Antena Meniu Search
x

Video Mihailo, una din victimele atacului din Dnipro, condus pe ultimul drum de sute de persoane. Rușii ar fi folosit o rachetă "ucigașă de portavioane"

Rusia trebuie să fie judecată pentru crime de război în Ucraina. Asta cer tot mai mulţi oficiali occidentali după ce bombele Moscovei au spulberat un bloc de locuinţe din Dnipro. Bilanţul a ajuns la 45 de morţi, printre care şi şase copii. Oficialii de la Kiev se tem că Rusia îşi va înmulţi bombardamentele, mai ales că Vladimir Putin i-ar fi ordonat şeflului statului major al armatei să cucerească Donbas până în martie. 

de Redactia Observator

la 17.01.2023, 21:18

Vezi și

Printre munţii de moloz, o păpuşă cu care nu se va mai juca nimeni vreodată, stă şi ea mărturie dramei. Imaginea  cu bucătăria galbenă a unui apartament distrus de rachete a devenit simbolul vieţii distruse de război. Aici locuia un antrenor de box apreciat în comunitate, alături de familia sa. În încăperea colorată, nu cu mult timp în urmă, îşi sărbătorea ziua de naştere una din fetiţele lui. Farfurii şi tacmuri sunt încă pe masă.  

Mihailo era singur în casă şi a pierit în atac. Astăzi, trupul său a fost depus într-o sală de sport şi a fost organizată o slujbă de înmormântare. Sute de oameni au venit să-l plângă. Ucraina susţine că armata lui Putin a folosit cel mai probabil, o rachetă Kh-22 Buria, cunoscută şi ca "ucigașa de portavioane" pentru a distruge blocul de apartamente din Dnipro. 

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: "Aceste crime ruseşti nu vor trece nepedepsite." 

Atacurile Rusiei, condamnate de comunitatea internațională

Pe acelaşi subiect

Ţara noastră rămâne şi ea fermă în ce priveşte izolarea Rusiei. Klaus Iohannis, preşedintele României: "Răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional și cuprinzător. Vom continua să sprijinim Ucraina și Republica Moldova, inclusiv aspirațiile lor europene și euro-atlantice, după caz. Repet, aici ceea ce am transmis la Kiev și la Chișinău, România va oferi tot sprijinul, atât timp cât va fi necesar." 

Şi în Rusia încep să apară gesturi împotriva războiului. În Moscova, o persoană necunoscută a amenajat un loc de comemorare pentru cei uciși în Dnipro, la monumentul uneia dintre cele mai cunoscute scriitoare ucrainene.  Aici au fost aduse flori, jucării și o fotografie a blocului distrus. 

În tot estul Ucrainei bombardamentele ruşilor au continuat. La Davos, Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, i-a criticat pe liderii politici pentru lipsa de acțiune.  

Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei: "Ucraina nu are niciun oraş complet sigur şi, din păcate, nu există zile în care suntem liberi de război. Toţi ucrainenii îşi riscă viaţa în fiecare zi. Nu există lucruri interzise pentru Rusia."

Moscova îşi continuă însă misiunile cu aceeaşi ferocitate. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat unul dintre cartierele generale ale trupelor din Ucraina şi a anunţat că armata îşi va mări numărul de militari, cu aproximativ jumătate de milion. Vizita vine într-un moment în care Putin ar fi dat un ultimatum: ocuparea Donbasului până în martie. Iar pentru asta, Rusia aruncă totul în joc. A produs deja primul set de super-torpile Poseidon cu capacitate nucleară, potrivit presei de stat. 

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei: "Rusia este o mare putere nucleară. Rusia nu va accepta niciodată să piardă o luptă. Putem să apăsăm butonul și "la revedere". Așa cum președintele (Vladimir Putin, n.r) a spus: "Ce nevoie avem de o lume în care Rusia nu e?". Nu vreau ca acești sataniști să trăiască, cât timp noi nu mai existăm. Atunci nu va mai rămâne nimeni. Noi mergem în rai și ei merg în iad." 

Moscova menţine în Marea Neagră un număr aproape record de rachete Kalibr. Este vorba despre şase transportatoare cu o salvă de până la 44 de proiectile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mihailo, una din victimele atacului din Dnipro, condus pe ultimul drum de sute de persoane. Rușii ar fi folosit o rachetă "ucigașă de portavioane"