Antena Meniu Search
x

Rusia a cutremurat lumea: atacă Ucraina pe 3 fronturi. Putin amenință pe „oricine încearcă să intervină”

Este ziua pe care speram să nu o trăim. Lumea întreagă e în stare de şoc. Rusia a început oficial războiul în Ucraina. Mai multe explozii au avut loc în marile oraşe, precum Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și la aeroportul din Kiev. Iar ameninţarea creşte cu fiecare oră. Rusia atacă Ucraina cu avioane, tancuri şi nave militare. În acest moment, numărul victimelor nu poate fi estimat pentră că este în continuă schimbare. Vineri este planificat un summit virtual al NATO. Vladimir Putin a avertizat că răspunsul Moscovei va fi „instantaneu” dacă cineva va încerca să se împotrivească Rusiei.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 15:55

Vezi și

Echipa Observator, formată din Laurenţiu Rădulescu şi Răzvan Petrescu, se află în continuare pe linia frontului şi transmite în direct din Ucraina. Sunt cozi uriaşe la benzinării şi la ieşirea din ţară, populaţia fuge îngrozită de război.  Este forfotă şi la frontierele ţării nostre, unde primii refugiaţi sosesc în România. La Bacău un avion militar ucrainean a fost interceptat. Somat, pilotul a aterizat și s-a predat, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat. În plus, ministrul român de externe a anunţat că România cere activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, articol care presupune "stabilirea unui sistem de consultare între aliații.

Mariupol, Ucraina. Primele explozii s-au auzit la răsăritul soarelui. La scurt timp după ce Vladimir Putin a făcut anunţul într-un discurs televizat în faţa naţiunii. "Am decis să lansez o operațiune militară specială, care are drept scop protecția persoanelor care, de opt ani, suferă abuzuri din cauza regimului de la Kiev", a anunțat Vladimir Putin.

Kiev, Ucraina. De la Kiev până în Mariupol, oraş strategic portuar şi Odessa, un alt punct strategic, marile oraşe au fost lovite unul după celălalt. Primele luate în ţintă au fost infrastructurile militare. Rusia a folosit arme de înaltă precizie.

”Domnule președinte Putin, în numele umanității, retrageți-vă trupele înapoi în Rusia. În numele umanității, nu permiteți să se declanșeze în Europa ceea ce ar putea fi cel mai rău război de la începutul secolului”, a spus Antonio Guterres, secretarul general ONU.

Pe acelaşi subiect

Atacurile vin după ce liderii celor două aşa-zise republici, recunoscute zilele trecute de Rusia, i-au cerut oficial lui Vladimir Putin să le acorde ajutor militar. Atât pentru a-i apăra de pretinse atacuri ale armatei ucrainene, cât şi pentru a ocupa teritoriul pe care îl revendică, aflat, încă, sub controlul guvernului de la Kiev. Cererea i-a oferit lui Putin un pretext pentru a declanşa invazia. 

”Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor noastre militare, asupra grănicerilor noștri. S-au auzit explozii în multe orașe ale Ucrainei. Introducem legea marţială în toată ţara!”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Mai mulţi demnitari americani au avertizat încă de ieri că invazia ar putea fi lansată în orice moment. Joe Biden a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski și a a anuntat o reuniune de urgenţă, vineri, a liderilor G7, dar şi noi sancţiuni. 

”Vom prezenta liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive. Vor viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologii și piețe care sunt cheie pentru Rusia.”, a spus Ursula von der leyen, preşedinta Comisiei Europene.

Apelurile la diplomatie şi reţinere au curs din toată lumea dar sunt umbrite de imaginile şi informatiile despre exploziile care se tin lanţ. În paralel cu atacurile care vin din aer, pe uscat, trupe şi blindate traversează ţara către Harkov. ”Depuneți imediat armele și plecați acasă!”, este mesajul trașant al lui Putin.  Consilii de urgenţă au loc în aceste ore în toate statele Uniunii Europene pentru a avea un răspuns comun la atacul declanşat de Rusia. Vineri este convocat un summit virtual al NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Rusia a cutremurat lumea: atacă Ucraina pe 3 fronturi. Putin amenință pe „oricine încearcă să intervină”