O femeie din Spania de 115 ani, cea mai în vârstă persoană din lume. A trăit două războaie mondiale, pandemia de gripă din 1918 și de Covid
María Branyas Morera este cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume. Femeia a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 şi Covid. Bătrâna are 11 nepoţi şi 13 strănepoţi.
María Branyas Morera a trăit două războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă din 1918 şi Covid. Acum, femeia născută în California este cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume, scrie The Guardian, citat de News.ro
Morera, în vârstă de 115 ani, a devenit cea mai în vârstă persoană cunoscută în viaţă după moartea lui Lucille Randon, în vârstă de 118 ani, a confirmat săptămâna trecută site-ul Guinness World Records. Randon a murit la azilul ei de bătrâni din oraşul francez Toulon pe 17 ianuarie.
Morera a atras atenţia după ce a supravieţuit unei crize de Covid în mai 2020, când pandemia a făcut din Spania una dintre ţările cele mai afectate înainte de disponibilitatea vaccinurilor. Se credea că ea este cea mai în vârstă supravieţuitoare de Covid la un moment dat, înainte ca Randon să supravieţuiască contractând şi ea virusul.
Morera s-a născut în 1907
- O bătrânică de 82 de ani din Satu Mare a rămas fără agoniseala de-o viaţă. Hoţul i-a furat din casă 90.000...
- Incendiu devastator într-un bloc cu 25 de etaje din Chicago. O bătrână a murit, iar alţi nouă oameni au ajuns...
- "Se vede foamea pe fața ei". Uitată de lume într-o casă derăpănată din Vaslui, la 86 de ani, Valeria a fost...
Morera s-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la un an după ce părinţii ei s-au mutat din Spania în SUA. Familia ei s-a întors în Spania opt ani mai târziu, stabilindu-se în Catalonia. De atunci, Morera a îndurat momente definitorii la scară mare şi mică. Tatăl ei a murit de tuberculoză pulmonară în călătoria peste Ocean din SUA în Spania. Traseul a fost ocolit, din cauza Primului Război Mondial, aşa că nava a trebuit să treacă prin Cuba şi Azore, îşi amintea odată Morera.
În 1918, pandemia de gripă spaniolă a început să cuprindă lumea. Apoi, când Morera avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsând-o cu ceea ce ea a rezumat drept „amintiri foarte proaste”. La scurt timp a urmat al Doilea Război Mondial.
Morera şi-a întemeiat o familie cu soţul ei, un medic catalan pe nume Joan Moret, care i-a dăruit trei copii. Are 11 nepoţi şi 13 strănepoţi. În ziua nunţii cuplului, după ore în care l-au aşteptat, au aflat că preotul lor a murit pe neaşteptate. La biserică nu era niciun telefon cu care să cheme un alt preot, aşa că familia a fost nevoită să caute altă biserică.
Bătrâna va avea parte de o petrecere aniversară
Morera a îmbrăţişat şi progresele tehnologice. Ea foloseşte un dispozitiv voce-text şi Twitter pentru a păstra legătura cu cei dragi.
„Viaţa nu este eternă pentru nimeni”, a scris ea pe Twitter în ziua de Anul Nou. „La vârsta mea, un an nou este un cadou, o sărbătoare umilă, o călătorie frumoasă, un moment de fericire. Să ne bucurăm de viaţă împreună".
Azilul de bătrâni al lui Branyas, Residència Santa María del Tura, a emis o declaraţie în care spune că o vor sărbători drept cea mai în vârstă persoană în viaţă din lume într-un eveniment privat.
„Este sănătoasă şi continuă să fie surprinsă şi recunoscătoare pentru atenţia pe care aceasta... a generat-o”, se arată în declaraţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰