Antena Meniu Search
x

Moment istoric în pandemie. China dezactivează aplicația națională de urmărire a cazurilor de Covid. Explozie de cazuri la Beijing

China se pregătește de un val fără precedent de cazuri de Covid-19, după ce a anunțat că dezactivează aplicația națională de urmărire a cazurilor de Covid, un reper cheie al strategiei zero-Covid, față de care s-au revoltat chinezii.

de Redactia Observator

la 12.12.2022, 17:57

Moment istoric în pandemie. China dezactivează aplicația națională de urmărire a cazurilor de Covid. Explozie de cazuri la Beijing
Gara din Jiangsu, China - Profimedia

Autorităţile chineze au anunţat luni că renunţă la aplicaţia utilizată pentru a urmări deplasările rezidenţilor şi pentru a se asigura că ei nu se află într-o zonă afectată de un focar epidemiologic, un nou simbol al abandonării strategiei "zero COVID", informează AFP, citat de Agerpres

Denumită "Harta deplasărilor", aplicaţia se baza pe semnalul telefonic şi permitea utilizatorilor să dovedească interlocutorilor (administratori de hoteluri, de clădiri de birouri, etc.) locurile în care s-au deplasat în ultimele şapte zile.

Aplicaţia afişa lista cu oraşele sau chiar cu districtele în care utilizatorul s-a deplasat. Dacă niciuna din acele zone nu era clasată "de mare risc" (cu un număr mare de cazuri COVID-19), aplicaţia afişa o săgeată verde, sinonimă cu o trecere autorizată.

"Harta deplasărilor", aflată sub responsabilitatea guvernului central chinez, va fi dezactivată începând de la miezul nopţii de luni spre marţi, la peste doi ani după lansarea sa, potrivit unui comunicat oficial. Această decizie intervine la mai puţin de o săptămână după anunţarea de către China a unei relaxări bruşte şi radicale a măsurilor sanitare - o îndepărtare netă de politica sa de până acum, denumită "zero COVID" şi menită să evite toate decesele.

Pe acelaşi subiect

Miercuri, China a anunţat sfârşitul lockdownurilor pe scară largă şi stoparea plasărilor sistematice ale persoanelor testate pozitiv în centre de carantină - stabilimente extrem de criticate şi cu un nivel de confort extrem de variabil.

Deşi numărul oficial al noilor cazuri COVID-19 a scăzut net în ultimele zile, el nu reflectă însă realitatea valului epidemiologic actual. Bilanţul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus nu ţine cont decât de testele PCR efectuate de laboratoare, nu şi de autotestele realizate la domiciliu şi pe care majoritatea rezidenţilor chinezi nu le declară.

Duminică, unul dintre principalii experţi din China în lupta împotriva COVID-19, specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan, a declarat că varianta Omicron "se răspândeşte rapid" de acum în toată ţara.

"Harta deplasărilor", aplicaţia naţională folosită adeseori pentru a permite deplasări între provincii, funcţiona în paralel cu aplicaţii locale, care rămân principalele mijloace tehnice utilizate în viaţa de zi cu zi pentru a permite accesul în restaurante, magazine şi clădiri publice.

Explozie a numărului de pacienţi cu COVID-19 la Beijing

Numărul pacienţilor cu COVID-19 a explodat la Beijing, au anunţat luni autorităţile chineze, după ce săptămâna trecută au fost relaxate brusc şi drastic restricţiile sanitare. Până la începutul lunii decembrie, la Beijing, doar o minoritate dintre locuitori ştiau un apropiat care a fost infectat, însă în ultimele zile pare să se întâmple contrariul, potrivit numeroaselor postări pe reţelele de socializare şi constatărilor făcute de AFP.

În capitala chineză, autorităţile au declarat luni că peste 22.000 de pacienţi au vizitat secţiile de "febră" ale spitalelor din Beijing în ziua precedentă, de 16 ori mai mulţi faţă de duminica precedentă.

"Tendinţa de răspândire rapidă a epidemiei la Beijing este încă prezentă", a declarat reporterilor Li Ang, purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al oraşului. "Numărul de consultaţii pentru febră şi stare gripală a crescut semnificativ, iar cel de apeluri (...) la urgenţă s-a intensificat puternic", a precizat acesta.

Guvernul a decis să pună capăt lockdown-urilor pe scară largă şi să înceteze plasarea sistematică a persoanelor depistate pozitiv în centre de carantină. În plus, nu mai este obligatorie prezentarea unui rezultat negativ la testul pentru depistarea Covid-19 pentru a călători în altă provincie - o decizie aplicată peste noapte.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a raportat luni 8.626 de noi cazuri locale de persoane depistate pozitiv. Un număr în scădere evidentă, dar total subestimată, deoarece testele PCR nu mai sunt obligatorii, iar locuitorii informează rareori autorităţile cu privire la rezultatele pozitive la testele pentru depistarea COVID-19 pe care le efectuează la domiciliu.

Încă de săptămâna trecută era dificil să găseşti medicamente pentru răceală şi febră în farmaciile din Beijing, acelaşi fenomen fiind constatat şi cazul testelor antigen. Oamenii şi-au făcut provizii în aşteptarea unui val epidemic care ameninţă acum milioanele de vârstnici nevaccinaţi, notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Moment istoric în pandemie. China dezactivează aplicația națională de urmărire a cazurilor de Covid. Explozie de cazuri la Beijing