Moscova acuză Chișinăul de cenzură, după decizia de a suspenda licenţa a şase televiziuni: "Situaţie inacceptabilă"
Moscova acuză autorităţile de la Chişinău de cenzură. Potrivit Kremlinului, decizia de a suspenda licenţa în privinţa a şase posturi de televiziune din Republica Moldova reprezintă un act de cenzură politică fără precedent.
Potrivit deschide.md, Ministerul rus menţionează că decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului de acces la informaţie.
„Solicităm ca organizaţiile internaţionale relevante să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat şi să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situaţie inacceptabilă”, se arată în mesajul Ministerului rus de Externe.
Republica Moldova va interzice temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de „informaţii incorecte” despre ceea ce se întâmplă în ţară şi în războiul Rusiei din Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău.
Ce canale au fost interzise temporar în Republica Moldova
- Ucraina a rămas fără 50% din sistemul energetic. Atacul masiv, filmat dintr-un avion, deasupra R. Moldova. Ruşii...
- Maia Sandu, nominalizată "femeia anului″ de Financial Times. "Există puțini politicieni în lume care se...
- Maia Sandu, atacată dur de purtătoarea de cuvânt a MAE rus: "Cetățeanca României. Ce-a făcut ea pentru poporul...
Canalele îşi vor pierde licenţele pentru că au difuzat informaţii incorecte atunci când au acoperit evenimentele din Moldova şi războiul din Ucraina, a anunţat Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE). Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV.
Canalele - dintre care unele emit în limba română şi altele în limba rusă - sunt strâns legate de politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei Maia Sandu. Şor, aflat în exil în Israel, a susţinut protestele de la Chişinău, cerând demisia guvernului.
Interdicţia va intra în vigoare de luni, 19 decembrie, şi va dura pe durata stării de urgenţă pe care Moldova a declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.
Starea de urgenţă din Republica Moldova, valabilă pe o perioadă de 60 de zile, a fost reînnoită
Preşdinta Maia Sandu a reacţionat, vineri seara, la decizia CSE şi a arătat că ea se bazează pe constatările Consiliului Audiovizualului. „Păstrarea păcii şi stabilităţii în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spaţiului informaţional naţional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancţiunilor internaţionale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului şi viaţa liniştită a cetăţenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiţie”, a explicat Maia Sandu, citată de agora.md.
Şi premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că susţine decizia CSE. „Aceste instituţii media au încălcat grav şi în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendenţios şi manipulatoriu evenimentele din ţara noastră, dar şi cele legate de războiul din Ucraina”, a declarat Natalia Gavriliţa.
„La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situaţia în care împotriva ţării noastre se desfăşoară nu doar un război energetic, dar şi unul informaţional, avem responsabilitatea şi chiar obligaţia de a ne proteja cetăţenii şi ţara”, a explicat şefa guvernului de la Chişinău.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰