Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Miza uriaşă a conflictului din Kazahstan. Resursele de care dispune cea mai mare ţară din Asia Centrală

Sunt zeci de morţi şi sute de răniţi în Kazahstan! Numărul exact al protestatarilor ucişi nu e cunoscut. Armata are liber să tragă fără avertisment şi să-i ucidă pe toţi cei care mai îndrăznesc să protesteze faţă de actuala putere. Ordinul a fost dat de preşedintele ţării, încurajat că Rusia i-a trimis mii de militari în ajutor.

de Laurenţiu Rădulescu

la 07.01.2022 , 20:18

Intervenţia în forţă a început încă de ieri, când forțele de securitate au început să tragă în plin în manifestanţii adunaţi în Piața Republicii din Almatî. Au urmat scene de groază. Zeci de oameni au căzut seceraţi de gloanţe. Vănătoarea protestatarilor a continuat toată noaptea, iar azi dimineaţă preşedintele kazah a cerut armatei să împuşte fără niciun avertisment pe toţi cei care insistă să mai iasă în stradă. Potrivit lui Tokayev, manifestanţii sunt de fapt bande de mercenari, bine antrenaţi şi susţinuşi de servicii secrete străine, care au ca scop destabilizarea ţării şi trebuie aspru pedepsiţi.  

"Trebuie să luptăm cu ei până la capăt. Cei care nu se vor preda, vor fi elimiţaţi", a declarat Kasîm-Jomart Tokaev, preşedintele Kazahstanului. Nu întâmplător, declaraţia radicală vine imediat după ce trupele aliate ruse au intrat în acţiune. "Avem un lider în Kazahstan care este acum aproape complet sub controlul Federaţiei Ruse. Pentru că Federaţia Rusă îl protejează", a declarat Dan Dungaciu, sociolog şi politolog.

Mulţi dintre manifestanţii care au scăpat cu viaţă au fost capturați

Vezi și

Mulţi dintre manifestanţii care au scăpat cu viaţă au fost capturați. Împotriva lor Procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă să-şi petreacă restul vieţii în închisoare. "Suntem îngrijoraţi, suntem atenţi, am cerut  detensionarea situaţiei şi ne concetrăm pe acest lucru în acest moment", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Pe acelaşi subiect

Prinşi în revolta sângeroasă din Kazahstan sunt şi o sută de români. "Din păcate, de două zile nu reuşim să comunicăm cu ei (cu partenerii din Kazahstan) pentru că ei locuiesc în regiunea Almatî, în oraşul Almatî, de fapt, cel mai mare oraş din Kazahstan, dar şi cel care este acum centrul acestor tensiuni prin care Kazahstanul trece de câteva zile. Este o situaţie extrem de grea prin care ţara nu a mai trecut până acum", a declarat Corina Martin, Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan la Constanţa.

Resursele Kazahstanului sunt uriaşe

Să privim şi să înţelegem puţin situaţia Kazahstanului. O ţară care multora dintre noi nu ne spune mare lucru, poate. Are ca vecini Rusia la nord, iar la sud multe state, foste membre URSS. Nu e de mirare deci că Moscova a mutat 2.500 de paraşutişti în Kazahstan în doar 24 de ore. Armenia a anunţat că este şi ea pregătită să trimită soldaţi în sprijinul regimului. Sprijinul este oferit în baza unei alianţe asemănătoare NATO. De unde acest interes? În primul rând resursele Kazahstanului. Sunt uriaşe. Ţara este pe locul trei în lume la rezervele de uraniu dar este şi cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală. După anii 2000 a ajuns să extragă peste 800 de mii de barili de petrol zilnic. Merge spre Rusia în mare parte. Iar rezervele de gaz natural sunt oficial de peste 80 de miliarde de metri cub.

De aici a pornit de altfel şi revolta populaţiei, una cu un nivel de trai precar faţă de luxul în care trăiesc liderii statului. Nimeni nu a înţeles de ce, într-o ţară cu atât de multe resurse naturale, preţul combustibililor s-a dublat aproape peste noapte. Pe lângă situaţia economică, oamenii de rând s-au plâns de corupţia şi nepotismul clasei conducătoare.  

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Miza uriaşă a conflictului din Kazahstan. Resursele de care dispune cea mai mare ţară din Asia Centrală