Antena Meniu Search
x

Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, a fost demis. Ministrul de Externe a fost înlăturat în vară pentru că ar fi avut o amantă în SUA

Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, a fost demis la două luni după ce nu a mai fost văzut în public. Este al doilea ministru de top care și-a pierdut anul acesta postul fără nicio explicație oficială. Fostul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, care a fost înlocuit din funcție în luna iulie, ar fi avut o aventură extraconjugală în timp ce era ambasador în SUA.

de Redactia Observator

la 24.10.2023, 16:32

Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, a fost demis. Ministerul de Externe a fost înlăturat în vară pentru că ar fi avut o amantă în SUA
Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, a fost demis. Ministerul de Externe a fost înlăturat în vară pentru că ar fi avut o amantă în SUA - Profimedia

Ministrul chinez al apărării Li Shangfu, care nu a mai fost văzut din august în public, a fost demis din toate funcţiile sale - atât din cea de ministru, cât şi din cea de consilier de stat, a anunţat marţi televiziunea de stat CCTV, aceasta fiind a doua destituire a unui lider de rang înalt în trei luni, potrivit AFP şi Reuters.

Li Shangfu a dispărut din spaţiul public

Li Shangfu se afla în post din luna martie. Postul de televiziune public chinez nu a făcut publice motivele care au stat la baza demiterii şi nici nu a avansat vreun nume pentru un posibil înlocuitor la Apărare. Astfel, portofoliul Ministerului chinez al Apărării rămâne vacant în timp ce Beijingul se pregăteşte să găzduiască oficiali străini din domeniul apărării la Forumul Xiangshan de la Beijing, preconizat pentru 29-31 octombrie.

Li Shangfu a dispărut din peisajul public cu două luni în urmă. Reuters a relatat luna trecută că Li era investigat pentru acte de corupţie legate de achiziţia şi dezvoltarea de echipamente militare.

Pe acelaşi subiect

Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului - un for de aproximativ 170 de membri ce se reuneşte regulat pe tot parcursul anului pentru a adopta legi sau a rezolva probeme administrative curente - a votat, de asemenea, pentru revocarea fostului ministru de externe Qin Gang din funcţia de consilier de stat, a precizat CCTV.

Qin Gang, demis pentru că ar fi avut o amantă în SUA

Qin Gang fusese eliberat din funcţie în iulie, dar el deţinea în continuare înaltul titlu de consilier de stat, conform televiziunii de stat chineze. Considerat un apropiat al preşedintelui Xi Jinping, Qin Gang fusese numit la conducerea Ministerului Afacerilor Externe la sfârşitul lunii decembrie, înainte de a fi demis câteva luni mai târziu. Beijingul nu a oferit niciun motiv pentru înlăturarea sa.

Deşi nu se cunosc motivele demiterii sale, unele media internaţionale au atribuit-o unei relaţii extraconjugale din perioada în care a fost ambasador al Chinei în SUA, notează EFE. Comitetul l-a numit pe Yin Hejun în funcţia de ministru al ştiinţei şi tehnologiei din China şi pe Lan Foan în funcţia de ministru de finanţe, conform agenţiilor de presă citate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ministrul Apărării din China, Li Shangfu, a fost demis. Ministrul de Externe a fost înlăturat în vară pentru că ar fi avut o amantă în SUA