Antena Meniu Search
x

Ngozi Okonjo-Iweala scrie istorie: prima femeie și primul director general african al Organizației Mondiale a Comerțului

Ngozi Okonjo-Iweala a reuşit să scrie istorie, devenind prima femeie și primul director general african al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). La puţin timp după ce administrația Trump a respins-o, aceasta a primit sprijinul unanim, luni.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 15.02.2021, 19:06

Administraţia Biden, ridicarea obstacolelor din calea numirii
Ngozi Okonjo-Iweala, prima femeie și primul director general african al Organizației Mondiale a Comerțului - Getty Images
  • Ngozi Okonjo-Iweala, prima femeie în poziţia de director general al Organizației Mondiale a Comerțului
  • Aceasta a fost aleasă în unanimitate

La scurt timp după ce administrația Trump a respins-o, economista nigeriană Ngozi Okonjo-Iweala, recunoscută pentru activitatea desfășurată la Banca Mondială, dar şi ca fost ministru al Finanţelor în Nigeria, a primit luni sprijinul unanim pentru a deveni prima femeie și primul director general african al Organizației Mondiale a Comerțului. 

''Membrii OMC tocmai au acceptat să o numească pe dr. Ngozi Okonjo-Iweala drept viitoarea directoare generală. Decizia a fost luată prin consens într-o reuniune specială a Consiliului General al Organizaţiei, azi'', au anunţat reprezentanţii OMC, la 15 minute după deschiderea reuniunii.

Ea va prelua funcţia de la data de 1 martie, iar mandatul său, care poate fi reînnoit, va expira la 31 august 2025. Titulatura vine după retragerea din cursă, la 5 februarie, a singurei sale rivale, ministrul sud-coreean al Comerţului Yoo Myung-hee, potrivit news.ro, care citează surse AFP. 

După nominalizarea sa, Okonjo-Iweala, în vârstă de 66 de ani, a luat cuvântul, virtual, în faţa reprezentanţilor statelor membre, într-o reuniune cu uşile închise, a declarat un diplomat european. 

Administraţia Biden, ridicarea obstacolelor din calea numirii

După mai multe luni de paralizie, administraţia Biden a preferat să ridice principalul obstacol în calea nominalizării lui Ngozi Okonjo-Iweala la conducerea OMC şi şi-a exprimat ''susţinerea apăsat'' a candidaturii nigerienei.

În calitate de director general, Okonjo-Iweala va trebui să intermedieze discuții comerciale internaționale în fața conflictului persistent SUA-China, să răspundă la presiunea de a reforma regulile comerciale și aibă în vedere aspecte legate de pandemia de COVID-19. 

Principala critică a administrației Trump față de ea a fost că îi lipsea experiența comercială directă în comparație cu principalul ei rival sud-coreean și chiar susținătorii spun că va trebui să se pună rapid la curent cu tehnicile negocierilor comerciale. Aceasta doreşte să elimine blocajul creat pe perioada administraţiei Trump, potrivit Reuters

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ngozi Okonjo-Iweala scrie istorie: prima femeie și primul director general african al Organizației Mondiale a Comerțului