Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 214 LIVE TEXT. Avertisment dur de la Washington: "Orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia"

Rusia continuă spectacolul referendumurilor în teritoriile ucrainene ocupate, deşi nici guvernul de la Kiev, nici majoritatea ţărilor europene nu recunosc legitimitatea votului. La Kremlin s-a stabilit deja scenariul anexării celor patru regiuni din ţara vecină: Duma va dezbate subiectul la 29 septembrie iar decizia va fi luată chiar a doua zi. Dar şi Occidentul a pregătit riposta: Statele Unite şi aliaţii lor vor impune Rusiei noi sancţiuni, iar NATO va spori ajutorul militar pentru Ucraina. 

de Redactia Observator

la 25.09.2022, 20:39

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 20:40. "Asigurarea" Patriarhului Kiril pentru soldații care merg pe frontul din Ucraina

Soldaților care vor muri în Ucraina li se vor spăla toate păcatele, a spus, la Omilia de duminică, patriarhul ortodox rus Kiril.

"Suntem conștienți de faptul că cei care mor îndeplinindu-și datoria militară se sacrifică pentru alții", a spus Kiril, potrivit unui videoclip postat de Disclose TV pe Twitter, citat de ANSA. „Acest sacrificiu spală toate păcatele comise" - a adăugat patriarhul rus.

Pe acelaşi subiect

În ultimele zile, Kiril i-a îndemnat pe credincioși să se înroleze: "Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. Și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa".

UPDATE 19:30. SUA și aliații vor acționa "decisiv" dacă Rusia folosește bomba nucleară în Ucraina

SUA și aliații săi vor acționa "decisiv" dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

"Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru", a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Sullivan a spus că liderul rus Putin a "fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict", iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie "să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă - posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial", transmite Mediafax.

UPDATE 17:55. Rusia recunoaşte ”greşeli” în timpul mobilizării parţiale a lui Putin în Ucraina

Autorităţile ruse primit să repare ”erori” comise în cadrul mobilizării decretate de către preşedintele rus Vladimir Putin în războiul rus din Ucraina, în urma convocării unor persoane scutite - care au depăşit vârsta, bolnave sau din alte motive. 

Vladimir Putin sublinia miercuri, când a anunţat această ”mobilizare parţială” a rezerviştilor în Ucraina, că numai persoane cu experienţă militară sauu competenţe ”pertinente” vor fi chemate să se ducă la război.

Însă mai multe cazuri ale unor persoane care au depăşit vârsta luptei, bolnave sau scutite din alte motive au provocat un val de indignare pe reţele de socializare, punând autorităţile într-o situaţie stânjenitoare şi de îngrijorare.

În regiunea Volgograd (sud-vest), un militar pensionar, în vârstă de 63 de ani, care suferă de un diabet grav şi probleme cerebrale a fost trimis la un centru de antrenament la care a fost convocat, potrivit autorităţilor.

În aceeaşi regiune, directorul unei mici şcoli rurale, Aleksandr Faltin, în vârstă de 58 de ani, a primit ordinul de mobilizare, în pofida faptului că nu a făcut armata. După ce fiica sa a publicat o înregistare video pe reţele de socializare, foarte repostat, acesta s-a putut întoarce acasă.

Preşedinta Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, a mustrat sec autorităţile regionale care supervizează mobilizarea - o recunoaştere neobişnuită a unor disfuncţionalităţi. ”Cazuri improprii de mobilizare (...) provoacă discuţii animate în societate şi pe reţele de socilizare”, deplânge ea într-un comunicat postat pe Telegram, potrivit news.ro

”Unii consideră, se pare, că este mai important să-şi prezinte raportul rapid decât să îndeplinească corect o misiune importantă pentru stat. Asemenea excese sunt absolut inacceptabile”, spune ea. ”Faceţi în aşa fel încât mobilizarea parţială să fie făcută cu respectarea totală a criteriilor anunţate. Şi fără să comiteţi o singură greşeală”, ordonă ea.

UPDATE 16:10. Un nou atac cu drone iraniene asupra Odessei, acuză ucrainenii

Oraşul portuar Odesa, situat în sudul Ucrainei, a fost atacat din nou cu drone iraniene folosite de către armata rusă, acuză duminică autorităţile militare ucrainene, fără să anunţe victime, relatează AFP. Aceasta este al doilea atac rus, în două zile, cu drone iraniene, vizând acest port strategic al Marea Neagră, după un atac soldat vineri cu doi morţi, potrivit Ucrainei, care a provocat tensiuni între Kiev şi Teheran, transmite news.ro.

”Odesa a fost atacată din nou cu drone kamikaze inamice”, care au atins de trei ori o clădire administrativă din centrul oraşului, acuză Comandamentul Operaţional de Sud al armatei ucrainene. O dronă a fost doborâtă şi nicio victimă nu a fost înregistrată, anunţă Comandamentul. ”Este vorba despre drone iraniene”, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a Comandamentului, Natalia Gumeniuk.

UPDATE 13:40: Ministru ucrainean: Declarațiile Kremlinului privind armele nucleare este "absolut inacceptabilă"

Declarațiile Kremlinului privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt "absolut inacceptabile" și Kievul nu va ceda în fața lor, a declarat duminică dimineață ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, conform Reuters, citat de Mediafax.

Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ruși, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, au menționat armele nucleare ca o opțiune în situații extreme.

"Declarațiile iresponsabile ale lui Putin și Lavrov privind posibila utilizare a armelor nucleare sunt absolut inacceptabile", a scris Kuleba pe Twitter. "Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să se exprime acum și să îi spună clar Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate".

UPDATE 13:00 Odessa, atacată cu drone de fabricație iraniană

Forțele ucrainene susțin că orașul portuar Odessa, situat în sudul țării, a fost atacat în cursul nopții de drone de fabricație iraniană, relatează AFP, citat de Mediafax.

Acest lucru intervine după ce Ucraina a redus relațiile diplomatice cu Iranul și i-a retras acreditarea ambasadorului său din cauza deciziei Teheranului de a furniza arme forțelor ruse.

"Odessa a fost atacată din nou de drone kamikaze inamice", a declarat Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene. "Inamicul a lovit de trei ori clădirea administrativă din centrul orașului", a precizat instituția într-un mesaj pe Facebook.

"O dronă a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene. Nu au fost înregistrate victime".

"Acestea erau drone iraniene", a declarat ulterior pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Comandamentului ucrainean Sud, Natalya Gumenyuk.

Aceste lovituri au loc la două zile după ce doi civili au fost uciși la Odessa într-un atac rusesc cu o dronă de fabricație iraniană.

UPDATE 12:30: Băncile rusești au pierdut circa 25 de miliarde de dolari din cauza conflictului din Ucraina

Băncile din Rusia au pierdut aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) ca urmare a consecințelor conflictului din Ucraina, a declarat un oficial al băncii centrale, citat de Reuters, citat de Mediafax.

Maxim Lyubomudrov, care conduce departamentul autorității de reglementare care supraveghează cele mai mari bănci din țară, a declarat că acesta este un nivel "acceptabil" al pierderilor și că guvernul are planuri pentru a sprijini creditorii din Rusia în timpul crizei.

UPDATE 12:00 Aliaţi ai lui Putin, îngrijoraţi de "excesele" mobilizării

Şefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, relatează Reuters duminică, citat de Agerpres.

Decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga ţară şi a dus la plecarea în masă a bărbaţilor de vârstă militară, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizări de bilete de avion.

De asemenea, au existat numeroase semnalări că au primit documente de recrutare persoane care nu au efectuat serviciul militar, deşi ministrul apărării, Serghei Şoigu, a garantat că vor fi chemate doar persoanele cu abilităţi militare speciale sau cu experienţă de luptă.

Cei doi lideri parlamentari, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat public în mod explicit furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.

Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a declarat că are cunoştinţă de rapoarte că au fost chemaţi bărbaţi care nu sunt eligibili pentru recrutare.

''Astfel de excese sunt total inacceptabile. Şi cred că este absolut corect că acestea provoacă o reacţie puternică în societate'', a spus ea într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Într-un mesaj direct adresat guvernatorilor regionali din Rusia - care, potrivit acesteia, poartă "întreaga responsabilitate" pentru punerea în aplicare a apelului - ea a scris: "Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în deplină şi absolută conformitate cu criteriile stabilite. Fără nicio greşeală''.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare proprie.

''Se primesc plângeri'', a spus el. ''Dacă se face o greşeală, aceasta trebuie corectată..... Autorităţile de la toate nivelurile trebuie să îşi înţeleagă responsabilităţile".

Autorităţile susţin că încă 300.000 de ruşi vor fi înrolaţi în campania de mobilizare. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează să recruteze mai mult de un milion de persoane, în urma a două relatări separate din presa rusă independentă.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, peste 2.000 de persoane au fost arestate la mitinguri împotriva mobilizării în zeci de oraşe de la începutul săptămânii, iar duminică s-au înregistrat deja alte proteste în Orientul Îndepărtat şi în Siberia.

UPDATE 11:20 Un prizonier eliberat de ruși spune că a fost tratat mai rău decât un câine

Un britanic eliberat de Rusia a declarat că a fost "tratat mai rău decât un câine" și ținut în izolare timp de cinci luni, scrie BBC, citat de Mediafax.

Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost deținut timp de luni de zile în urma capturării sale de către forțele susținute de Rusia în Ucraina.

Vorbind pentru Sun on Sunday, el a spus că după ce a fost rănit a fost întrebat dacă vrea o moarte rapidă sau "o moarte frumoasă". El a spus că prizonierii trebuiau să cânte imnul național rus în fiecare dimineață. "Și dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut", a spus el.

În interviu, fostul prizonier a spus că a fost rănit în timpul captivității și bătut din cauza tatuajelor sale. Zece deținuți, printre care și Aslin, au fost eliberați miercuri seara, după ce Arabia Saudită a declarat că a intermediat un schimb între Rusia și Ucraina.

Printre aceștia se aflau cinci cetățeni britanici care au fost eliberați - printre care John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill și Shaun Pinner. Aslin a fost reținut în aprilie în timp ce lupta în orașul Mariupol.

El, Pinner și un cetățean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecați în autoproclamata Republică Populară Donețk și li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea. Referindu-se la momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuțit, Aslin a spus: "Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis".

Apoi a fost întrebat de un rus care îl păzea: "Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?" Răspunzând "o moarte rapidă", i s-a răspuns: "Vei avea o moarte frumoasă și mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă".

Aslin a spus că a fost ținut într-o celulă de două persoane cu patru persoane și că a trebuit să doarmă pe un covor infestat cu păduchi. "Nu puteam să mergem la toaletă cum trebuie pentru că nu aveam toaletă", a spus el, adăugând că au fost nevoiți să folosească sticle goale.

Aslin a spus că a supraviețuit timp de trei săptămâni mâncând pâine și apă - și "în cele din urmă a trebuit să îi implorăm să ne dea apă de la robinet". În celulă exista o fereastră, dar aceasta nu avea "nimic care să ne protejeze de elementele exterioare", a spus el.

UPDATE 8:00 Lavrov a denunţat, la Naţiunile Unite, rusofobia "fără precedent şi grotescă" a Occidentului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat, sâmbătă, la Naţiunile Unite rusofobia "fără precedent” şi "grotescă” a Occidentului, relatează AFP, citat de News.ro.

"Rusofobia oficială în Occident este fără precedent, amploarea sa este grotescă”, a spus el la Adunarea Generală a ONU.

"Ei nu ezită să-şi declare intenţia nu doar de a provoca o înfrângere militară ţării noastre, ci şi de a distruge Rusia”, a adăugat el, ironic în legătură cu condamnările "referendumurilor” de anexare în desfăşurare în mai multe regiuni ale Ucrainei aflate sub control rusesc.

"Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a impus aproape ca un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio datorie, dar cu dreptul sacru de a acţiona cu impunitate oriunde şi oricând”, a spus Lavrov, apreciind că americanii "(au încercat) să facă din întreaga lume curtea lor din spate”.

El a apărat, de asemenea, „referendumurile” de anexare, descriind oamenii care revendică "pământul în care strămoşii lor au trăit sute de ani”. Şi "acum Occidentul are o criză”, a ironizat el.

UPDATE 7:00 Volodimir Zelenski: Autorităţile ruse ştiu bine că îşi trimit cetăţenii la moarte

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat din nou, sâmbătă seară, în limba rusă în rusă cetăţenilor ruşi şi a cerut trupelor Moscovei să se predea.

"Încă o dată vreau să le spun ruşilor în rusă. Nu a fost o coincidenţă că mobilizarea criminală declarată de Rusia a fost imediat numită „mobilizare în morminte” de către înşişi cetăţenii Rusiei. Autorităţile ruse ştiu bine că îşi trimit cetăţenii la moarte - nu există alte opţiuni. Comandanţilor ruşi nu le pasă de viaţa ruşilor - trebuie doar să umple spaţiile goale lăsate de morţi, răniţi, cei care au fugit sau soldaţii ruşi care au fost capturaţi. Guvernului dumneavoastră nu îi pasă cine va ocupa aceste locuri. Fie tineri specialişti în IT care nu au servit deloc, fie pensionari care au servit doar în armata sovietică. Aşadar, a venit momentul cheie pentru voi: chiar acum se decide dacă viaţa voastră se va termina sau nu. Este mai bine să nu accepţi o scrisoare de mobilizare decât să mori într-o ţară străină precum un criminal de război. Este mai bine să fugi de mobilizarea criminală decât să fii infirm şi apoi să-ţi asumi responsabilitatea în instanţă pentru participarea la războiul de agresiune. Este mai bine să te predai ucrainenilor decât să fii ucis de armele noastre, în atacuri absolut corecte, deoarece Ucraina se apără în acest război. Noi ne apărăm vieţile, copiii, libertatea. Pentru ce luptă Rusia? Fiecare cetăţean al Rusiei ştie – chiar dacă mulţi nu recunosc, ştiu sigur – că Rusia este cea care aduce răul", a spus el, potrivit News.ro.

Preşedintele a subliniat că Ucraina garantează fiecărui soldat rus care se predă trei lucruri. "În primul rând, vei fi tratat într-o manieră civilizată, în conformitate cu toate convenţiile. În al doilea rând, nimeni nu va şti circumstanţele predării tale, nimeni din Rusia nu va şti că predarea ta a fost voluntară. Şi în al treilea rând, dacă vă este frică să vă întoarceţi în Rusia şi nu doriţi un schimb, vom găsi o modalitate de a asigura acest lucru. Ucraina va face totul pentru victoria sa. Şi fiecare cetăţean al Rusiei ar trebui să înţeleagă: nicio şmecheri nu îl va ajuta pe ocupant. Vom riposta împotriva fiecărei lovituri a agresorului - la Zaporojie şi Harkov, Mikolaiv, Nikopol, Donbas, în toate oraşele şi regiunile noastre... Ne vom elibera cu siguranţă întreaga ţară - de la Herson până în regiunea Lugansk, din Crimeea până în regiunea Doneţk. Nu vom permite ocupantului să rămână nepedepsit. Fiecare ucigaş şi torţionar va fi adus în faţa justiţiei pentru ceea ce a făcut împotriva noastră, a ucrainenilor", a adăugat preşedintele Zelenski.

UPDATE 6:30 Oraşul ucrainean Zaporojie, lovit de mai multe rachete

Mai multe rachete au lovit, noaptea trecută, oraşul ucrainean Zaporojie, capitala uneia din regiunile în care, potrivit Moscovei, oamenii sunt dornici să fie înglobaţi în Rusia. Oraşul rămâne, însă, sub autoritatea guvernului de la Kiev aşa că este bombardat aproape zilnic: sâmbătă, cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa. În acest timp, propaganda rusă prezintă imagini din zonele ocupate, în care locuitorii votează ca şi cum războiul nu ar exista. 

Dar, chiar dacă rezultatele par să fie cunoscute dinainte, votul este departe de a fi liber, potrivit informaţiilor primite de oficialităţile de la Kiev. Oamenilor li se interzice să-şi părăsească localităţile până nu-şi depun votul, sub presiunea unor soldaţi înarmaţi, în urnele plimbate din casă în casă. Iar în întreprinderile conduse de simpatizanţi ai Rusiei, salariaţii sunt ameninţaţi cu concedierea dacă nu participă la referendum şi nu votează cum trebuie. Toate acestea în vreme ce forţele Moscovei nu controlează, total, niciuna din cele patru regiuni care ar urma să devină ruseşti. La Kramatorsk, oraş din Donbas asediat de luni de zile, localnicii spun că referendumul este ilegal. 

Cu toate acestea, potrivit agenţiei TASS, anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie va deveni fapt împlinit chiar la sfârşitul lunii. Aceasta după ce Duma Rusiei şi preşedintele Putin îşi vor pune ştampila pe rezultatele aşa-zisului referendum. Chiar nerecunoscută pe plan internaţional, decizia va agrava serios situaţia: potrivit doctrinei militare ruse, teritoriul naţional poate fi apărat, în ultimă instanţă, chiar şi cu arme nucleare. 

Serghei Lavrov: Întregul teritoriu al Federaţiei Ruse, care este inclus sau urmează să fie inclus, potrivit Constituţiei, în Federaţia Rusă, se află, fără îndoială, sub protecţia deplină a statului. Este un lucru absolut firesc.        

Ucraina a cerut o reuniune urgentă a consiliului de securitate al ONU, pe tema referendumurilor ilegale. "Rusia trebuie să răspundă pentru încercarea de a modifica frontierele, recunoscute internaţional, ale Ucrainei", afirmă ministerul de externe de la Kiev. Dar întrucât Rusia are drept de veto în consiliul de securitate, discuţiile din acest cadru nu pot avea niciun rezultat concret. 

UPDATE 6:00 Zelenski, "şocat" că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat "şocat" de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachetă Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu făcut public sâmbătă, relatează Reuters, citat de news.ro.

Zelenski a cerut armele de la scurt timp după începutul războiului, în februarie. El a menţionat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit adesea pentru a intercepta rachete trase de militanţii palestinieni în Gaza.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sunt sincer, sincer - sunt în stare de şoc, pentru că nu înţeleg de ce nu ne-au putut oferi sprijin antiaerian", a spus el.

Zelenski a făcut aceste remarci într-un interviu acordat reporterilor francezi miercuri. Biroul său a lansat sâmbătă o înregistrare a interviului. Comentariile lui Zelenskii au fost mai puternice decât cele pe care le-a făcut în martie, când a criticat Israelul pentru reticenţa de a trimite arme.

La acea vreme, Israelul a anunţat că va ajuta Ucraina cât poate de mult.

"Înţeleg - au o poziţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia”, a spus Zelenski, adăugând că nu face acuzaţii: "Doar prezint faptele. Discuţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina. Israelul nu ne-a dat nimic. Nimic. Zero”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 214 LIVE TEXT. Avertisment dur de la Washington: "Orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia"