Antena Meniu Search
x

Nadia Comăneci, viaţa unei campioane! "Sunt o româncă adoptată de Statele Unite"

"Nadia Comăneci, gimnastă perfectă, fugară şi mamă". Este titlul unui interviu cu legendara campioană româncă, realizat de postul Euronews

Vezi și

"Nadia Comăneci, gimnastă perfectă, fugară şi mamă". Este titlul unui interviu cu legendara campioană româncă, realizat de postul Euronews

Nadia Comăneci a răspuns atât la întrebările redactoarei Euronews cât şi la unele postate de admiratorii din întreaga lume. Ea a subliniat, de la început, că, deşi trăieşte în Statele Unite, se simte, în primul rând, româncă. "Merg în România de şase ori pe an şi am o mulţime de proiecte acolo. Sunt, hotărât, o româncă adoptată de Statele Unite".

În aceste zile în care se aniversează căderea Zidului de la Berlin, multe întrebări s-au referit la regimul comunist şi la revoluţia din 1989. Deşi era foarte tânără şi avea statutul deosebit al unei campioane, Nadia Comăneci a simţit şi ea privaţiunile vieţii sub vechiul regim.

"Am fost în Comisia Sportivilor a Comitetului Olimpic Internaţional, timp de câţiva ani, şi eram invitată la reuniuni şi alte evenimente ale lor şi nu mi se dădea voie să merg. Nu ştiam pe cine să întreb "de ce nu am voie?" şi, cu timpul, am început să mă gândesc că va trebui să plec".

Şi, într-adevăr, cu puţin timp înaintea revoluţiei din 1989, Nadia a trecut ilegal frontiera în Ungaria.

"A fost o decizie foarte îndrăzneaţă în acel moment, pentru că ştiam că va fi foarte periculos, chiar de temut, dar, ca şi în gimnastică, voiam să încerc ceva nou. Am ţinut să fac acest lucru şi m-am gândit: "dacă nu o fac eu, nimeni nu are cum să o facă în locul meu".

Campioana, pe care evadarea a readus-o în atenţia lumii întregi, a ajuns în Statele Unite iar viaţa ei s-a îndreptat pe un nou drum. Interviul s-a încheiat cu o mică poveste despre relaţia dintre celebritate şi viaţa de familie al cărei erou a fost fiul Nadiei, cu câţiva ani în urmă.

"Într-o zi a venit de la grădiniţă şi ne-a întrebat: "mamă, tată, ştiţi că sunteţi celebri?" I-am răspuns "da", deci el singur îşi dăduse seama de asta, iar apoi am găsit un album cu poze ale mele de la Olimpiada din '76 şi i le-am arătat şi i-am spus: "ştii cine e aici?" Aveam 14 ani în acele poze iar el a spus "eşti tu". Deci ştia. L-am întrebat "De unde ştii?" iar el a spus Pur şi simplu ştiu",

Întrebată dacă ar putea antrena echipa de gimnastică a României, Nadia a spus că, la fiecare mare competiţie, păstrează permanent legătura cu sportivele care, pentru ea, fac parte din familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Nadia Comăneci, viaţa unei campioane! "Sunt o româncă adoptată de Statele Unite"