Nume nou pentru variola maimuţei, cel actual este "discriminatoriu". OMS analizează dacă virusul se găseşte în spermă
Organizația Mondială a Sănătății a convocat de urgență un comitet de experți pentru a stabili dacă focarul de variola maimuței care s-a răspândit în mod misterios în afara Africii trebuie considerat o urgență de sănătate globală.
Comitetul de urgență se va întruni pe 23 iunie, când ar şi urma să decidă dacă virusul cu un comportament "neobișnuit”, răspândindu-se dincolo de părțile Africii unde este endemic, este o urgență de sănătate globală. Organizația Mondială a Sănătății a mai anunțat că va redenumi variola maimuței pentru a evita discriminarea și stigmatizarea. Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că organizația "colaborează cu parteneri și experți din întreaga lume la schimbarea numelui de variola maimuței, atât al virusului, cât şi al bolii provocate de acesta."
Variola maimuţei. OMS vrea să schimbe numele "discriminatoriu"
Mai mulţi oamenii de știință au cerut o schimbare urgentă a numelui de variola maimuței pe care l-au descris drept "incorect", "discriminatoriu" și "stigmatizant” într-un raport publicat săptămâna trecută. Un anunț cu privire la noul nume va fi făcut "cât mai curând posibil”, a spus Tedros.
Oamenii de știință avertizează că actualul focar răspândit la nivel global nu trebuie legat de Africa, Africa de Vest sau Nigeria. Agenția de Sănătate din Marea Britanie a tras pentru prima dată un semnal de alarmă pe 4 mai după ce o persoană cu variola maimuței a sosit la Londra din Nigeria. Virusul se răspândea deja de ceva timp, predominant în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați.
- Variola maimuţei în România. Autorităţile caută să afle dacă există vreo legătură între cele trei cazuri...
- OMS caută un nou nume pentru variola maimuţei: una din variantele propuse. Va fi convocat Comitetul de Urgenţă
- Alexandru Rafila, despre cazurile de variola maimuței: "Să se evite relațiile întâmplătoare"
OMS se referă în prezent la două tipuri de variola maimuțelor, varianta "Africa de Vest” și "bazinul Congo (Africa centrală)”. Focarul din acest an este determinat de primul tip, care este substanțial mai puțin periculos decât al doilea, relatează The Gurdian. "În contextul actualului focar global, referirea continuă la acest virus prin denumire ca fiind african nu este doar inexactă, ci este și discriminatorie și stigmatizantă”, scriu experții. Ei critică şi utilizarea în presă a fotografiilor cu pacienți africani, de culoarea, plini de leziuni. În raport, oamenii de știință folosesc denumirea de "hMPXV” în loc de variola maimuței la om pentru a distinge între virusul care provoacă focarul internațional actual la oameni şi virusul întâlnit cel mai frecvent la animale.
Miercuri, directorul OMS pentru Europa, doctorul Hans Kluge, a declarat că amploarea focarului "prezintă un risc real”. Steve Taylor, un membru al consiliului de administrație la European Pride, a declarat că evenimentele LGBTQ+ nu trebuie să fie oprite din cauza focarului, ci folosite pentru a răspândi mesaje de sănătate publică despre variola maimuței. Aproximativ 750 de evenimente LGBTQ+ urmează să aibă loc în Europa în această vară. El a acuzat că unele voci au încercat deja să folosească variola maimuței ca pretext pentru a opri derularea unor evenimente LGBTQ+.
OMS analizează dacă virusul variola maimuțelei se găseşte în spermă
Organizația Mondială a Sănătății analizează informaţiile conform cărora virusul care provoacă variola maimuței este prezent în materialul seminal al pacienților, explorând posibilitatea ca boala să se transmită sexual, a declarat miercuri un oficial al OMS, citat de Reuters. Multe cazuri din focarul actual de variola maimuței, concentrat în mare parte pe Europa, sunt printre partenerii sexuali care au avut contacte apropiate, iar agenția a reiterat că virusul se transmite în principal prin contact interpersonal strâns.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰