Video Unul dintre cele mai mari atacuri asupra Ucrainei. Ruşii au lansat 81 de rachete în câteva ore. Cinci morţi la Liov
Rușii au lansat 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal, dar și opt drone asupra Ucrainei, joi dimineață, susțin surse urcrainene, citate de Sky News. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă. Oficialii au anunțat că Ucraina a distrus 34 de rachete de croazieră și patru drone Shahed. Alte drone și rachete ghidate au fost și ele împiedicate să își atingă țintele. Loviturile de joi au vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei
Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odessa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP. De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate.
În urma atacului de joi, patru persoane au murit în regiunea Liov după ce o rachetă a lovit o zonă rezidențială, a declarat guvernatorul Maksim Kozytskyi. Trei clădiri au fost distruse de foc după atac, iar salvatorii au căutat printre dărâmături alte posibile victime. O a cincea persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în mai multe lovituri în regiunea Dnipropetrovsk, care au vizat infrastructura energetică și instalațiile industriale, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.
"Inamicul a efectuat peste 15 lovituri asupra oraşului şi a regiunii" Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare. "Ocupanţii ţintesc din nou instalaţii esenţiale", a declarat el. "Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită", a adăugat guvernatorul, anunţând detalii "clare" despre posibilele victime şi amploarea pagubelor.
La Harkov, principalul oraş al regiunii, primarul Igor Terehov a raportat că a fost vizată "infrastructura energetică" şi că există "probleme" cu electricitatea în anumite părţi ale oraşului. În regiunea Odesa, în sudul ţării, guvernatorul Maksim Marcenko a raportat că "rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale", vorbind despre un "atac masiv cu rachete".
- Şeful NATO: Bahmut ar putea să cadă în următoarele zile. Ucraina are nevoie de peste un milion de obuze de 155 mm
- De 8 martie, Putin le-a felicitat pe femeile din Rusia, "în special pe cele care servesc în armată"
- "Lumea încă nu a ajuns să cunoască adevărata armata rusă". Prigojin îi avertizează pe Zelenski să scoată...
Alimentarea cu energie a centralei nucleare Zaporojie, întreruptă de bombardamente
Bombardamentele au întrerupt joi dimineața alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a anunțat compania energetică Energoatom.
"Astăzi, ultima linie de comunicare dintre centrala nucleară Zaporojie ocupată și sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcționare rămâne pentru 10 zile", a precizat compania într-un comunicat, potrivit The Guardian.
"Ca urmare a bombardamentelor, ultima linie care alimenta centrala Zaporojie a fost avariată. Acum centrala funcționează cu generatoare diesel. Rușii pun lumea în pragul unei catastrofe nucleare. Și asta la o zi după negocierile cu ONU privind demilitarizarea centralei Zaporojie", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko.
Cum evoluează situația din Bahmut?
Armata ucraineană continuă să reziste la Bahmut, dar ruşii susţin că au preluat controlul asupra unei jumătăţi din oraş, iar atacurile continuă. Secretarul general al NATO nu exclude ca localitatea să fie cucerită chiar în următoarele zile.
"Nu prevedem că armata rusă îşi va reface suficient forţele, în acest an, pentru a obţine câştiguri teritoriale majore, dar, foarte probabil, Putin socoteşte că timpul lucrează în favoarea lui."
În opinia demnitarei americane, Vladimir Putin a înţeles că armata sa nu poate atinge obiectivele stabilite iniţial. De partea lor, ucrainenii nu renunţă la eliberarea tuturor regiunilor ocupate. Dar în acest scop au nevoie de noi livrări de armament şi mai ales de muniţii din partea aliaţilor occidentali. Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au examinat, la Stockholm, un plan prin care Ucraina ar primi muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro. Jumătate din obuze ar proveni din stocurile statelor membre, care ar primi stimulente financiare în acest scop, iar cealaltă jumătate ar fi achiziţionată chiar de Uniune.
Josep Borrel, șeful diplomației europene: "Forţele armate ucrainene au nevoie de sprijinul nostru permanent, în mod deosebit - şi aceasta s-a aflat în centrul discuţiilor noastre - în ce priveşte muniţiile de artilerie."
Dar ministrul ucrainean al apărării, prezent şi el la Stockholm, consideră că planul este insuficient deoarece nu asigură decât jumătate din obuzele necesare pentru victorie. La Kiev s-a aflat, în acest timp, secretarul general al ONU.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Poziţia Naţiunilor Unite, pe care am exprimat-o constant, este extrem de clară: invazia Rusiei în Ucraina este o încălcare a Cartei ONU şi a dreptului internaţional."
Extinderea acordului pentru cereale, pe agenda ONU
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Am convenit, astăzi, că prelungirea Iniţiativei Cerealelor pe Marea Neagră, după 18 martie (n.r. când expiră acordul), este o necesitate critică pentru întreaga lume."
Reprezentanţii ONU vor începe, săptămâna viitoare, discuţiile cu Rusia care a blocat iniţial porturile ucrainene. Şi fiindcă vizita lui Antonio Guterres a coincis cu Ziua Femeii, preşedintele Zelenski a decorat, în prezenţa sa, membre ale forţelor armate care s-au distins pe câmpul de luptă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰