Antena Meniu Search
x

Video Noi tensiuni între Serbia şi Kosovo! Guvernul sârb vrea să ceară autorizaţia NATO pentru a trimite trupe în nordul regiunii

Tensiunile se intensifică între Serbia şi Kosovo! Autorităţile din Priştina au anunţat oficial că, joi, vor solicita aderarea la Uniunea Europeană. Rivalii din Belgrad încearcă blocarea aderării şi cer ajutorul statelor care nu recunosc independenţa Kosovo. 

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 09:02

Vezi și

Sunt doar cateva ţări-membre care nu au făcut asta: Cipru, Grecia, Slovacia, Spania şi România. Nu există niciun semn, pentru moment, că ţara noastră se va implica în acest scandal. În plus, guvernul sârb afirmă că va cere autorizaţia NATO pentru a trimite trupe în nordul Kosovo, locuit majoritar de sârbi, ceea ce poate duce la un conflict deschis. Niciuna din cele două părţi nu este dispusă să cedeze, mai ales după confruntările izbucnite în acest weekend. Deocamdată, punctele de frontieră dintre cele două ţări rămân blocate.

Noi tensiuni între Serbia şi Kosovo

Cele mai recente proteste au fost declanşate de arestarea unui fost ofiţer de poliţie din Kosovo de origine sârbă. Acesta a demisionat după ce oficialii din Priştina au solicitat sârbilor să renunţe la plăcuţele de înmatriculare care datează dinaintea războiului din Kosovo, care a adus independenţa ţării. Kosovarii susţin că nu este normal ca sârbii care locuiesc la ei să aibă plăcuţe de înmatriculare care datează de pe vremea când ţara lor se afla sub dominaţia directă a Serbiei. Oficialii belgrădeni afirmă că tensiunile sunt, în exclusivitate, opera kosovarilor.

Aleksandar Vucic, Președintele Serbiei: Nu vrem niciun conflict. Dintre toate lucrurile din lume, exact de asta nu avem nevoie. 

Pe acelaşi subiect

Declaraţia nu i-a impresionat pe sârbii din Kosovo, care au continuat să blocheze punctele de frontieră dintre cele două ţări. Localnicii din nordul ţării se bucură, însă, de intervenţia poliţiei, pentru că situaţia începuse să scape de sub control.

Arian Kadriu, un locuitor din Mitrovica de Nord: Mulți cetățeni se simt mai în siguranță. Înainte să vină poliția, ne era teamă să nu fic atacaţi, dar astăzi totul este bine. Dormim mai liniştiţi. 

Cen Dauti, un locuitor din Mitrovica de Nord: Nu ne simțeam în siguranță, pentru că suntem o minoritate acolo, pe deal. Dar totul este bine acum. Acei ofițeri de poliție ne-au fost alături. Le rămânem datori. 

Miroslav Laketic, localnic: Situația este foarte, foarte complexă și incertă, trebuie să spun. Majoritatea dintre noi, bătrânii, suntem obișnuiți cu astfel de situații, pentru că nu este prima dată. Incertitudinea este alături de noi din 1999.

Natalija Spiric, rezidentă locală: Sunt tensiuni, oamenii sunt destul de supărați, dar din nou, suntem în situaţia în care suntem. Nu avem cum să trăim în altă parte. Pur și simplu locuim aici, lucrăm aici.

Bineînţeles, din toată ecuaţia nu putea lipsi Rusia, dar Kremlinul susţine că preşedintele Serbiei nu i-a cerut ajutorul lui Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse: Cel mai important lucru pentru noi este să asigurăm interesele sârbilor. Desigur, susținem ca părțile să facă eforturi de natură pașnică și pentru soluționarea situației prin mijloace diplomatice.

Diplomaţia este şi soluţie propusă de Uniunea Europeană, mai ales că oficialii din Priştina vor ca ţara lor să devină membră a blocului comunitar.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE: Nu ne putem permite aceste modificări ale ordinii publice, această violență. Trebuie să revină la dialog, trebuie să depășească această tendință de a lupta în stradă. A crea blocaje nu este calea de a ajunge la un acord.

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo au răspuns cu violenţă la deciziile Priştinei. Oamenii spun că sunt hotărâri antisârbeşti, dar nu au ezitat să arunce cu o grenadă într-o misiune de patrulare a Uniunii Europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Noi tensiuni între Serbia şi Kosovo! Guvernul sârb vrea să ceară autorizaţia NATO pentru a trimite trupe în nordul regiunii