O studentă a incendiat singura clinică de avorturi din Wyoming. Americanca spune că era chinuită de coşmaruri: va petrece 5 ani în închisoare
O studentă care a provocat un incendiu la singura clinică pentru întreruperi de sarcină din statul Wyoming, în vestul SUA, a fost condamnată joi la cinci ani de închisoare, au anunţat mai multe media americane, informează vineri AFP, citat de Agerpres.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Lorna Roxanne Green, 22 de ani, a recunoscut că a intrat prin efracţie în mai 2022 în clinica Wellspring Health Access din Casper şi a stropit cu benzină. Inaugurarea clinicii era prevăzută câteva săptămâni mai târziu.
Potrivit unor documente judiciare consultate de publicaţia locală Oil City News, ea a declarat poliţiei că "nu iubeşte avortul" şi că are coşmaruri pe care ea le atribuia angoasei sale generate de apropiata deschidere a clinicii pentru întreruperi de sarcină. "Ea a decis, prin urmare, să incendieze clădirea", se arată în documente.
Accesul la avort în Wyoming, mai dificil după incident
Deschiderea clinicii a fost întârziată cu mai multe săptămâni din cauza distrugerilor, făcând şi mai dificil accesul la avort în Wyoming.
- O fetiţă de 13 ani, violată de un necunoscut, a născut un băieţel după ce i s-a refuzat dreptul la avort, în SUA
- Proteste de amploare în Polonia, faţă de legea anti-avort, după moartea unei alte tinere însărcinate, în...
- Japonia aprobă prima pilulă de avort. Condiţii pentru administrarea medicamentului
Întreruperea de sarcină rămâne legală în acest stat conservator, însă parlamentarii republicani încearcă să restrângă acest drept după decizia Curţii Supreme a SUA din iunie 2022 de a abroga legea avortului, care se aplicase anterior în întreaga ţară.
Statele pot decide individual dacă avortul e sau nu legal
Această lege, cunoscută şi sub numele de 'Roe versus Wade', denumită astfel după un precedent din 1973, a intrat în vigoare din acel an. Judecătorii deciseseră ulterior că se va aplica în toate statele americane. Curtea Supremă a renunţat la acest principiu, astfel încât statele pot decide din nou, individual.
În lunile care au urmat, numeroase state conservatoare au pus în aplicare restricţii, mergând până la interzicerea totală a avortului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰