O rachetă lansată de Suedia s-a prăbuşit din greşeală în Norvegia. Ceartă între cele două ţări după incidentul neobişnuit
O rachetă de cercetare lansată de Suedia a aterizat din greşeală, în urma unei defecţiuni, în Norvegia vecină. Incidentul a provocat tensiuni între cele două ţări şi a declanşat o anchetă, deşi nu s-a soldat cu pagube materiale sau umane. Într-un gest rar, norvegienii i-au certat pe suedezi pentru că nu au fost anunţati pe canale oficiale despre experiment, incident şi nici măcar despre misiunea de recuperare a rachetei.
Racheta a fost lansată luni la ora locală 07:20 de la Centrul Spațial Esrange, Kiruna, nordul Suediei şi a aterizat în Norvegia. Corporația Spațială Suedeză (CSS), care deține și conduce centrul spaţial, și-a cerut scuze și a transmis că investighează incidentul. Oslo s-a supărat însă că Stockholm nu a trimis o notificare oficială.
Potrivit CSS, după lansare, racheta a ajuns o altitudine de 250 km şi a efectuat experimente în imponderabilitate. Apoi a aterizat la 40 km nord-vest de locul planificat, în Malselv, nordul îndepărtat al Norvegiei, la aproximativ 10 km de cea mai apropiată zonă locuită. Nimeni nu a fost rănit și nu au fost raportate pagube materiale.
Instrumentul științific de la bordul rachetei a fost recuperat în stare bună și transportat la Esrange cu elicopterul, potrivit CSS. "Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă şi mai spre vest decât era prevăzut şi a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia", a spus luni Corporația Spațială Suedeză. "Este un incident pe care îl luăm în serios. Este încă prea devreme pentru a specula cu privire la cauză și așteptăm mai multe informații din investigați". a spus Marko Kohberg de la Centrul Spațial Esrange.
Centrul susţine că autoritățile norvegiene și suedeze au fost contactate la scurt timp după incident "conform procedurilor".
Însă Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că nu a fost informat în mod corespunzător nici despre aterizarea rachetei, nici despre recuperarea încărcăturii sale și că ia în serios orice activitate neautorizată în interiorul granițelor sale. "Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esențial ca cei responsabili să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante prin canalele adecvate", se arată într-un comunicat al oficialilor norvegieni.
Ministerul de Externe al Norvegiei a notat, de asemenea, că misiunea de recuperare nu trebuia să înceapă fără autorizația norvegiană, care nu fusese acordată. Iar Autoritatea Aviației Civile din Norvegia a anunțat că a aflat despre accident din comunicatul de presă al Corporației Spațiale Suedeze, emis luni. Racheta, cunoscută sub numele de Texus-58, face parte dintr-un program european cerut de Agenția Spațială Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰