Antena Meniu Search
x
LIVE

Moment istoric în SUA. Biden, primul președinte american care se alătură unui protest al muncitorilor, în Michigan

O imagine inedită, "istorică" chiar şi pentru Casa Albă: alăturându-se marţi muncitorilor auto într-un pichet de grevă, în statul cheie Michigan, preşedintele Joe Biden a vrut să îşi exprime sprijinul pentru mişcarea socială fără precedent care zguduie acest sector al economiei americane, scrie Agerpres.

De Redactia Observator la 27.09.2023, 08:13
Moment istoric în SUA, Biden, primul președinte american care se alătură unui protest al muncitorilor, în Michigan
Moment istoric în SUA, Biden, primul președinte american care se alătură unui protest al muncitorilor, în Michigan - Profimedia Images

Adresându-se cu un megafon membrilor Sindicatului Muncitorilor Auto (UAW), cu şapca organizaţiei pe cap, preşedintele american a amintit de "sacrificiile" făcute de aceştia pentru a "salva industria" în timpul crizei din 2008. Acum, ei merită o "creştere semnificativă" a salariului, a spus Joe Biden, primul preşedinte american în exerciţiu care a intrat într-o linie de pichet.

Un astfel de sprijin prezidenţial într-un conflict social, care opune UAW celor trei giganţi ai sectorului, General Motors, Ford şi Stellantis, este o reamintire a proximităţii pe care Joe Biden a cultivat-o de-a lungul carierei cu sindicatele muncitorilor. Subliniază, de asemenea, importanţa pe care o reprezintă statul Michigan, în contextul în care democratul Joe Biden, aflat în campanie pentru realegere în 2024, s-ar putea găsi din nou într-o confruntare cu predecesorul său, Donald Trump.

Preşedintele Biden a fost aşteptat cu nerăbdare, puţin mai devreme în cursul zilei de marţi, în faţa porţilor fabricii Wayne, unde în jur de zece grevişti pichetau, între pancarte care cereau "salvarea visului american" şi un foc de tabără lângă un cort.

După o fabrică Ford, Joe Biden a mers să se întâlnească cu greviştii de la Stellantis, în Belleville, unde a fost aşteptat de un mic grup de muncitori.

Pe acelaşi subiect

Biden fură lumina reflectoarelor rivalului său, Donald Trump

Prin aceste vizite, Joe Biden fură lumina reflectoarelor rivalului său republican, care intenţionează să meargă miercuri în acelaşi stat pentru a face curte muncitorilor, pe care intenţionează să îşi bazeze recucerirea Casei Albe la scrutinul din 2024. Astfel, această grevă deja istorică devine un subiect de luptă politică.

Donald Trump, care şi-a anunţat vizita înaintea lui Joe Biden, l-a acuzat pe preşedintele democrat că îl copiază, iar consilierul său, Jason Miller, a descris vizita lui Joe Biden drept "nimic mai mult decât o amărâtă de sesiune foto".

Pentru Joe Biden, provocarea este să demonstreze că este preşedintele clasei muncitoare, apărătorul sindicatelor şi artizanul reînnoirii industriale a Statelor Unite. Preşedintele octogenar, care se zbate în sondaje şi este evaluat la fiecare călătorie în privinţa condiţiei sale fizice, calcă pe ouă: conflictul social actual s-ar putea dovedi foarte dăunător pentru economia americană.

Greva s-a extins la producătorii de automobile General Motors şi Stellantis din cauza lipsei de progres în negocierile sindicale, spre deosebire de Ford, unde s-au făcut "progres reale".

Întrebată dacă preşedintele ia partea la conflictul social, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a preferat să ocolească un răspuns, insistând că Joe Biden doreşte mai presus de toate un acord care să fie câştigător pentru ambele părţi.

Miercuri, Donald Trump va vorbi în faţa unei fabrici care produce piese de schimb din Clinton Township, în statul Michigan, potrivit echipei sale de campanie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Moment istoric în SUA. Biden, primul președinte american care se alătură unui protest al muncitorilor, în Michigan