Antena Meniu Search
x

Comedia erorilor pentru armata germană. O fregată a tras accidental două rachete spre o dronă americană Reaper. Erau defecte şi au căzut în mare

Moment jenant pentru marina militară germană. O navă de război aflată în Marea Roșie a lansat două rachete către o dronă americană MQ-9 Reaper, într-un caz de "friendly fire", dar ambele interceptoare nu au funcţionat corect şi au căzut în mare.

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 13:43

Moment ruşinos pentru armata germană. O fregată a tras accidental două rachete spre o dronă americană Reaper. Erau defecte şi au căzut în mare
Moment ruşinos pentru armata germană. O fregată a tras accidental două rachete spre o dronă americană Reaper. Erau defecte şi au căzut în mare - Profimedia

Fregata germană "Hesse" trimisă pentru a proteja navele comerciale din Marea Roșie aproape că a doborât o dronă americană din întâmplare, potrivit presei germane. Luni, radarul navei a indicat o dronă care a fost identificată ca fiind ostilă. Marinari germani au lansat imediat două rachete SM-2 spre țintă. Cu toate acestea, s-a dovedit că drona era un MQ-9 Reaper american. Şi pentru ca episodul să fie şi mai jenant: rachetele nu și-au atins ținta și au căzut în mare. Potrivit The War Zone, rachete Standard Missile-2 (SM-2) folosite sunt interceptoare de fabricaţie americană (Raytheon). 

Ce se ştie până acum?

Ministerul german al Apărării a confirmat un incident cu o dronă a unei națiuni aliate care a avut loc luni, fără a denumi țara, scrie DW. Ministrul Boris Pistorius a declarat că fregata Hesse a deschis focul asupra unei drone necunoscute, deşi eforturile de identificare au fost "fără succes".

Fregata a sosit în regiune weekendul trecut, în cadrul misiunii UE pentru a ajuta la asigurarea transportului internațional în faţa atacurilor rebelilor houthii din Yemen, susținuți de Iran. Parlamentul german a aprobat vinerea trecută participarea  la misiune, potrivit armatei germane.

Pe acelaşi subiect

S-a dovedit ulterior că nu era o dronă ostilă, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Michael Stempfle. Din fericire sau ca episodul să fie şi mai stânjenitor, potrivit Der Spiegel, două rachete trase asupra dronei au ratat ținta și s-au prăbușit în mare din cauza unei defecţiuni tehnice. Presa germană a identificat aparatul ca fiind o dronă americană de recunoaștere Reaper.

Ce făcea drona americană în zonă?

Fără a cita surse, Spiegel a speculat că drona ar fi putut fi în zonă "în cadrul unei misiuni antiteroriste americane", fără legătură cu misiunea din Marea Roșie. Oficialii militari cred că incidentul arată că coordonarea dintre aliații implicați în diferite misiuni în jurul  Yemenului "trebuie îmbunătățită".

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că "se știe că dronele americane de luptă sunt folosite în regiune fără a fi implicate în operațiunea din Marea Roșie". Fregata Hesse, care are un echipaj de 240 de soldați și marinari germani, a avut mai mult noroc miercuri când a doborât cu succes două drone Houthi în interval de 15 minute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Comedia erorilor pentru armata germană. O fregată a tras accidental două rachete spre o dronă americană Reaper. Erau defecte şi au căzut în mare