Antena Meniu Search
x

O nouă fază a războiului. Rusia susţine că a respins un nou atac "masiv" cu drone. Kievul neagă că loveşte în Rusia, Kremlinul nu-l crede

Război în Ucraina, ziua 371. Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri că forţele sale au respins un "atac masiv" cu drone ucrainene asupra Crimeei după ce Moscova a acuzat şi ieri Kievul că este în spatele unor atacuri cu drone în Rusia. Consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a negat că Kievul loveşte teritoriul Federaţiei Ruse, dar Kremlinul a transmis că ruşii nu-l cred.Ucraina nu a revendicat oficial niciun atac cu drone de pe teritoriul rus, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov a spus că va vorbi despre ele doar după ce războiul se încheie. 

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 16:42

O nouă fază a războiului. Rusia susţine că a respins un nou atac "masiv" cu drone. Kievul neagă că loveşte în Rusia, Kremlinul nu-l crede
În premieră, una dintre aceste drone s-a prăbuşit marţi în regiunea capitalei Moscova - MASH

Începând de luni seara în mai multe regiuni din Rusia au avut loc lovituri cu drone iar unele surse spun că este unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra țării din ultimul an, scrie Meduza. Deși nu există dovezi concludente ale coordonării acestor incidente, tiparul dronelor militare cu explozibili care se prăbușesc în apropierea instalațiilor de petrol și gaze din Rusia i-a determinat pe mulți să speculeze cu privire la implicarea Ucrainei şi o nouă fază a războiului. După aceste lovituri,  Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB) să-și intensifice activitatea și să împiedice intrarea în țară a "grupurilor de sabotori".

Armata rusă a anunţat miercuri că a doborât zece drone ucrainene în timpul unei tentative de atac "masiv" împotriva instalaţiilor sale din peninsula ucraineană anexată Crimeea, a doua zi după o incursiune similară a mai multor aparate de zbor pe teritoriul rus. "O tentativă de atac masiv cu drone a regimului de la Kiev asupra instalaţiilor din peninsula Crimeea a fost dejucată", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, precizând că nu există victime.

Potrivit ministerului, şase drone de atac ucrainene au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă şi alte patru dezactivate de mijloace electronice. Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, dar aceasta nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Marţi, teritoriul rus a fost vizat de atacuri cu drone, fără a provoca pagube. În premieră, una dintre aceste drone s-a prăbuşit în regiunea capitalei Moscova, în apropierea unei staţii de pompare a gazului, în ceea ce a părut a fi un atac eşuat, la 110 km de centrul Moscovei. Alte trei drone au fost doborâte în noaptea de luni spre marţi în alte regiuni.

Pe acelaşi subiect

Nu este pentru prima dată când Crimeea, unde se află flota sa la Marea Neagră şi pe care o utilizează ca bază pentru ofensiva sa în Ucraina, este atacată cu ajutorul dronelor. Aparate fără pilot au vizat portul Sevastopol în decembrie, o centrală electrică la începutul lui octombrie şi statul major al flotei ruse de la Marea Neagră în august. La sfârşitul lui octombrie, navele ruseşti din golful Sevastopol au fost vizate într-un atac care au determinat Rusia să suspende temporar acordul important privind exportul de cereale ucrainene.

Şeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, a lăsat de înţeles într-un interviu din ianuarie că ar putea exista noi lovituri "din ce în ce mai adânci" în interiorul Rusiei. Cu toate astea Budanov nu a revendicat în numele Ucrainei responsabilitatea pentru seria de atacuri cu drone la bazele aeriene ale Rusiei aflate la sute de kilometri în interiorul țării, adăugând că poate vorbi despre asta doar după ce războiul se încheie.

Podoliak: Ucraina ''nu loveşte pe teritoriul Federaţiei Ruse"

Consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris miercuri dimineaţă, pe Twitter, că Ucraina ''nu loveşte pe teritoriul FR'' (Federaţiei Ruse) şi duce un ''război defensiv pentru a elibera toate teritoriile sale''. ''Panica şi procesele de dezintegrare sporesc în Federaţia Rusă, reflectate de o creştere a atacurilor interne asupra obiectivelor de infrastructură de către obiecte zburătoare neidentificate'', a adăugat el.

Kremlinul nu crede afirmaţia Ucrainei 

Kremlinul a transmis că nu crede declaraţia lui Mihailo Podoliak conform căreia Ucraina nu lansează atacuri contra unor ţinte aflate pe teritoriul Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit la o zi după ce oficialităţi ruse au acuzat Ucraina pentru mai multe încercări de atacuri cu drone în interiorul teritoriului rus, pentru care Kievul nu şi-a asumat public responsabilitatea. ''Nu îl credem'', a replicat Peskov, fiind solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţia consilierului ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » O nouă fază a războiului. Rusia susţine că a respins un nou atac "masiv" cu drone. Kievul neagă că loveşte în Rusia, Kremlinul nu-l crede