Antena Meniu Search
x

NATO, decizie istorică: Comandanții militari au primit pentru prima dată autoritatea de a desfășura forțe oriunde fără a mai aștepta decizia politică

NATO anunță activarea planurilor de apărare, ceea ce le permite comandanților militari autoritatea de a desfășura forțe oriunde în țările membre, atunci când este nevoie, fără a mai aștepta decizia politică.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 14:12

NATO, decizie istorică: Comandanții militari au primit pentru prima dată autoritatea de a desfășura forțe oriunde fără a mai aștepta decizia politică
- Profimedia

Jens Stoltenberg a făcut un apel către Rusia "să renunțe imediat la mișcările militare și să aleagă calea diplomatică". Oficialul a precizat că Alianța a activat astăzi planurile de apărare, ceea ce le permite comandanților militari mai multă autoritate să trimită forțe când este nevoie.

Totodată, acesta a reiterat faptul că un atac contra unei țări membre NATO va fi considerat un atac împotriva întregii alianțe. "Scopul principal al NATO este a a-și proteja aliații. Un atac contra unei țări va fi considerat un atac împotriva întregului bloc. NATO este cea mai puternică alianță din istorie și vom apăra și proteja fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO. De aceea am suplimentat forțele de pe flancul estic", a precizat acesta.

Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe.

NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi "va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei", după atacul Rusiei în Ucraina, şi va organiza vineri un summit de urgenţă.

Pe acelaşi subiect

"Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice", a transmis NATO la finalul unei reuniuni a ambasadorilor la Bruxelles ai statelor membre.

Summit NATO vineri, prin videoconferinţă, pe tema războiului din Ucraina

Liderii statelor membre NATO se reunesc vineri într-un summit prin videoconferinţă, potrivit unor surse diplomatice, iar Alianţa Nord-Atlantică se declară joi pregătită să desfăşoare mijloace suplimentare în vederea asigurării apărării sale, după invazia Ucrainei de către Rusia.

"Am decis, conform planificări noastre defensive vizând apărarea tuturor aliaţilor, să luăm măsuri suplimentare în vederea unei consolidări şi mai mari a apărării în întreaga Alianţă. Măsurile noastre sunt şi rămân preventive şi proporţionate", anunţă într-un comunicat NATO.

O navă a Rusiei din Marea Neagră deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina

Ministerul Apărării Naționale anunță într-un comunicat o navă militară a Rusiei aflată lângă Zona Economică a României, deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina.

Nava militară rusă se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României - în afara acestei zone.

Boris Johnson: Invazia Rusiei este o catastrofă pentru continentul nostru

Premierul britanic Boris Johnson solicită organizarea unei reuniuni de urgenţă ”cât mai rapid posibil” a şefilor de stat şi de guverne din NATO, pe tema invaziei ruse a Ucrainei, pe care o denunţă drept o ”catastrofă pentru continentul” european, relatează AFP.

Liderul conservator britanic anunţă, de asemenea, că urmează să li se adreseze britanicilor.

”Voi discuta cu ceilalţi lideri din G7 şi am cerut o reuniune de urgenţă a tuturor liderilor NATO, cât mai rapid posibil”, scrie el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » NATO, decizie istorică: Comandanții militari au primit pentru prima dată autoritatea de a desfășura forțe oriunde fără a mai aștepta decizia politică