Antena Meniu Search
x

Video Moment istoric la turneul Papei Francisc în Canada. Suveranul Pontif s-a rugat pentru nativii masacrați: "Ajută-ne să fim vindecați de rănile noastre"

Continuă turneul de pocăinţă al Papei Francisc peste Ocean. Suveranul Pontif s-a rugat într-un loc sacru pentru nativii canadieni şi a ţinut o liturghie pe unul dintre cele mai mari stadioane din Canada. Tobele tradiţionale au fost cele care au anunţat sosirea Papei Francisc la Lacul Sfânta Ana, loc sacru pentru nativii canadieni, despre care ei cred că are puteri vindecătoare.  

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 21:45

Vezi și

Papa Francisc: "În acest loc binecuvântat, unde domnesc armonia și pacea, vă prezentăm dizarmonia experiențelor noastre, efectele teribile ale colonizării, durerea de neşters a atâtor familii, bunici și copii. Ajută-ne să fim vindecați de rănile noastre."  

Este vorba despre suferinţele pe care indigenii canadieni le-au îndurat mai bine de un secol, în şcolile coloniale, conduse de clerul catolic în mare parte şi unde zeci de mii de copii au fost torturaţi, abuzaţi sexual şi îndoctrinaţi religios, într-o încercare de asimilare forţată.   

Simun Tshakapsh, supraviețuitor al școlii rezidențiale din Labrador: "Am avut parte de multe abuzuri - abuzuri sexuale - Am fost una dintre acele victime în biserică. Am fost abuzat sexual de un călugăr. Am mers în instanță și am câștigat procesul, iar acum am lăsat totul în urmă. Și am învățat să iert."

Papa Francis a cerut iertare în limba nativilor

Pe acelaşi subiect

Rugăciunile au continuat apoi în lăcaşul de cult de lângă lac. Papa a apărut cu o eşarfă tradiţională la gât şi le a vorbit credincioşilor în limba nativilor canadieni şi mai apoi în engleză. A fost un alt gest plin, la rândul lui, de simboluri, pentru că de când este Suveran Pontif, Francisc este auzit foarte rar folosind altă limbă decât spaniola.  

"A fost uimitor. A fost minunat doar să fiu în preajma Sfinţiei Sale. Totuși, ca femeie indigenă care a crescut pe acest pământ, a fost un pic conflictual. Bunica mea a fost o supraviețuitoare a școlii rezidențiale și m-a crescut. "

Înainte de vizita în acest loc, Papa Francisc a oficiat Liturghia pe stadionul din Edmonton, în faţa a peste 50.000 de oameni. Din Edmonton, Turneul de pocăinţă al Papei în Canada va continua cu mai multe întâlniri şi slujbe în faţa credincioşilor din Quebec.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Moment istoric la turneul Papei Francisc în Canada. Suveranul Pontif s-a rugat pentru nativii masacrați: "Ajută-ne să fim vindecați de rănile noastre"