Antena Meniu Search
x

Mesaj cinic de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov: A fost prea romantic în legătură cu Occidentul. Setea de sânge a adversarilor noștri s-a arătat

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat "profunde condoleanţe" pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a anunţat sec, marţi noapte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Miercuri, Putin a spus despre Gorbaciov că a fost un om de stat care va rămâne în istorie, dar era prea romantic în legătură cu Occidentul.

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 14:56

Mesaj cinic de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov: A fost prea romantic în legătură cu Occidentul. Setea de sânge a adversarilor noștri s-a arătat
Mesaj cinic de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov: A fost prea romantic în legătură cu Occidentul. Setea de sânge a adversarilor noștri s-a arătat - Profimedia

Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul sovietic Mihail Gorbaciov, drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că ''romantismul'' său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu se justifica, relatează Reuters. ''Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaş asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe şi dramatice şi de provocări uriaşe economice, sociale şi de politică externă'', a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanţe.

Putin, care activa în serviciile secrete ale Uniunii Sovietice, KGB, pe când Gorbaciov se afla la putere, a declarat că fostul lider sovietic ''a înţeles pe deplin'' că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat şi ''s-a străduit să vină cu soluţii la probleme urgente''. Şeful statului rus a evidenţiat îndeosebi ''uriaşa activitate umanitară, de binefacere şi de reprezentare pe care a desfăşurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în aceşti ultimi ani''.

La rândul său, premierul rus Mihail Mişustin a apreciat că Gorbaciov ''a întruchipat schimbările globale petrecute în Rusia şi în lume''. Şi Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe a Rusiei, a transmis condoleanţe, dar a declarat că ţara încă se confruntă cu consecinţele ''perestroikăi'' lui Gorbaciov. ''Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce ţara într-o perioadă foarte dificilă, de a se confrunta cu multe provocări externe şi interne, pentru care nu a fost găsit un răspuns adecvat'', a transmis Narîşkin, citat de Reuters.

Kremlin:Gorbaciov, prea romantic în legătură cu Occidentul

Pe acelaşi subiect

Luând cuvântul la un forum desfăşurat miercuri la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că speranţele lui Gorbaciov pentru ''o relaţie de iubire'' cu Occidentul erau nejustificate şi că a fost nevoie să fie corectate în timpul mandatului lui Putin.

''El îşi dorea sincer să creadă că războiul rece se va încheia şi că va vesti o perioadă de iubire eternă între noua Uniune Sovietică şi lume, Occidentul. (...) Romantismul său nu se justifica. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a funcţionat şi setea de sânge a oponenţilor noştri şi-a făcut apariţia. Este bine că ne-am dat seama de asta la timp şi că am înţeles'', a susţinut Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai precizat că deocamdată nu s-a decis dacă pentru Gorbaciov vor fi organizate funeralii de stat. Fundaţia Gorbaciov, care a informat marţi că ultimul lider sovietic va fi înhumat alături de soţia sa, Raisa Gorbaciova, a transmis miercuri că data funeraliilor va fi anunţată cel mai probabil în următoarele ore.

Televiziunea rusă: Gorbaciov, o figură extrem de controversată

BBC a analizat modul în care presa rusă a tratat moartea lui Mihail Gorbaciov. Într-un omagiu de 10 minute, postul de știri Rossiya 24 a remarcat popularitatea lui Gorbaciov în străinătate, dar a spus că în interiorul Rusiei politicile sale au ridicat "din ce în ce mai multe întrebări”. Televiziunea rusă a încercat să-l prezinte pe Gorbaciov ca fiind în favoarea acțiunilor Rusiei în Ucraina: a fost difuzat un fragment dintr-un interviu din 2014, în care Gorbaciov spune că în afară de partea de vest a țării, Ucraina era populată de ”oameni care sunt foarte apropiați de noi”.

”Gorbaciov a fost întotdeauna considerat un personaj extrem de controversat în istoria modernă a Rusiei”, a comentat și Pervîi Kanal, cel mai popular post TV în Rusia. ”Va exista un monument dedicat lui Mihail Gorbaciov în Rusia?” s-a întrebat și canalul NTV, adăugând că atitudinile față de el în interiorul țării sunt mixte. Cotidianul pro-Kremlin Izvestia l-a descris pe Gorbaciov drept ”conducătorul unei țări mari, pe care nu a reușit să o țină unită”.

Reacţii la moartea lui Mihail Gorbaciov: ultimul lider URSS, lăudat de întreaga lume

Importanţi lideri ai lumii au adus un omagiu, miercuri, ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov. Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei". Președintele american Joe Biden a spus că Gorbaciov a avut ”imaginația de a vedea că un viitor diferit este posibil” pe fondul tensiunilor din timpul Războiului Rece. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ”angajamentul lui Gorbaciov față de pace în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Și cancelarul german Olaf Scholz l-a lăudat pe Gorbaciov drept un ”reformator curajos”. Premierul britanic Boris Johnson a transmis că ”într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul lui Gorbaciov de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toți”. Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând "un lider demn de încredere şi respectat".

Fostul cancelar federal german Angela Merkel i-a adus un tribut lui Mihail Gorbaciov pe care ea l-a descris drept "un politician global unic". "Fie ca amintirea realizării sale istorice să facă posibilă o pauză, în special în aceste teribile săptămâni şi luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei", a subliniat Merkel într-un comunicat postat pe site-ul său.

"Gorbaciov a scris istoria lumii: el a arătat cum un singur om de stat poate schimba lumea în mai bine", a continuat Merkel. Fără curajul lui Gorbaciov de a reforma Uniunea Sovietică, "revoluţia paşnică din Republica Democrată Germană (RDG, fosta Germanie de Est) nu ar fi fost nici ea posibilă", a adăugat Merkel. "Încă mai pot simţi frica pe care am simţit-o împreună cu mulţi oameni din RDG în 1989, dacă vor veni tancurile... însă atunci nu a venit niciun tanc, nu a fost tras niciun foc", a mai spus Angela Merkel.

La rândul său, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a mulţumit fostului lider sovietic "pentru contribuţia sa decisivă la unitatea germană". Prin faptele sale, Gorbaciov a arătat că era "un mare om de stat", dotat cu "un curaj pentru deschiderea democratică şi construirea de punţi între Est şi Vest" şi pentru pace în Europa, a subliniat Steinmeier într-un comunicat. Acest vis este "în ruine, distrus de atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat Steinmeier.

China a prezentat condoleanţe familiei lui Mihail Gorbaciov şi a salutat rolul ultimului lider sovietic în apropierea dintre Beijing şi Moscova, după trei decenii de ruptură. "Gorbaciov a contribuit în mod pozitiv la normalizarea relaţiilor dintre China şi Uniunea Sovietică", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Isaac Herzog, preşedintele Israelului, a apreciat că Mihail Gorbaciov "a fost una dintre cele mai extraordinare personalităţi ale secolului al XX-lea". "El a fost un lider curajos şi vizionar, care a modelat lumea noastră în moduri altă dată inimaginabile", a subliniat Herzog.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri memoria fostului lider sovietic, apreciind că "viziunea sa privind o lume mai bună rămâne un exemplu". "Reformele istorice ale lui Mihail Gorbaciov au dus la destrămarea Uniunii Sovietice, au contribuit la sfârşitul războiului rece şi au deschis posibilitatea unui parteneriat între Rusia şi NATO", a declarat Stoltenberg pe Twitter.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a apreciat că Gorbaciov a început ''o eră a cooperării cu Occidentul'' şi a adus societăţii ruse ''briza libertăţii'', încercând să schimbe sistemul comunist din interior, lucru care s-a dovedit imposibil. Ministrul de externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, a cărui ţară prezidează în acest semestru Consiliul UE, a declarat că fostul lider sovietic a obţinut libertatea URSS şi a ţărilor din proximitatea sa. ''Mihail Gorbaciov este o personalitate care, prin deciziile sale, a oferit libertate întregii Uniuni Sovietice şi ţărilor satelit'', între care se număra şi Cehoslovacia, a afirmat Lipavsky. ''Contribuţia sa la istorie este una pozitivă în linii generale'', a adăugat el.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a salutat opoziţia lui Mihail Gorbaciov faţă de "o viziune imperialistă a Rusiei". "Mihail Gorbaciov a marcat istoria recentă a Rusiei, a Europei, a lumii. După o viaţă în Partidul Comunist, el a pus capăt cu curaj şi determinare experienţei Uniunii Sovietice şi a căutat să construiască o nouă eră de transparenţă, de drepturi, de libertate", a scris Draghi într-un comunicat. Gorbaciov "a lăsat în urma sa o mare realizare ca lider mondial ce a susţinut abolirea armelor nucleare", a apreciat la rândul său premierul nipon Fumio Kishida.

Şeful guvernului australian, Antony Albanese, a declarat că Mihail Gorbaciov "a fost un om căldurii, al speranţei, al hotărârii şi al unui curaj enorm, iar într-o lume care a fost profund divizată el se ghida după un instinct de cooperare şi unitate".

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a salutat în Mihail Gorbaciov o fiinţă "ghidată de pace şi de înţelegere între popoare, în momente de destin ale istoriei noastre". "Sfârşitul războiului rece şi unitatea germană sunt moştenirea lui. Deplângem pierderea unui om de stat căruia noi îi suntem etern recunoscători", a scris Baerbock pe Twitter. Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a subliniat că Mihail Gorbaciov "a extins sfera libertăţii pentru popoarele înrobite ale Uniunii Sovietice într-un mod fără precedent, dându-le speranţa la o viaţă mai demnă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Mesaj cinic de la Kremlin după moartea lui Gorbaciov: A fost prea romantic în legătură cu Occidentul. Setea de sânge a adversarilor noștri s-a arătat