Antena Meniu Search
x

Galerie foto O mamă și fetița ei au fost ucise de bombardamentele rușilor, în Mariupol. "Pe copilă nici măcar nu știm unde au îngropat-o"

Războiul declanșat de Vladimir Putin continuă să facă victime în Ucraina. Tatiana, o tânără de 38 de ani, mama ei și fiica de doar 9 anișori au murit după ce un obuz a lovit subsolul casei unde se adăposteau. Tragedia a avut loc în Mariupol, un oraș care rezistă de săptămâni întregi asediului necruțător al rușilor. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 25.03.2022, 13:24

În Mariupol bombardat, civilii mor nevinovați. Rușii atacă în continuu orașul, împiedicând oamenii să-l părăsească. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța, în urmă cu două zile, că zeci de mii de persoane sunt încă blocate în "condiții inumane"

Oamenii continuă să se adăpostească în subsoluri, încercând să se salveze din calea atacurilor nemiloase. "Fără mâncare. Fără apă. Fără medicamente. Sub bombardamentele", așa a descris Zelenski situația dramatică din Mariupol.  

Într-un astfel de subsol s-a ascuns și familia Plokhikh, după ce nu a mai reușit să plece din oraș. 

"Am sunat-o pe Tania în prima zi de război. Am întrebat-o dacă au de gând să plece din Amriupol. Mi-a spus că, dacă situația devine periculoasă, vor pleca spre Dnipro. Atunci nimeni nu s-ar fi putut gândi la ce a urmat. Noi am plecat imediat la graniță, pentru că suntem din Donețk", a declarat pentru presa locală Irina, o verișoară a Tatianei.

Pe acelaşi subiect

Cele două au vorbit apoi la telefon câteva zile mai târziu, pe 28 februarie. Tatiana a spus că situația este încă normală în Mariupol. Pe 2 martie, mi-a spus că ea împreună cu soțul ei Ilya și cei doi copii, mama Zhanna, sora ei Elena și nepoata soțului, în vârstă de 4 ani, s-au adăpostit în subsolul casei.

Tatiana a murit pe loc, fiica ei s-a stins la spital, în brațele tatălui ei

Pe 5 martie, Tatiana a trimis un SMS anunțând că sunt în viață. Deja, la acel moment devenise imposibil să ieși din Mariupol. Nimeni nu mai îndrăznea să părăsească orașul. În acea zi orice comunicare cu familia Plokhikh s-a pierdut.

"Pe 20 martie, Ilya a sunat, a spus în câteva cuvinte că pe 14 martie un obuz a lovit subsolul, chiar în zona în care se afla Tania. Ea a murit pe loc. Mama Taniei, Zhanna, s-a stins pe drum spre spitalul Rostovskaya, din cauza rănilor provocate de schije. Varya, fetița de 9 ani a Taniei, a murit în brațele tatălui ei, Ilya, în spital. Crucea Roșie a luat-o pe copilă, a îngropat-o, nici măcar nu știm unde", povestește Irina.

De sora Taniei nu mai știe nimeni nimic

Sora Taniei, Elena Rostovskaya, în vârstă de 31 de ani, care era și ea în subsul în momentul bombardamentului, a rămas în spitalul nr. 3. 

"Nu știm nimic despre soarta ei. Ilya nu poate părăsi subsolul în care se află în prezent, pentru a afla detalii despre ea. Alături de el se mai află fiica lui cea mare Karina și nepoata de 4 ani. Spune că lunetiştii stau pe acoperişuri și trag în civili. Îi este teamă să iasă. Am încercat să o găsim pe Elena, dar nu am reușit până acum. Ne temem că a suferit un șoc și nu își amintește cine este", continuă verișoara Taniei.

Rudele au încercat să aranjeze ca Ilya și copiii să fie scoși din Mariupol, dar până acum fără succes. Și au pierdut din nou legătura cu el.

Irina spune că bunica ei și cea a Taniei erau surori. Au trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial și le povestea adesea celor două nepoțele ce au de îndurat: "Nu mi-aș fi putut imagina niciodată că Tania și cu mine vom avea de îndurat astfel de orori ale războiului".

Bilanțul victimelor civile din Ucraina depășește 1.000 de morți, potrivit ONU

Bilanțul victimelor civile din Ucraina a depășit 1.000 de morți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului - avertizând că "cifrele reale sunt considerabil mai mari", relatează CNN"Cele mai multe dintre victimele civile au fost înegistrate după utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și raiduri aeriene și cu rachete", potrivit OHCHR. Într-un comunicat, organismul ONU a detaliat că cele 1.035 de morți civili sunt "214 bărbați, 160 de femei, 14 fete și 28 de băieți, precum și 48 de copii și 571 de adulți al căror sex este încă necunoscut". Acesta a adăugat că cel puțin 1.650 de civili au fost răniți de la începutul invaziei.

În regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, OHCHR a înregistrat 311 morți și 857 de răniți în rândul civililor. În alte regiuni, printre care orașul Kiev, regiunile Cerkasy, Cernihiv, Harkov, Kherson, Kiev, Mykolaiv, Odesa, Sumy, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Zhytomyr, 724 de civili au fost uciși și 793 răniți. "OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc lupte intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă așteptate. Acest lucru se referă, de exemplu, la Mariupol și Volnovakha (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkov), Sievierodonetsk și Rubizhne (regiunea Luhansk) și Trostianets (regiunea Sumy), unde există informații privind numeroase victime civile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » O mamă și fetița ei au fost ucise de bombardamentele rușilor, în Mariupol. "Pe copilă nici măcar nu știm unde au îngropat-o"