Miracol după cutremurul din Myanmar. Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături, după 125 de ore de la dezastru
Două persoane au fost salvate de sub dărâmături la 125 de ore după ce un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,7, a lovit Myanmar, scrie CNN.

Astfel de vești aduc rare momente de speranță într-o țară devastată, unde guvernul militar a declarat un armistițiu temporar în confruntările cu grupurile de opoziție pentru a sprijini eforturile de salvare și recuperare, scrie CNN.
Una dintre operațiunile de salvare a avut loc în Mandalay, aproape de epicentrul seismului, unde un bărbat de 53 de ani a fost scos de sub dărâmăturile unui hotel, de către pompierii din Myanmar și o echipă de salvare din China. Intervenția a avut loc miercuri, la 125 de ore după ce bărbatul fusese prins sub moloz. Imagini dramatice distribuite pe rețelele sociale îl arată pe supraviețuitor fiind transportat pe o targă, înconjurat de salvatorii care îl aplaudă.
O altă operațiune de salvare a avut loc în orașul Sagaing, unde un bărbat de 40 de ani a fost scos de sub ruine miercuri. Potrivit unui membru al echipei de intervenție, acesta este „în stare stabilă” și primește îngrijiri într-un spital local. Un videoclip obținut de CNN arată salvatorii folosind camere speciale pentru a-l localiza.
- Bilanţul cutremurului din Myanmar: Peste 2.700 de morţi şi peste 4.500 de răniţi. Părinți distruși de durere...
- Ce pot face țările lumii pentru a atenua tarifele vamale impuse de Trump: Nu va fi eficient ca lumea să riposteze
- Schema prin care un tată şi fiul său de 17 ani au "fentat" nota de plată la 40 de restaurante din Franţa. Cei...
- Șapte oameni au murit în urma tornadelor care au devastat SUA în ultimele zile. Mai multe state americane au...
- Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
Organizațiile umanitare atrag atenția asupra nevoii urgente de ajutor, în special pentru zonele izolate. Situația era deja critică înainte de cutremur: patru ani de război civil au lăsat milioane de oameni fără adăpost, iar infrastructura sanitară și de comunicații este grav afectată. Joi, nu era clar dacă armistițiul temporar, stabilit până pe 22 aprilie, este respectat.
Spitalele sunt copleșite de numărul mare de răniți, iar îngrijirea medicală se desfășoară în corturi improvizate, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „În aceste corturi, pacienții cu fracturi, răni și șoc sunt stabilizați. Funcționează ca niște clinici mobile, oferind îngrijire în locuri unde nu mai există spitale”, a declarat un membru al echipei OMS aflat la fața locului în Mandalay. Potrivit organizației Medici Fără Frontiere (MSF), aproximativ 500 de clădiri s-au prăbușit complet, iar alte 800 sunt grav avariate, complicând și mai mult eforturile echipelor de salvare.
În capitala Thailandei, Bangkok, unde replicile puternice ale cutremurului au provocat moartea a cel puțin 22 de persoane, echipele de salvare au detectat joi semne de viață sub dărâmăturile unei clădiri aflate în construcție, care s-a prăbușit și a ucis cel puțin 15 oameni. Guvernatorul Bangkok-ului, Chadchart Sittipunt, a declarat că salvatorii au strigat într-un puț și au primit un răspuns – un semn de speranță pentru familiile care așteaptă vești despre cei dragi. „Acest semnal indică faptul că cineva este acolo, ceea ce ne dă speranță”, a spus Chadchart. „Ne continuăm eforturile cu toate resursele disponibile. Lucrările de forare a zonei continuă.”
Bilanțul cutremurului din Myanmar: Peste 3.000 de morți
Peste 3.000 de persoane și-au pierdut viața în Myanmar în urma devastatorului cutremur cu magnitudinea de 7,7, care a lovit țara acum șase zile, conform celui mai recent bilanț anunțat joi de junta aflată la putere, relatează AFP. Purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun, a declarat că numărul oficial al victimelor a ajuns la 3.085, în timp ce 341 de persoane sunt încă date dispărute, iar alte 4.715 au fost rănite.
Acesta a mai precizat că salvatori și echipe de ajutor umanitar din 17 țări au ajuns în Myanmar pentru a oferi sprijin, iar aproape 1.000 de tone de provizii și echipamente au fost deja livrate. "Continuăm operațiunile de căutare și salvare și dorim să ne exprimăm recunoștința față de comunitatea internațională și echipele medicale pentru eforturile lor extraordinare", a adăugat Zaw Min Tun.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰