la arderea combustibililor pentru încălzirea cu centrale sau sobe, contribuie la poluarea care ne distruge plămânii încet, dar sigur. "Este un ucigaş tăcut. Ştii că te-ai îmbolnăvit de la noxe când deja este prea târziu. Sunt nişte modificări pulmonare ireversibile. A sta la semafor, timp de 10 minute, într-o intersecţie foarte aglomerată este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi", spune Radu Crișan Dabija, medic pneumolog.
Potrivit măsurătorilor, Iaşi face parte din topul celor mai poluate oraşe din România, alături de Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰