Meniu
Search
x

Rușii au început să fugă din Crimeea de teama exploziilor, susțin ucrainenii. Rușii pretind că este un fake news

Mai multe surse ucrainene relatează că rușii au început să fugă din Crimeea după exploziile de azi din districtul Dzhankoy, unde un depozit de muniții din satul Maiske a sărit în aer, și după exploziile de săptămâna trecută de la baza militară Saki.

De Redactia Observator la 16.08.2022, 22:32

Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit pe contul său de Twitter un articol al agenției TASS cu mesajul: "38.297 de mașini au traversat podul Crimeea pe 15 august", relatează presa rusă de stat TASS, citând un departament rutier local. "Este un număr record de mașini care au traversat podul într-o singură zi. Mă întreb dacă recordul va fi bătut astăzi", mai spune Anton Gherașcenko.

Ce scrie TASS?

Pe acelaşi subiect

Agenția rusă de stat vorbește de un număr record de mașini care au traversat dus și întors podul peste Strâmtoarea Kerci, fără a preciza câte mașini au plecat spre teritoriul rusesc Krasnodar. ”În ziua precedentă (n.r. pe 15 august 2022) un număr record de mașini - aproape 38.300 de mașini - au circulat pe podul din Crimeea", a declarat marți reporterilor serviciul de presă al agenției de stat care monitorizează traficul și siguranța rutieră.

"S-a înregistrat un nou record pentru traficul zilnic pe Podul din Crimeea. Pe 15 august 2022, 38.297 de vehicule au traversat podul în ambele sensuri. Recordul anterior a fost înregistrat pe 16 august 2020 - 37.374 de vehicule", se arată în mesaj. Și canalul ucrainean de știri Tpyxa a publicat pe Twitter și Telegram imagini despre care susține că arată o coadă de mașini îndreptată spre ieșirea din Crimeea. ”Rușii încearcă haotic să plece. Din cauza exploziilor din Crimeea” este mesajul publicat pe Twitter.

Canelele ruse de Telegram susțin că fuga rușilor din Crimeea este un fake news. ”După exploziile de la baza din Novofedorivka, surse ucrainene au început să răspândească în mod activ falsuri care îi înspăimântau pe rușii care s-au grăbit să părăsească Crimeea, arătând fotografii și filmări cu ambuteiaje la intrarea pe podul din Crimeea. Într-adevăr, la podul Kerci sunt ambuteiaje din cauza numeroaselor lucrări rutiere care se desfășoară de mult timp, precum și din cauza măsurilor suplimentare de securitate și de verifică ale poliției rutiere, despre care vorbesc șoferii. În același timp, traficul pe pod în sine este normal, nu există dificultăți. Nu este panică în Crimeea, în imagini de la Evpatoria, puteți vedea că oamenii continuă să se relaxeze” este mesajul postat pe 10 august de un canal cu peste 700.000 de abonați.

 

Marți dimineața, un depozit de muniții din satul Maiske, districtul Dzhankoy a sărit în aer

Mai multe filmări postate pe rețelele de socializare săptămâna trecută ar fi surprins turişti ruși care plecau din Crimeea în urma exploziilor de baza Saki, situată în vestul peninsulei, unde au fost distruse cel puțin 8 avioane de luptă rusești. Fumul de la explozii era vizibil de pe plajele aglomerate din apropiere. Exploziile de atunci ar fi declanșat un exod din zona care este cunoscută ca o stațiune de vacanță populară. Filmările arătau ruși care traversau peste Podul Kerci care leagă Crimeea de teritoriul rusesc Krasnodar.

 

Într-o filmare, o femeie era mulțumită că mașina ei se mișca în ambuteiaj, dar plângea că a trebuit să părăsească Crimeea mai repede. ”Ambuteiajele către podul peste Strâmtoarea Kerci care leagă Crimeea de Rusia sunt acum lungi de zeci de kilometri. Turiștii ruși fug pentru a-și salva viața”, este mesajul postat pe Twitter de contul Visegrad24. Marți dimineața, un depozit de muniții din satul Maiske, districtul Dzhankoy a sărit în aer. Cel puțin 2 persoane au fost rănite și 3000 de civili au fost evacuați din zonă. Calea ferată din nordul Crimeii a fost avariată, dar potrivit agenției de stat Ria Novosti, circulația a fost reluată.

Mihail Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, și Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, au lăsat să se înțeleagă că ucrainenii sunt responsabili pentru exploziile din Crimeea și că distrugerea depozitelor de muniții rusești va continua până când teritoriile ucrainene vor fi complet recuperate.

New York Times relatează citând un înalt oficial ucrainean, că o unitate militară ucraineană de elită se află în spatele exploziilor de la depozitul din Dzhankoy, în Crimeea. Ministerul rus al Apărării a acuzat un sabotaj. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rușii au început să fugă din Crimeea de teama exploziilor, susțin ucrainenii. Rușii pretind că este un fake news

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman