Antena Meniu Search
x

Moartea unui taiwanez care a luptat în Ucraina complică relația Kievului cu China. Zelenski încearcă fără succes să rupă prietenia "fără limite" dintre Moscova și Beijing

Moartea soldatului taiwanez Jonathan Tseng în luptele din Ucraina a scos la iveală tensiunile cu privire la poziția diplomatică a Kievului față de China. Pe de o parte, unii oficiali ucraineni au adus un omagiu eroismului lui Tseng, în vârstă de 25 de ani, care a murit săptămâna trecută în lupta împotriva rușilor în provincia Lugansk, din estul Ucrainei. El este primul soldat din Asia de Est a cărei moarte a fost recunoscută în acest conflict, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 08.11.2022, 12:26

Presa din Taiwan estimează că cel puțin 10 voluntari de pe insulă luptă în Ucraina.
Jonathan Tseng, din Taiwan, a murit în timpul luptelor din Lugansk. - Profimedia

În ciuda sacrificiului făcut de Tseng, Kievul se află într-o poziție delicată și asta chiar din cauza motivelor care l-au mânat în luptă pe acesta și pe alți taiwanezi. Mai exact, mulți locuitori ai insulei au văzut un element comun în acest conflict și au identificat paralele între rezistența Taiwanului împotriva Chinei și lupta Ucrainei împotriva Rusiei. 

Prietenul lui Tseng, Sammy Lin, a declarat acesta a fost inspirat să meargă în Ucraina de temerile legate de viitorul Taiwanului. "A mers să lupte pentru că știa că, dacă nu o va face, următoarea bătălie ar putea avea loc în patria sa", a spus Lin, care era în contact cu Tseng când se afla în zonele de luptă. "Când era pe câmpurile de luptă... L-am încurajat spunându-i că i-am înțeles decizia, spunându-i că mulți oameni din țara lui de origine și din întreaga lume i-au susținut misiunea", explică acesta.

Moartea lui Tseng a fost un șoc pentru Taiwan, în parte pentru că implicarea voluntarilor taiwanezi în legiunea internațională ucraineană a trecut neobservată. Presa taiwaneză a relatat că cel puțin zece luptători de pe insulă s-au alăturat conflictului.

După ce a primit instruire militară taiwaneză timp de cinci ani, Tseng a ajuns în Ucraina în iunie și s-a alăturat unui batalion ucrainean acum două luni. Ruslan Andriiko, șeful adjunct al unității, a vorbit despre moartea lui Tseng și a numit-o "o pierdere grea" și a oferit "un mare respect familiei și Taiwanului pentru un astfel de fiu".

Pe acelaşi subiect

"Să lași o viață liniștită, o casă, o familie să intri în iadul războiului, noroiului, ploii, înghețului, un șanț rece în care inimile fierbinți ale fraților băteau sub bombardamente constante și săptămâni fără somn… Jonathan și-a petrecut ultimele zile în astfel de condiții", a scris Andriko pe contul său de Facebook.

Eforturile diplomatice ale lui Zelenski, fără rezultate

Povestea lui Tseng nu va schimba demersurile diplomatice atente ale Ucrainei față de Xi Jinping, chiar dacă liderul chinez nici măcar nu va lua în calcul să vorbească cu Zelenski. "Din păcate, nu cred că cazul lui Tseng, un erou care a venit să-mi apere țara, poate schimba întreaga politică", a declarat Oleksandr Merezhko, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului ucrainean. "Cred că interesele materiale joacă un rol crucial - China este cel mai mare partener comercial al nostru."

În ciuda acestei nevoi de a păstra o relație bună cu China, demersurile Ucrainei față de Xi nu au reușit până acum să spargă prietenia "fără limite" dintre Moscova și Beijing. Într-adevăr, de la începutul războiului, Xi a vorbit prin telefon și personal cu Putin, un om pe care l-a salutat ca cel mai bun prieten al său, în timp ce încercările repetate ale Ucrainei de a obține acces similar s-au dovedit inutile.

"Intermediarii lui Zelenski au încercat să ceară chinezilor să stabilească un apel cu Xi, imediat după începerea războiului. Nu a existat niciun răspuns", a declarat un diplomat care este familiar cu situație. "Chiar și așa, ei sunt foarte precauți să nu spună nimic critic la adresa Beijingului", a adăugat acesta.

"China va sprijini ferm Rusia în mobilizarea și conducerea poporului rus sub conducerea președintelui Putin pentru a atinge obiectivele de dezvoltare strategică împotriva tuturor obstacolelor și perturbărilor", a declarat ministrul de externe Wang Yi într-un apel către omologul său rus Serghei Lavrov. "Orice încercare de a opri progresul Chinei și Rusiei va sfârși prin a fi un eșec. China este pregătită să aprofundeze în continuare schimburile cu Rusia la toate nivelurile", a adăugat ministrul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Moartea unui taiwanez care a luptat în Ucraina complică relația Kievului cu China. Zelenski încearcă fără succes să rupă prietenia "fără limite" dintre Moscova și Beijing