Antena Meniu Search
x

Voluntară de 24 de ani, salvată din Kabul: „Mă simt norocoasă că am reușit să plec, dar nu trebuie să-i uităm de cei rămași în urmă”

Britanicii care au fost repatriati din Afganistan după ce talibabii au ajuns la putere au povestit despre cât de ușurați se simt că au scăpat, dar nu-i pot uita pe cei lasăți în urmă fără nicio șansă de a părăsi țara.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 19.08.2021, 13:15

Kitty Chevallier
Kitty Chevallier - Facebook

Trupele britanice continuă să evacueze cetăţenii britanici, dar şi pe unii afgani care sunt eligibili, după ce talibanii au preluat controlul aupra capitalei Kabul. Peste 300 de cetăţeni britanici şi peste 2.000 de afgani au fost evcuaţi până acum, transmite BBC.

Kitty Chevallier, voluntară a unui ONG caritabil, a părăsit Kabulul luni dimineață. Femeia a mărturisit pentru BBC că se simte extrem de norocoasă pentru că a reuşit să scape, dar că este necesar ca autorităţile să nu uite că Afganistanul are în continuare nevoie de ajutor.

Kitty, în vârstă de 24 de ani,  a spus că în aceste momente conştientizează cu adevărat că este extem de norocoasă pentru că să plece din Afganistan, în timp ce multe alte persoane, printre care şi prieteni de-ai ei au rămas blocaţi. "Unul dintre cele mai ciudate momente a fost urcarea în avion, pentru că nu ştiam când vom mai putea reveni, dar mai ales cum vom găsi oraşul la întorcere", a spus ea.

Tânăra a lucrat la Kabul aproape un an, în cadrul unei organizaţiii caritabile înregistrată în Marea Britanie, care promovează drepturile femeilor. "Am făcut tot ce am putut pentru a ajuta la aranjarea plecării lor către locurile unde acest lucru a fost posibil. Am fost extrem de fericită să aflu că majoritatea dintre ei va pleca cu un zbor al ONU", a povestit despre oamenii cu care a lucrat în Kabul. Britanica spune că deşi talibanii au dat asigurări că nu vor recurge la violență, cunoaşte câteva cazuri în care mai multe persoane au fost amenințate cu moartea de către luptători. 

Într-un mesaj pe care l-a transmis guvernului britanic, tânăra de 24 de ani a cerut ca autorităţile să nu să reducă ajutoarele oferite Afganistanului şi a spus că trebuie extinse urgent criteriile care permit oamenilor să intre în Regatul Unit. Între timp, guvernul britanic a anunţat că va oferi sprijin pentru 20.000 de refugiaţi afgani care vor fi relocaţi pe teritoriul ţării lor, dintre care 5000 anul acesta. Consiliul pentru Refugiaţi, o organizaţie caritabilă din Marea Britanie consideră că schema prezentată de autorităţile de la Londra este primul pas pozitiv pentru sprijinirea afganilor. Cu toate acestea, organizaţia doreşte ca guvernul să poată merge mai departe, astfel încât să ajungă să primească anual peste 10.000 de refugiaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Voluntară de 24 de ani, salvată din Kabul: „Mă simt norocoasă că am reușit să plec, dar nu trebuie să-i uităm de cei rămași în urmă”