Antena Meniu Search
x

Ministrul rus de Externe, la Adunarea Generală ONU: Recunoaşterea talibanilor "nu este pe agenda" oficialilor

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat sâmbătă că recunoașterea internațională a talibanilor nu este în prezent pe agenda oficialilor. Acesta a ţinut un discurs în New York, în cadrul întâlnirii anuale a liderilor mondiali de la Adunarea Generală a ONU. Replica ruşilor vine ca răspuns la decizia talibanilor de a nominaliza un reprezentant la Organizaţia Naţiunilor Unite, declanşând astfel o controversă legată de ocuparea scaunului Afganistanului la masa diplomatică.

de Redactia Observator

la 26.09.2021, 13:02

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov - Profimedia

"În acest moment, problema recunoașterii internaționale a talibanilor nu se află pe agenda noastră", a declarat Sergei Lavrov într-o conferință de presă, la Adunarea Generală ONU. Ministrul taliban de Externe, Amir Khan Muttaqi, l-a numit luni pe Suhail Shaheen, actualul purtător de cuvânt al grupului islamist, în funcţia de ambasador ONU al Afganistanului. 

Ghulam Isaczai, actualul reprezentant al guvernului afgan în Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost demis de talibani după preluarea puterii. În schimb, talibanii au cerut să își reînnoiască acreditarea ONU, relatează Reuters.

Rusia, membră a comitetului de acreditare ONU

Alături de China şi Statele Unite ale Americii, Rusia este membră a comitetului de acreditare al ONU format din nouă membri care se va ocupa de revendicările asupra sediului ONU din Afganistan, la sfârșitul acestui an. Secretarul general al organizeţiei, Antonio Guterres, a declarat că dorința talibanilor de recunoaștere internațională este singurul avantaj de care alte ţări se pot folosi pentru a pune presiuni asupra islamiştilor. Comunitatea internaţională e îngrijorată cu privire la guvernarea talibană, în măsura în care noile legi pun la încercare respectarea drepturilor omului în Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ministrul rus de Externe, la Adunarea Generală ONU: Recunoaşterea talibanilor "nu este pe agenda" oficialilor