Antena Meniu Search
x

Ministrul de externe al Iranului și-a anulat vizita în Turcia

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, și-a anulat vizita oficială în Turcia, planificată să aibă loc marți, a anunțat serviciul de presă al diplomației iraniene

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, și-a anulat vizita oficială în Turcia, planificată să aibă loc marți, a anunțat serviciul de presă al diplomației iraniene

'Vizita ministrului de externe al Iranului nu va avea loc astăzi. Ea a fost amânată și, potrivit informațiilor noastre, Mohammad Javad Zarif va veni la Ankara ulterior. Deocamdată, data nu a fost fixată', a declarat pentru agenția rusă un reprezentant al biroului de presă al Ministerului de Externe iranian.

Zarif trebuia să discute în Turcia probleme ce țin de reglementarea crizei din Siria și de lupta împotriva grupării Statul Islamic. În mod concret, șeful diplomației iraniene ar fi trebuit să-i prezinte Ankarei un plan de acțiuni elaborat de Teheran.

Potrivit unor informații, acest plan presupunea menținerea sub controlul regimului de la Damasc a unor regiuni ale Siriei, în timp ce acele zone care se află în prezent sub controlul opoziției ar urma să rămână sub controlul acesteia. Totodată, ar fi trebuit să se acorde atenție specială securității populației sunite.

După negocierile de la Ankara, Zarif ar fi urmat să ajungă la Beirut pentru o întrevedere cu reprezentanți ai mișcării Hezbollah.

Ankara și Teheranul au divergențe serioase referitor la viitorul Siriei. Turcia se opune în mod categoric variantei ce prevede menținerea la putere a lui Bashar al-Assad. Iranul, pe de altă parte, admite o asemenea posibilitate, considerând că actuala criză din Siria poate fi rezolvată cu participarea conducerii în exercițiu la Damasc.

Cu toate acestea, ambele părți converg în opinia că obiectivul prioritar este neutralizarea amenințării teroriste de pe teritoriul Siriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ministrul de externe al Iranului și-a anulat vizita în Turcia