Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O bombă nucleară americană ar fi fost avariată la o bază din Europa şi lipită cu bandă adezivă roz - raport

Una dintre bombele nucleare americane stocate la o bază aeriană din Olanda ar fi fost avariată într-un accident recent, potrivit unui raport publicat luni de Federația Oamenilor de Știință Americani. Aceştia au descoperit o fotografie cu o bombă nucleară B61 care este inspectată pentru daune de soldați americani. 

de Redactia Observator

la 03.04.2023 , 18:43

O bombă nucleară americană ar fi fost avariată la o bază din Europa şi lipită cu bandă adezivă roz - raport O bombă nucleară americană inspectată de militari şi un civil - Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS)

Informaţia apare în contextul în care o nouă generație de arme urmează să sosească în Europa, relatează The Guardian.  Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a descoperit o fotografie în care o bombă B61 este cercetată pentru depistarea unor avarii de către soldați americani, inclusiv doi militari de la o unitate de eliminare a munițiilor explozive și un civil. Partea din spate a bombei pare să fi fost afectată de un impact iar una dintre elicele din coadă lipsește. O gaură aparentă din partea din spate a bombei este acoperită cu bandă adezivă roz

Un raport FAS făcut public luni susţine că imaginea a fost inclusă într-o prezentare din 2022 pentru studenții care doreau locuri de muncă în cadrul Laboratorului Național Los Alamos din New Mexico, una dintre principalele instalații de arme nucleare ale SUA. Oamenii de ştiinţă au geolocalizat imaginea stabilind că poza a fost făcută la baza forțelor aeriene Volkel din Olanda (Țările de Jos), una dintre cele șase baze europene în care sunt stocate în prezent un total de 100 de bombe nucleare B61, în baza unor acorduri. 

"Trebuie subliniat că nu există nicio confirmare oficială că imaginea a fost făcută la baza ariană Volkel, că bomba îndoită B61 este una reală şi nu o variantă de antrenament sau că daunele sunt rezultatul unui accident real (şi nu de la o simulare de antrenament)," a scris Hans Kristensen, autorul raportului. "Dacă imaginea este într-adevăr de la un eveniment cu arme nucleare, ar constitui primul caz documentat al unui accident recent cu arme nucleare la o bază aeriană din Europa."

Articolul continuă după reclamă

Orice deteriorare a unei arme nucleare este de obicei ținută secret. Un astfel de incident este catalogat în terminologia militară americană drept "Bent Spear", adică se referă la incidente cauzate de încălcări ale normelor de siguranţă şi a regulilor de manipulare. 

Pe acelaşi subiect

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene americane din Europa nu a comentat în mod direct fotografia. A spus doar că: "SUA mențin cel mai înalt nivel de standarde pentru personalul și echipamentele care sprijină arsenalul strategic, care include activități de instruire, întreținere și securitate, pentru a proteja capacitățile critice ale Americii" a spus acesta. 

"Politica SUA este că nu putem nici să confirmăm, nici să infirmam prezența sau absența armelor nucleare în orice loc general sau specific, inclusiv la exerciții sau operațiun reale", a mai spus purtătorul de cuvânt. Laboratorul Național Los Alamos a reacţionat într-o declarație trimisă prin e-mail, spunând că "nu sunt disponibile informații suplimentare cu referire la acea fotografie".

Bomba B61 este singura armă nucleară tactică rămasă în arsenalul SUA, scrie sursa citată. Circa 100 astfel de arme sunt depozitate în Olanda, Belgia, Germania, Italia și Turcia. Bombele rămân proprietatea SUA, dar echipaje aeriene ale șase aliați NATO (cele cinci gazde plus Grecia) sunt antrenate să le urce în avioane și să transporte. În cazul unor ostilități, ar fi nevoie de acordul SUA, al NATO și de cel al premierului Marii Britanii ca armele să fie transferate pe avioanele aliate.

Unele voci susţin de mult timp că bombele B61 sunt învechite din punct de vedere militar și ar trebui retrase din Europa. Administrația Obama a avut în vedere o retragere a lor, dar a întâmpinat rezistență din partea unor aliați europeni, care le-au considerat drept un simbol al umbrelei nucleare americane care îi protejează. S-a renunţat complet la ideea retragerii lor după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » O bombă nucleară americană ar fi fost avariată la o bază din Europa şi lipită cu bandă adezivă roz - raport