Antena Meniu Search
x

Negocieri fără rezultat după două zile de summit UE

Liderii europeni nu au ajuns la un acord privind alocarea banilor pentru pandemie, după două zile de negocieri.

de Redactia Observator

la 19.07.2020, 11:02

Vezi și
  • Liderii celor 27 de state membre UE nu au reuşit încă să ajungă la o înţelegere.
  • Planul propus cuprinde o iniţiativa de relansare de 750 de miliarde de euro.

Summit-ul de la Bruxelles, la care participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, se prelungeşte astfel pentru încă cel puţin o zi.

Majoritatea celor prezenţi la discuţii sunt siguri însă că se fac progrese pentru adoptarea planului economic fără precedent, de aproape două mii de miliarde de euro.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi a asta e cel mai important.

După două zile şi o noapte de negocieri, liderii celor 27 de state membre UE nu au reuşit încă să ajungă la o înţelegere cu privire la planul economic de relansare.

De vină pentru acest blocaj este un grup de state din nordul Europei, condus de Olanda, la care s-a alăturat şi Austria, ce vor un control strict asupra cheltuielilor.

Nici compromisul propus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, de a reduce subvenţiile cu 50 de miliarde de euro şi a creşte creditele cu aceaşi sumă nu pare suficient, însă e considerat un pas în direcţia corectă.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Este clar că va fi o reducere a volumului, în mod special cu privire la subvenţii.

Liderii statelor din Sud, cel mai grav afectate de pandemiei, sunt de părere că doar un plan cu adevărat substanţial din punct de vedere economic, adoptat cât mai rapid, poate să salveze Uniunea Europeană de la un colaps financiar.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: Ne confruntăm cu o fază de impas. Se pare că negocierile sunt foarte dificile, mai dificile decât ne aşteptam. În perspectiva europeană, toată lumea trebuie să înţeleagă aici că nu doar Italia va beneficia, nu doar Spania, Portugalia şi alte ţări afectate mai grav şi state mai puţin flexibile, ci întregul continent.

Planul de 1.820 de miliarde de euro propus cuprinde o iniţiativa de relansare de 750 de miliarde de euro şi un buget de peste 1.074 de miliarde pentru următorii şapte ani.

Ultimele previziuni ale specialiştilor estimează că economia blocului comunitar urmează să se contracte cu 8,3% în acest an. Aproape 135.000 de cetăţeni ai UE au fost ucişi de COVID-19 de la începutul pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Negocieri fără rezultat după două zile de summit UE