Moscova respinge ''încercările'' României ''de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina''
Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, a fost convocat vineri la sediul Ministerului rus de Externe, unde i s-a transmis o notă privind declararea a zece angajaţi ai misiunii diplomatice române la Moscova personae non gratae, conform unui comunicat al MAE rus publicat pe pagina sa oficială, relatează Agerpres.
MAE rus subliniază că această măsură reprezintă un răspuns la decizia părţii române din 5 aprilie, pe care o consideră a fi "nemotivată", de a declara personae non gratae zece diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti.
"Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina şi condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste împotriva populaţiei civile, precum şi pentru furnizarea de arme, echipamente şi alt fel de asistenţă regimului de la Kiev", menţionează MAE rus în comunicatul său.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat vineri că Federaţia Rusă a declarat personae non gratae zece persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE român, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a zece oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.
- Rusia a expulzat 10 diplomați români, ca răspuns la o măsură similară a României
- Război Rusia - Ucraina, ziua 79 LIVE TEXT. Rusia a întrerupt conexiunile către estul Ucrainei. NYT: Ruşii pierd...
- Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE după ce a publicat articolul "Despre lătratul NATO la frontierele...
Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE după ce a publicat articolul "Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei"
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat joi la sediul MAE. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea diplomatului rus după publicarea pe site-ul reprezentanţei diplomatice a articolului cu titlul "Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii" şi în contextul altor luări de poziţie ale Ambasadei.
”Ambasada a citit cu atenţia cuvenită comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României din 12 mai 2022, care face referire la declaraţiile inoportune ale Ambasadei împotriva României şi NATO, care ar fi fost incluse în comentariul Ambasadei din 6 mai 2022 intitulat ”Despre „lătratul NATO la frontierele Rusiei” şi sursa principală de dezinformare a lumii”. Ne-am asigurat din nou ca România nu a fost menţionată în niciun fel în acesta”, a scris ulterior Ambasada Rusiei în România într-un comunicat de presă.
”În ceea ce priveşte comentariul „Despre război şi pace în Ucraina” din 21 aprilie 2022, menţionat în comunicatul Ministerului de Externe al României, poziţia Ambasadei a fost precizată oficial în nota corespunzătoare adresată acesteia la 26 aprilie 2022, în care a fost exprimat ataşamentul nostru strict faţă de valorile democratice general recunoscute ale Uniunii Europene, la care România este stat-membru cu drepturi depline, şi, mai ales, faţă de libertatea de exprimare şi pluralismul de opinii. Aici, ţinând cont de prevederile corect înţelese ale Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, precum şi de dezacordurile cardinale dintre statele noastre cu privire la cauzele şi sensul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, cel mai potrivit ar fi ca ambele părţi să urmărească principiul „to agree not to agree" („de a cădea de acord de a nu fi de acord”)”, a adăugat Ambasada.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰