Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mihail Gorbaciov avertiza încă din 2019, într-un interviu pentru BBC: "Lumea este într-un pericol imens"

Mihail Gorbaciov a acordat un interviu postului britanic BBC News, în 2019, în care vorbea despre conflictul dintre Rusia și țările occidentale, dar și despre amenințarea armelor de distrugere în masă. Ultimul lider sovietic spunea că "lumea se află într-un pericol imens" și le-a cerut tuturor națiunilor să declare că armele nucleare ar trebui distruse. 

de Veronica Micu

la 16.03.2022 , 16:31

Mihail Gorbaciov, interviu pentru BBC: "Lumea este într-un pericol imens" Mihail Gorbaciov, interviu pentru BBC: "Lumea este într-un pericol imens" - Profimedia

Întrebat cât de periculos este conflictul între Rusia și Occident, ultimul lider comunist al URSS a declarat că, din cauza armelor nucleare, lumea se află "într-un pericol imens".

”Atâta timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este imens. Indiferent de orice decizie politică care ar putea fi luată. Uite câți oameni răi sunt în lume azi, care aruncă lucruri în aer. Ar putea prelua controlul asupra unor astfel de arme. Iar dacă armele sunt folosite, atunci vor exista și represalii. Acest lucru nu se poate întâmpla. Așadar, toate națiunile ar trebui să declare, toate națiunile, că armele nucleare ar trebui distruse. Asta pentru a ne salva pe noi și planeta noastră. Am fost în Japonia, în Nagasaki. Locul unde americanii au bombardat prima dată încă este încă afectat. De ce au făcut americanii asta? Ca un avertisment pentru toată lumea: supuneți-vă nouă sau vom arunca o mică bombă pe voi, la fel cum am făcut cu Japonia. Eu așa văd lucrurile. Pentru ce alt motiv ar fi făcut asta? Mi-e teamă că oamenii care gândesc așa sunt încă prin preajmă. Nu am scăpat de ei", spunea, în 2019, Mihail Gorbaciov. 

Fostul lider comunist se temea pentru Rusia

Articolul continuă după reclamă

"Când am ajuns secretar general al Partidului Sovietic Comunist, am călătorit în orașe și sate din jurul țării pentru a-i întâlni pe oameni, pentru a mă prezenta și pentru a le vorbi. Atunci era un singur lucru despre care vorbeau oamenii. Ei îmi spuneau: Mihail Sergheevici, orice probleme am avea, orice penurie de mâncare, nu îți face griji, vom avea destulă. O vom cultiva. Ne vom descurca. Doar asigură-te că nu e război. Am fost uimit. Așa erau oamenii. Atât de mult suferiseră în ultimele războaie", a continuat fostul lider sovietic. 

Pe acelaşi subiect

Întrebat despre tensiunile între Rusia și țările occidentale și făcând o comparație cu Războiul Rece, Gorbaciov a descris contextul ca fiind tot "război". 

"Uită-te la ce se întâmplă. Indiferent de loc tot sunt bombardamente, aeronave și vapoare de luptă sunt trimise aici și acolo. Nu este genul de situație pe care am dori-o. Trebuie găsită o soluție pentru e evita vărsarea de sânge", a mai spus Mihail Gorbaciov.

Întregul interviu, mai jos:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mihail Gorbaciov, felicitat de Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Mihail Gorbaciov, primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, cu ocazia împlinirii a 91 de ani, informează TASS.

Într-o telegramă publicată miercuri pe site-ul Kremlinului, Putin a evidenţiat rolul jucat de Mihail Gorbaciov în istoria ţării sale. "Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dvs. multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale", a spus Putin, urându-i lui Gorbaciov sănătate şi energie spirituală. 

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Mihail Gorbaciov avertiza încă din 2019, într-un interviu pentru BBC: "Lumea este într-un pericol imens"