Noi reguli pe reţelele de socializare. Un an de închisoare pentru cei care înjură în mediul online. Noua lege, adoptată de parlamentarii japonezi
Parlamentul din Japonia a adoptat luni o nouă lege prin care "injuriile online" vor fi pedepsite cu închisoare de până la un an. Totul vine în contextul unei îngrijorări mult mai mari, declanşată de sinuciderea unei vedete care s-a confruntat cu o serie de abuzuri pe reţelele de socializare, scrie CNN.
Conform amendamentului la codul penal al ţării, care va intra în vigoare în perioada următoare, infractorii condamnaţi pentru insultele adresate în mediul online pot fi condamnaţi la un an de închisoare sau amendaţi cu aproximativ 2.200 de dolari.
Proiectul de lege a fost unul controversat la nivel naţional, popnenţii susţinând că ar putea împiedica libertatea de exprimare. Cu toate acestea, cei care susţin noul proiect de lege au spus că este nevoie de o legislaţie mai dură pentru a combate hărţuirea cibernetică şi hărţuirea online.
Conform actualului cod penal al Japoniei, insultele sunt definite ca înjosirea în mod public a situaţiei sociale a unei persoane, fără a face referire la fapte specifice despre ea sau la o acţiune anume.
Seiho Cho, un avocat criminalist din Japonia, a avertizat că legea revizuită nu a oferit nicio clasificare a ceea ce constituie o insultă.
- Elon Musk e acuzat că a hărţuit sexual o angajată SpaceX. Suma uriaşă cu care ar fi încercat să-i cumpere...
- Un electrician va primi despăgubiri din partea fostului angajator, pentru că a fost numit "chel". Judecătorii din...
- Turiste hărţuite la Piramidele din Egipt. 13 adolescenți egipteni, arestați după ce au agresat 2 tinere. VIDEO
„Trebuie să existe un ghid care să facă o distincție între ceea ce se califică drept insultă”, a spus Cho. „De exemplu, în acest moment, chiar dacă cineva îl numește idiot pe liderul Japoniei, atunci poate în conformitate cu legea revizuită, care ar putea fi catalogat drept o insultă”.
Demers după moartea unei vedete japoneze
Problema hărțuirii online a câștigat proeminență în ultimii ani, cu cereri tot mai mari pentru legi împotriva hărțuirii cibernetice după moartea vedetei de televiziune de realitate Hana Kimura.
Kimura, în vârstă de 22 de ani, care era cunoscută pentru rolul ei din serialul Netflix „Terrace House”, s-a sinucis în 2020. Vestea a declanșat durere și șoc la nivel național, mulți indicând abuzurile online pe care le-a primit de la utilizatorii rețelelor sociale în lunile care au urmat. până la moartea ei.
La scurt timp după moartea ei, oficiali japonezi de rang înalt au abordat pericolul hărțuirii cibernetice și s-au angajat să accelereze discuțiile guvernamentale cu privire la legislația relevantă.
Mama lui Kimura, fostul luptător profesionist Kyoko Kimura, a militat pentru legi mai puternice împotriva hărțuirii cibernetice după moartea fiicei sale și a înființat o organizație non-profit numită „Remember Hana” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acest subiect al hărţuirii în mediul online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰