Antena Meniu Search
x

O posibilă înfrângere a lui Putin în Ucraina ar crea noi probleme pentru Vest. Analiză Politico

Ajutorul militar oferit Ucrainei de către statele vestice, la care se adaugă și determinarea de care au dat dovadă ucrainienii de la începutul războiului, creează premisele unui rezultat care nu a fost luat în calcul la finalul lunii februarie: o înfrângere a Rusiei și a liderului ei, Vladimir Putin, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 17.05.2022, 18:57

Liderii europeni încep să ia în calcul posibilitatea unei înfrângeri a lui Vladimir Putin în Ucraina
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse - Profimedia

La începutul războiului, liderii statelor occidentale au fost speriați de posibilitatea ca armatele lui Vladimir Putin să cucerească în scurt timp Ucraina și de implicațiile pe care această evoluție ar putea să o aibă asupra relațiilor cu Federația Rusă, dar și a întregii scene internaționale.

Așa cum a atras atenția recent Emmanuel Macron, umilirea Rusiei va da naștere unui nou set de probleme, în acest moment europenii trebuie să se pregătească și pentru astfel de scenariu care ar rezulta din înfrângerea lui Vladimir Putin.

Unul dintre cele mai mari pericole pe care liderii europeni le iau în calcul odată cu o posibilă victorie a Ucrainei este legată de modul în care se va reflecta asupra Rusiei. Pe lângă latura simbolică, un astfel de scenariu poate duce la o destabilizare profundă a acestei țări.

Din această cauză, occidentalii încearcă să găsească un scenariu care i-ar permite lui Vladimir Putin să iasă din Ucraina fără a fi fost supus unei umilințe care să îi destabilizeze țara sau care să îl forțeze să recurgă la măsuri drastice, precum folosirea armelor nucleare împotriva ucrainenilor sau a statelor din NATO.

Pe acelaşi subiect

Liderii europeni, în căutarea unui echilibru la finalul războiului din Ucraina

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și Emmanuel Macron, președintele Franței,  doi dintre cei mai importanți lideri ai comunității europene, au transmis recent că ține de Ucraina să stabilească condițiile în care se poate ajunge la o încetare a focului. Cu toate acestea, ei au subliniat că își doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Macron a declarat că, după ce se va ajunge pace, Europa va trebui să construiască "noi balanțe de securitate". Analiștii atrag atenția asupra faptului că această declarație îi alarmează pe liderii din Europa Centrală și de Est. Aceștia ar putea fi de părere că într-un astfel de scenariu Vladimir Putin ar putea avea un cuvânt de spus în ceea ce privește ceea se întâmplă în țările lor.

Pacea este un scenariu despre care vorbește și premierul italian, mai ales după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele american Joe Biden. Mario Draghi a explicat că comunitatea europeană trebuie să sprijine Ucraina, dar și să facă eforturi către detensionarea situației.

"Vreau să mă gândesc la posibilitatea de a ajunge la un armistițiu și de a începe din nou niște negocieri credibile. Aceasta este situația în acest moment. Cred că trebuie să ne gândim profund la cum să abordăm această situație", a declarat Draghi.

Chiar dacă subliniază sprijinul lor pentru Ucraina, faptul că liderii celor mai mari trei țări ale UE au adoptat puncte de discuție aproape identice cu privire la negocierile de pace, pe măsură ce Kievul câștigă tot mai multe lupte, sugerează că trioul încearcă să îi preseze pe liderii ucraineni să meargă la negocieri. Cu toate acestea, Volodimir Zelenski nu pare interesat de un scenariu care să evite umilirea lui Vladimir Putin.

"Vrem ca armata rusă să părăsească țara noastră - nu suntem pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski într-un interviu acordat postului public italian. "Nu-l vom ajuta pe Putin să mențină aparențele, plătind cu teritoriul nostru. Ar fi nedrept", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » O posibilă înfrângere a lui Putin în Ucraina ar crea noi probleme pentru Vest. Analiză Politico